'poboljšanje sustava' / 'Pacijentima ćemo jamčiti pravodobnu uslugu određene kvalitete'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga gostujući u RTL-u Danas kazao je kako ne može potvrditi da će za sanaciju zdravstvenog sustava rebalansom proračuna biti izdvojena dodatna sredstva, ali je dodao da će izdvajanjem HZZO-a iz državne riznice profitirati pacijenti.

11.2.2014.
18:55
VOYO logo

Iako je nacrt rebalansa proračuna obavijen velom tajnosti, a prijedlog još neće na sjednicu Vlade, već sada se zna da će se svima rezati, a navodno će resor zdravstva dobiti više, i to čak 3,2 milijarde kuna za sanaciju sustava.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga gostujući u RTL-u Danas kazao je  kako osobno ne može potvrditi da je za sanaciju zdravstva namijenjeno dodatnih 3.2 milijarde kuna, ali zna kako su u 'tijeku razgovori na razini ministarstva'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatečena su stara dugovanja koja su sva na naplatu došla istovremeno. Samo na računu HZZO je bilo starih, nepokrivenih dugovanja u iznosu od 4.3 milijarde kuna. To sve 2012. i 2013. godina saniramo, što iz vlastitih rezervi i naše samostalne racionalizacije, što kroz pomoć Ministarstva financija temeljem Vlade o sanaciji zdravstvenog sustava", dodao je.

Međutim, u godinu dana zdravstvo je nagomilalo i dodatna dugovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjena su sredstva za zdravstvenu zaštitu. Najviše su smanjenja na pozicijama bolničke zaštite i potrošnje lIjekovima. Donekle smo uspjeli smanjiti taj minus korekcijom cijena lijekova. Međutim, za bolničku zaštitu se očekuje Masterplan da bi mogli racionalizirali kapacitete", pojasnio je Varga.

Upitan znači li to kako reforma ministra Rajka Ostojića nije uspjela, ravnatelj HZZO-a je odgovorio kako reforma uspjeva, no za nju je nužno da se donese Masterplan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Studiju nazvanu masterplan druge zemlje su već odavno donijele, no mi je radimo tek sada u 2014. godini. Bit će gotova do kraja mjeseca", istaknuo je.

Varga je također priznao da u HZZO-u čekaju trenutak kada ćemo funkcionirati samostalno, a ne sukladno Zakonu o državnom proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kako će ta promjena utjecati na živote pacijenata, a kako na rad bolnica i HZZO-a, Varga je rekao kako će ova izmjena samo poboljšati sustav.

"Pacijenti će najviše profitirati od ovog poboljšanja sustava. Preokrenut ćemo sustav naplate da naplaćujemo po učinjenim uslugama, mjerit ćemo kvalitetu i pravodobnost usluga te vjerujem da kroz naše aktivnosti i plasiranje teško stečenog novca objedinjenog u jedan jedini nacionalni fond postići smanjenje listi čekanja", naglasio je.

"Imamo previše cigli i crijepova. Veliki kapaciteti koji stoje neiskorišteni moći će se iskoristiti koncentriranjem zdravstvene zaštite na manje mjesta na kojima se ona danas odvija. Kroz smjenski rad, kroz koncentriranje stručnjaka u određenim centrima, HZZO će financirati transport pacijenata, u nekim slučajevima i liječnika i medicinskih timova... Taj novi sustav će dovesti do toga da je pravodobna zdravstvena usluga određene kvalitete nešto što ćemo jamčiti našim pacijentima", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo