borba protiv onečišćenja / Pariškim ulicama danas voze samo oni s neparnim registracijama

Image
Foto: AP

Zbog rekordnih razina smoga u Parizu, gradska je vlast na 24 sata uvela posebne mjere kojima se želi suzbiti taj problem. Tako je danas upola smanjen broj automobila u prometu jer na cestama smiju biti samo vozila s neparnim tablicama. Istodobno, javni prijevoz za sve je besplatan.

23.3.2015.
18:49
AP
VOYO logo

Najromantičniji grad na svijetu jedan je od najonečišćenijih po kvaliteti zraka. Pa su zbog velike koncentracije smoga vlasti uvele ograničenja vožnje. Pariškim ulicama danas tako smiju voziti samo oni s neparnim brojevima na registracijskim pločicama.

Sve nadgleda 750 policajaca. Iz programa par-nepar izostavljeni su javni gradski prijevoz, koji je cijeli dan besplatan, javne službe te električna i hibridna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilo par-nepar vožnje uvelo je zbrku među vozače. Policajci tako nisu zaustavljali aute s parnim registracijskim oznakama ako su u njima bile najmanje tri osobe. No što ako se radi o roditelju koji je ostavio djecu u školi? Je li u prekršaju nakon toga? Mnogi nisu znali niti je li nula paran ili neparan broj.

"Mi ispadamo taoci. Bilo bi bolje kada bi se vlast pozabavila proizvođačima automobila koji toliko zagađuju. Prilično sam sigurna da postoje inovativna rješenja koja ne zagađuju", smatra MireilleCastel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije godinu dana Pariz je imao identičan problem pa je i tada na nekoliko dana uvedena par-nepar vožnja. Ovaj put mjera vrijedi samo jedan dan, jer se već sutra očekuje kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo