vodič kroz otpis dugova / Ovo su koraci koje morate slijediti kako bi vam se oprostio dug!

Vlada nudi spas i građanima zaduženima za režije i komunalije. Počele su prijave za otpis duga najsiromašnijima pa su zbog toga od ranog jutra gužve na šalterima Fine. Samo do podne posjetilo ih je gotovo 3.000 građana, a više od 10.000 je informacije zatražilo na internetu.

2.2.2015.
19:10
VOYO logo

Tko je na popisu dužnika može se provjeriti i na web stranicama Fine. Prvi dan donio je i veliko zanimanje građana, provjeru na internetu, ali napravili su gužve i na šalterima.

"Imamo 10.100 pregleda preko web stranice imamo 2.700 ljudi koji su došli u Finu, To je podatak do pola jedan. To je nešto što će samo rasti. Shvatili su da je Fina prva stepenica na koju treba zastati i vidjeti da li uopće spadaju u otpis duga", kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od danas otpis duga mogu zatražiti samo primatelji socijalnih naknada koji ukupno duguju do 35.000 kuna, a u blokadi su dulje od 365 dana. Dug bi im se mogao oprostiti u ožujku.

"Iza toga će ići korisnici koji idu po dohodovnom cenzusu. Dakle, do 25.00 kuna koji su samci. Oni koji imaju 1.250 kuna po članu kućanstva idu tek u travnju kako ne bismo stvarali gužve", dodaje Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvatske vode pridružile su se ovoj jednokratnoj mjeri. Otpisivat će do 25.000 kuna duga.

"Ako govorimo o broju ovrha, imamo ukupno 12.041 korisnika sa sudskim rješenjima s ukuopnim zaduženjem od 15,423 milijuna kuna", istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o oprostu duga u Hrvatskoj obišla je svijet. Vodeći svjetski mediji to prenose uz čuđenje kako je to moguće, javljaju da se to ne može usporediti ni s čim sličnim. Ugledni Washington Post piše kako je riječ o potezu bez presedana u svijetu.

Vodič kroz oprost dugova

  1. Kako biste sa sigurnošću znali udovoljavate li kriterijima za oprost, posjetite internetske stranice Fine ili u bilo koju poslovnicu Fine. Ako se nalazite na popisu dužnika, može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.
  2. Ako ste na popisu dužnika, idući korak jest da ispunite  Zahtjev za otpis duga. Njega možete pronaći na web stranici Fine ili u poslovnicama, centrima za socijalnu skrb, na internetskim stranicama Vlade i ministarstava.
  3. Također vam treba i ispis pregleda duga, kojeg dobivate u Fini ili centru za socijalnu skrb.
  4. Sve potrebne dokumente dostavljate ustanovi kojoj dugujete jer od nje i tražite oprost duga.
  5. Podnošenjem zahtjeva ulazite u registar otpisa duga na tri godine.
  6. Svoj status zatim možete provjeriti na stranicama Fine. U roku od 15 dana od obavijesti o zaprimljenom zahtjevu vjerovnik će odlučiti o otpisu duga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo