hoće li ga vratiti u hrvatsku? / Paravinja u četvrtak pred sudom u Sarajevu

Ni nakon 195 dana Antoniji Bilić nema ni traga. Nikad veća potraga i iscrpnije češljane terena, a tokom šest mjeseci gotovo se uopće nije napravio korak naprijed. Obitelj je u agoniji, a jedini osumnjičenik Dragan Paravinja ovaj tjedan putuje u Sarajevo na suđenje. Hoće li se, već dokazani balkanski silovatelj, vratiti na optuženičku klupu u Hrvatskoj?

18.12.2011.
18:30
VOYO logo

Od 7. lipnja ove godine potraga za maloljetnom Antonijom Bilić nije se mnogo pomakla.

"Već šest i pol mjeseci je prošlo, a ništa se i dalje ne zna. Oni i dalje rade na tome, ali nema rezultata nikakvih", rekao je razočarano otac nestale djevojke Mile Bilić.

Dragana Paravinju, kojeg traži i BiH i Srbija i Hrvatska, u Hrvatskoj je u pritvoru zbog sumnje da je ubio maloljetnu Antoniju Bilić. No, iako u Hrvatskoj još uvijek nije sjeo na optuženičku klupu, narednih dana vraća se u BiH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sljedeći četvrtak trebao bi se naći na sudu u Istočnom Sarajevu gdje će se održati drugostupanjski postupak na kaznu izrečenu zbog silovanja žene sa Pala.

"Izručenje je već određeno. Trebalo bi biti premješten je idući tjedan jer po zahtjevu Federacije, Paravinja mora biti 22. u istočnom Sarajevu na višem sudu", pojasnio je odvjetnik Paravinje Branko Bajica.

Dragan Paravinja će biti izručen susjednoj državi kako bi se donijela drugostupanjska presuda, jer su uložene žalbe na presudu suda u Sokolcu, koji je Paravinju osudio na dvije godine i devet mjeseci zatvora za silovanje žene s Pala 2002. godine. No, iako ga se u Hrvatskoj tereti za kazneno djelo teškog ubojstva te silovanja, optužnica još nije postala pravomoćnom. Paravinja je i ovdje uložio prigovor.

"Taj prigovor još nije riješen jer je spis u Zagrebu na Vrhovnom sudu. Hoće li se riješiti prije njegovog izručenja to zaista ne mogu reći", izjavio je Bajica.

Od početka koristi sve što može kako bi zakomplicirao situaciju. Nakon spektakularnog privođenja policiji je priznao da je ubio Antoniju, a tijelo bacio u Krku. Poslije je sve zanijekao.

No, svi pokušaji otezanja i kompliciranja, ipak mu neće pomoći, barem što se izručenja tiče.

"Vlastima BiH nije prepreka ako postoji nepravomoćna odluka. Povodom svake aktivnosti koja se vodi u RH u slučaju Paravinja ukoliko bude dovoljno obrazloženje, mi ćemo Paravinju staviti na raspolaganje RH. S tim da se on mora vratiti po zahtjevu BiH na izdržavanje presude ukoliko takva presuda bude pravosnažna", objasnio je Fono Halilagić.

No, hoće li se Paravinja i u tom slučaju vratiti u Hrvatsku trebali bi doznati idućih dana. Obitelj nema dilema.

"Mora se vrati u Hrvatsku da mu se sudi. jer mislim po svemu da je ovo najveći zločin, od onih koje je napravio i u Bosni i u Hrvatskoj", izrazio je svoj stav otac nestale Antonije Bilić.

Logika je jednostavna, no hoće li biti i presudna? To je najmanje što obitelj očekuje - da se konačno stane na kraj proračunatom manipulatoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo