OPĆINSKI IZBORI U FRANCUSKOJ / Pariz dobio prvu gradonačelnicu u povijesti

Image
Foto: AP Images

Anne Hidalgo će sljedećih dana postati čelnicom grada s 2,2 milijuna stanovnika, središtem svih vlasti u Francuskoj i najturističkijim gradom na svijetu.

31.3.2014.
7:45
AP Images
VOYO logo

Kći španjolskih doseljenika, feministkinja i diskretna članica Socijalističke stranke, AnneHidalgo će postati prva gradonačelnica Pariza i pridružit će se jako malom klubu žena koje su na čelu glavnih gradova u svijetu.

Prema procjenama instituta Ifop i Sas za kanal i-Tele, Anne Hidalgo je u drugom krugu općinskih izbora u nedjelju u Francuskoj dobila 54,5 posto glasova, dok je njezina protivnica iz desnog UMP-a Nathalie Kosciusko-Morizet dobila 45,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anne "Ana-Maria" Hidalgo će sljedećih dana postati čelnicom grada s 2,2 milijuna stanovnika, središtem svih vlasti u Francuskoj i najturističkijim gradom na svijetu. Pridružit će se AniBotelli, gradonačelnici Madrida i CaroliniToha, gradonačelnici Santiago de Chilea.

Hidalgo je bila desna ruka Bertranda Delanoea, gradonačelnika Pariza od 2001. i upravo njezina pobjeda omogućuje socijalistima da donekle spase čast na izborima u kojima su izgubili mnogo gradova, ocjenjuje France presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anne Hidlago je rođena 19. lipnja 1959. u San Fernandu u Andaluziji tijekom Francove diktature. Kao vrlo mlada došla je u Lyon, a u Pariz se doselila 1984. Diplomirala je socijalno pravo, bila je inspektorica rada i zatim savjetnica bivše socijalističke ministrice MartineAubry.

Hidalgo je prije svega feministkinja i tek se 1994. pridružila socijalistima, privučena moralnom strogošću socijalističkog kandidata za predsjedničke izbore LionelaJospina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu Pariza Hidalgo obećava nastaviti rad koji je započeo Bertrand Delanoe. Obećala je 10.000 novih stanova, 5.000 dodatnih mjesta u vrtićima, lakši pristup medicinskoj skrbi, nepovećavanje poreza i nastavak sigurnosne politike i velikih kulturnih događaja koji su obilježili posljednjih deset godina.

Francuski premijer priznao poraz vlade

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault priznao je da je neuspjeh koji su socijalisti na vlasti doživjeli na općinskim izborima u nedjelju poraz vlade te je obećao da će ta jasna poruka biti u "potpunosti saslušana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su "obilježeni značajnim nezadovoljstvom onih koji su nam dali povjerenje u svibnju i lipnju 2012.", rekao je premijer.

Oni su "prigoda da građani upute poruku, ta poruka je jasna, i treba se u potpunosti saslušati", dodao je premijer koji bi mogao izgubiti svoje mjesto na čelu vlade. Neuspjeh na općinskim izborima je "kolektivna odgovornost, ja preuzimam svoj dio", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz socijalista na općinskim izborima odražava i jasno nezadovoljstvo građana predsjednikom Francois Holllandeom.

Općinski izbori: Ljevica doživjela poraz

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Francuska ljevica doživjela je na općinskim izborima u nedjelju poraz u više velikih gradova, iako će Pariz voditi socijalistkinja, a u najmanje dva grada pobjedu je odnio ekstremno desni Nacionalni front (NF), pokazuju prvi rezultati i procjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljevica je izgubila Reims, Saint-Etienne, Limoges i Angers, ali je osvojila vlast u prijestolnici.

Jean-Francois Cope, predsjednik desnog UMP-a, rekao je da je njegova stranka odnijela "veliku pobjedu" na izborima te da je pobijedila u mnogim gradovima koje je dosad držala ljevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica vlade NajatVallaud Belkacem priznala je da su "rezultati za ljevicu loši". "Primamo ih na znanje, oni su za nas razočaravajući", rekla je.

Ekstremno desni Nacionalni front (FN) osvojio je vlast u Beziersu i Frejusu, ali nije uspio u Perpignanu i Avignonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni front realizirao je "najbolji rezultat u čitavoj povijesti na općinskim izborima" u Francuskoj, rekao je potpredsjednik stranke FlorianPhilippot. FN je dobio "najmanje šest gradova", među kojima Beziers i Frejus, te "vjerojatno 1.200 općinskih vijećnika", rekla je predsjednica Marine Le Pen.

Francuska je u nedjelju glasovala u drugom krugu općinskih izbora nakon prvog kruga održanog prije tjedan dana koji je također bio porazan za ljevicu na vlasti u odnosu na desnicu i krajnju desnicu. Općinski izbori prvi su nacionalni izborni test za Francoisa Hollandea od izbora u svibnju 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proboj krajnje desnice otkriva socijalno beznađe Francuza i zato izvršna tijela moraju reagirati "brzo i snažno", prokomentirao je ovog tjedna neimenovani dužnosnik PS-a.

Analitičari drže da će premijer Jean-Marc Ayrault biti žrtveni jarac neuspjeha vladajućih na općinskim izborima i sve više spominju ime popularnog i ambicioznog ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa kao njegova nasljednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo