Santo subito / Papa Wojtyla postaje svetac u nedjelju nakon Uskrsa

Vatikan je potvrdio prvu dvostruku kanonizaciju papa! Svetim će biti proglašen, u Hrvatskoj omiljeni, Ivan Pavao II. te takozvani Dobri papa - Ivan XXIII. Ovom kanonizacijom papa Franjo šalje i jasnu poruku o Crkvi kakvu on želi.

30.9.2013.
18:57
VOYO logo

Santo subito – svet odmah, tražili su vjernici već na ispraćaju Ivana Pavla II. Svecem nije postao baš odmah, ali hoće - najbrže u modernoj povijesti, samo 9 godina nakon smrti.
Priznaju mu se za svetost potrebna dva čuda - izlječenja dviju žena.

Ivanu XXIII, takozvanom Dobrom papi, koji je osuvremenio crkvu i sazvao Drugi vatikanski sabor, priznaje se samo jedno čudo. No ipak će biti proglašen svecem. Nagađa se da Vatikan tako želi izbjeći kult Ivana Pavla II kojem je posvećen i datum kanonizacije.

Poljaka Wojtylu zvali su i papa putnik. Tako je u Hrvatsku dolazio čak tri puta, a u ratno doba održao je najveću misu u hrvatskoj povijesti pred milijun vjernika te poslije donio vijest koju su vjernici čekali desetljećima.

Rijeka ove godine slavi deset godina papina posjeta, koji je ujedno bio i njegovo stoto apostolsko putovanje. Sjećanja vjernika još su živa, osobito na Trsatu, gdje stoji i kip na mjestu gdje se papa molio.  

Ivan Pavao II smatran je konzervativnim papom, a Ivan XXIII progresivnim. Upućeni kažu da ih papa Franjo zajedno proglašava svetima jer želi ujediniti njihove putove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo