AKCIJA INDEKS / Pad sveučilišne mafije

Image

Velika antikorupcijska akcija Indeks u kojoj sudjeluje više stotina policajaca usmjerena je protiv podmitljivih sveučilišnih profesora i onih koji su im voljni platiti do 9.000 eura mita za neku "uslugu".

18.9.2008.
12:16
VOYO logo

ZAGREB - U antikorupcijskoj akciji "Indeks" u četvrtak je na obavijesni razgovor u policiju priveden veći broj sveučilišnih profesora s četiriju zagrebačkih fakulteta i jedne visoke škole te asistenti, posrednici i pomagači koje se sumnjiči za primanje i davanje mita te poticanje na ta nedjela.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan na izvanrednoj su konferenciji za novinare izvijestili su da je akcijom, koja je počela prije više od godinu dana, obuhvaćeno 95 osoba za koje se sumnja da su uzimale ili davale mito za upise na fakultete i polaganje ispita. Među njima je 21 profesor, tri asistenta te četvero službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda nije objavljeno tko su osumnjičeni ni o kojim je fakultetima riječ, jake policijske snage viđene su na Ekonomskom, Fakultetu prometnih znanosti, Fakultetu strojarstva i brodogradnje te na FER-u.

Uhićene se tereti da su za upise na fakultete uzimali i do 9.000 eura, a cijena polaganja ispita kretala se od 400 do 2.000 eura. Prilikom pretrage brojnih fakultetskih kabineta, stanova i automobila u vlasništvu osumnjičenih, kod jedne je osobe osumnjičene za posredovanje pronađeno 25 indeksa i 25.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela je akcija počela u četvrtak ujutro, nakon što je prorektor Sveučilišta u Zagrebu Tonko Ćurko dao dopuštenje glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i ravnatelju policije Marijanu Benku da policija uđe u prostore Sveučilišta.

Dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić te Ivan Dadić, koji bi od 1. listopada trebao stupiti na dužnost dekana Prometnog fakulteta, izjavili su da će se svi ispitni rokovi održati, no nisu isključili kašnjenja zbog izvanredne situacije uzrokovane policijskom akcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo