sporazum oporbe i Janukoviča / Parlament izglasao zakon: Timošenko uskoro na slobodi?

Image

Ukrajinski predsjednik najavio je u petak velike ustupke oporbi, među kojima prijevremene predsjedničke izbore, formiranje koalicijske vlade i ustavnu reformu, nakon nasilja u kojem je poginulo gotovo 80 osoba od utorka.

21.2.2014.
8:06
VOYO logo

18:26 - Ukrajinski parlament u petak je usvojio amandmane na kazneni zakon koji bi mogli dovesti do oslobađanja bivše oporbene čelnice Julije Timošenko.

Amandmanima se dekriminalizira dio kaznenog zakona koji je važan za optužnicu protiv Timošenko i usklađuju zakon sa pravnom stečevinom EU, rekli su pristaše Timošenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša premijerka i protivnica sadašnjeg predsjednika ViktoraJanukoviča je 2011. završila u zatvoru zbog presude o zlouporabi položaja pri sklapanju ugovora o kupovini plina od Rusije. Međutim da bi amandmani stupili na snagu treba ih potpisati predsjednik Janukovič.

U parlamentu su također usvojili odluku o smjeni sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vitalija Zaharčenka zbog nasilnog gušenja prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

17:00 - Njemački ministar vanjskih poslova FrankWalter-Steinmeier potvrdio je da sporazum predviđa vladu nacionalnog jedinstva i prijevremene predsjedničke izbore ove godine, premda datum još nije određen. Izbori su se trebali održati u ožujku 2015.

Potpisivanje sporazuma u predsjedničkom uredu trajalo je nekoliko minuta, a Janukovič ga nije popratio osmjehom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi europski posrednik, poljski ministar vanjskih poslova RadoslawSikorski, opisao je sporazum kao "dobar kompromis za Ukrajinu". Na Twitteru je ocijenio da on "daje šansu miru" i "otvara put reformama i Europi.

Sporazum su potpisali čelnici ukrajinske oporbe Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjahnibok kao i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Ruski izaslanik Vladimir Lukin nije potpisao sporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Predstavnici prosvjednika koji su zauzeli kijevski Trg neovisnosti podržali su sporazum, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova.

Sporazum je udarac za ruskog predsjednika VladimiraPutina, koji Ukrajinu smatra ključnim elementom za ponovo ujedinjenje što je moguće više bivših sovjetskih republika u sklopu Euroazijske unije, koja bi trebala zaživjeti 2015. Putin je u četvrtak imenovao svojeg izaslanika za ukrajinske pregovore na zahtjev samog Janukoviča, ali nije jasno kakvu su ulogu, ako ikakvu, ruski dužnosnici igrali u pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilustrirajući ozbiljnost krize, rejting agencija Standard & Poor's snizila je u petak ukrajinski kreditni rejting drugi put u zadnja tri tjedna, s CCC+ na CCC, upozoravajući na povećani rizik od stečaja.

Ruski ministar gospodarstva rekao je da je Moskva još uvijek neodlučna u pogledu iduće tranše pomoći Kijevu od dvije milijarde dolara i da čeka da se razjasni situacija s ukrajinskom vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina "hitno treba tehnokratsku vladu koja bi poduzela mjere za sprječavanje stečaja", kazala je analitičarka RBS-a Tatjana Orlova.

U nasilju u Ukrajini od utorka poslijepodne poginulo je, po podacima ukrajinskog ministarstva zdravlja, 77 ljudi, što znači da ih je u četvrtak poginulo najmanje 47.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski ministri vanjskih poslova odlučili su u četvrtak uvesti ciljane sankcije Ukrajini i zaprijetili daljnjim kaznenim mjerama ako vlasti ne uvedu red.

15:26 - Oporba je odlučila u petak potpisati sporazum s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem do kojeg je došlo zahvaljujući europskom posredovanju, izjavio je jedan od njezinih glavnih čelnika Oleg Tiagnibok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik najavio je u petak velike ustupke oporbi, među kojima prijevremene predsjedničke izbore, formiranje koalicijske vlade i ustavnu reformu, nakon nasilja u kojem je poginulo gotovo 80 osoba od utorka.

Sporazum je odobrilo "Vijeće Majdana", po imenu trga u središtu Kijeva kojega tri mjeseca u okupaciji drže prosvjednici, a sadrži sve struje oporbe, političkih stranaka, predstavnika civilnog društva i radikalnih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba ipak zahtijeva da sadašnji ministar unutarnjih poslova VitalijZaharčenko ne uđe u buduću vlade te da glavni tužitelj Viktor Pšonka bude smijenjen s dužnosti.

Njih se dvojicu optužuje zbog uloge u policijskoj i sudskoj represiji prosvjednika u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiagnibok je šef nacionalističke stranke Svoboda i jedan od tri glavna čelnika političke oporbe.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

14:55 - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u petak je potpisao sporazum s trojicom oporbenih čelnika kako bi se okončala kriza koja je dovela do nasilnih sukoba između prosvjednika i policije u glavnom gradu Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reutersov dopisnik na potpisivanju sporazuma u predsjedničkom uredu rekao je da se Janukovič nije nasmiješio tijekom svečanosti koja je trajala svega nekoliko minuta.

Sporazum je potpisan nakon što je Janukovič objavio da će održati prijevremene izbore, formirati vladu nacionalnog jedinstva i smanjiti predsjedničke ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazumu su svjedočili dva europska ministra vanjskih poslova koji su i posredovali u njegovu postizanju.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski napisao je na Twitteru kako je sporazum "dobar kompromis za Ukrajinu. Daje izglede za mir. Otvara put za reformu i prema Europi. Poljska i EU ga podržavaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:52 - Ustupci ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča oporbi te odluke ukrajinskog parlamenta o povlačenju policije s ulica i zabrani upotrebe vatrenog oružja u skladu su s najoptimističnijim očekivanjima Europske unije i preokret su u ukrajinskoj krizi, izjavila je u petak u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

14:15 - Sigurnosne snage koje su bile smještene ispred parlamenta, ulaze u autobuse i napuštaju poziciju. Prosvjednici su podržali dogovor oporbe i Janukoviča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:30 - U ukrajinskom parlamentu Radi danas je za vrijeme sjednice ponovno izbila tučnjava. POGLEDAJTE VIDEO!

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:05 - Janukovič je izjavio da pokreće postupak formiranja vlade nacionalnog jedinstva i najavio je održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora te povratak na ustav iz 2004. sa smanjenim predsjedničkim ovlastima. 

Janukovičevo priopćenje objavljeno je nakon pregovora s oporbenim predstavnicima i trojicom europskih ministara vanjskih poslova koji su trajali do zore.

11:30 - Predsjednik Vrhovne Rade VladimirRibak danas je potpisao rezoluciju kojom osuđuje nasilje u zemlji i zabranjuje antiterorističke operacije. Ribak je to potvrdio danas na sjednici parlamenta. Rezoluciju je podržalo 236 od 238 parlamentarnih zastupnika.

11:00 - 
 Poljski premijer DonaldTusk rekao je da je postignut nacrt sporazuma s ukrajinskim vodstvom, ali je poručio da ne treba brzati s predviđanjima glede okončanja političke krize u njemu susjednoj zemlji, prenosi Reuters. 'Sporazum još nije postignut. Riješen je nacrt sporazuma', kazao je Tusk novinarima u poljskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP



10:35 - Ukrajinske vlasti, odnosno predsjednik Viktor Janukovič i predstavnici oporbe – Vitalij KličkoArsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisat će danas u 12 sati (u 11 po našem vremenu) sporazum kojim bi se trebala okončati neprijateljstva na kijevskim ulicama.

10:05 - Ukrajinski prosvjednici u petak su otvorili vatru na policiju između kijevskog Trga neovisnosti i zgrade parlamenta, priopćila je policija.  Policija je uspjela zaustaviti sukob, kazali su iz tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova.

"Sudionici masovnih nereda su otvorili vatru na policiju i pokušali se probiti u smjeru zgrade parlamenta", stoji u priopćenju.

Nije navedeno je li policija uzvratila i na koji je način pokušala obuzdati prosvjednike.


9:20
- Svjetski mediji javljaju kako su neki ministri, ali i članovi obitelji predsjednika ViktoraJanukoviča pobjegli iz zemlje. Press služba ukrajinskog predsjednika, pak, demantira taj navod. 

Novinari iz Kijeva izvještavaju kako su ih zračne luke u Kijevu u četvrtak tri zrakoplova poletjela u roku od pet minuta.

U zračnoj luci Juliani u Kijevu uočeni su blindirani automobili kojima se prevozi novac, a pretpostavlja se da su u automobilima kutije s novcem ukrajinskih oligarha.

08:10 - Stanje u Kijevu u petak je nešto mirnije, nakon što su na izvanrednoj sjednici Rade, ukrajinskog parlamenta, zastupnici izglasali rezoluciju o prekidu vatre i povratak vojnika u vojarne.

Prije toga, u jednom je trenutku među zastupnicima došlo do žestoke tučnjave, a premda se očekivalo, izvanredno stanje nije izglasano.

>>> Kakva je situacija u Ukrajini bila u četvrtak možete pratiti OVDJE!

Objavljeni su i službeni podaci prema kojima je od 18. veljače poginulo 77, a 577 je ozlijeđeno.

Režim i EU različito o dogovoru

Ured ukrajinskog predsjednika ViktoraJanukoviča objavio je u petak ujutro da je postignut dogovor između vlasti i oporbe, ali europsko izaslanstvo u Kijevu upozorava da je potrebno biti oprezan jer dogovor nije u potpunosti finaliziran.

Sporazum između vlasti i oporbe, po onome što je objavila ukrajinska televizija, predviđa prijevremene predsjedničke izbore, koalicijsku vladu i ustavne reforme.

Pregovori između vlasti, oporbe i europskog izaslanstva koje su činila trojica šefova diplomacija, Francuske, Njemačke i Poljske, trajali su cijelu noć i završili nešto iza 7 sati ujutro.

Francuski ministar vanjskih poslova LaurentFabius rekao je da je dogovor još uvijek predmet konzultacija i da se ne može sa sigurnošću ništa reći prije podneva.

"Ne može se ništa definitivno reći" prije podneva, rekao je Fabius za privatni radio Europe 1 iz Pekinga kamo je stigao nakon što je sudjelovao na pregovorima u Kijevu. "U ovakvoj situaciji... potrebno je ostati vrlo oprezan". Fabius je otputovao tijekom noći za Peking, ali je kazao da je ostao u kontaktu s kolegama. Na pregovorima je, osim njega, sudjelovao i poljski šef diplomacije Radoslaw Sikorski i njemački kolega Frank-Walter Steinmeier koji su ostali u Kijevu.

"Oporba se želi konzultirati s dijelom svojim predstavnika, što je posve razumljivo. U ovakvoj situciji potrebno je ostati oprezan sve dok sve nije finalizirano", dodao je Fabius.

Poljska je, pak, objavila da će se pregovori nastaviti u podne po lokalnom vremenu, dok je iz Ureda predsjednika Janukoviča ranije rečeno da će do potpisivanja sporazuma doći u 10,00 sati po GMT-u.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

U Varšavi, poljski je premijer DonaldTusk rekao da je postignut nacrt sporazuma s ukrajinskim vodstvom, ali je poručio da ne treba brzati s predviđanjima glede okončanja političke krize u njemu susjednoj zemlji. "Sporazum još nije postignut. Riješen je nacrt sporazuma", kazao je Tusk novinarima u poljskom parlamentu.

"Potpisivanje dogovora daje nadu da će to biti početna točka, ali bih bio oprezan u predviđanju okončanja sukoba", dodao je. Pozvao je svoje sunarodnjake da u znak solidarnosti s Ukrajinom zapale svijeće na prozorima diljem Poljske u 19 sati.

Nakon noći koja je na Majdanu protekla uglavnom mirno, uz bdijenje za poginule prosvjednike, policija je u petak priopćila da su prosvjednici na nju otvorili vatru između kijevskog Trga neovisnosti i zgrade parlamenta. "Sudionici masovnih nereda su otvorili vatru na policiju i pokušali se probiti u smjeru zgrade parlamenta", stoji u priopćenju policije.

Trg neovisnosti noćas je tijekom bdijenja bio osvijetljen mobilnim telefonima, a medicinari su na nosilima nosili tijela mrtvih dok su okupljeni uzvikivali "heroji, heroji".

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Ukrajina: Na pregovorima postignut dogovor

Ukrajina je u petak priopćila da je postignut dogovor o rješavanju krize na pregovorima između predsjednika ViktoraJanukoviča, oporbe i trojice europskih ministara koji su trajali čitavu noć, priopćila je služba ukrajinskog predsjednika za odnose s javnošću.

Ona u priopćenju kaže da će dogovor biti potpisan u podne (10,00 GMT) ali nije dala nikakve dodatne pojedinosti.

Oporba i ministri EU-a - Francuske, Njemačke i Poljske - nisu odmah potvrdili da je postignut dogovor, a jedan je europski izvor ranije kazao da su pregovori bili "vrlo teški". "Pregovori su bili vrlo teški i trajali su cijelu noć", kazao je. "Sada je stanka. Sudionici će se ponovno sastati prije podneva".

Stanje u Kijevu tijekom noći bilo je napeto, ali mirno, nakon dana sukoba između policije i prosvjednika u kojima su poginuli deseci ljudi, a mnogi su ozlijeđeni. Na glavnom trgu u Kijevu tijekom noći, po izvješćima, nije bilo nasilja.

Europska unija odlučila je u četvrtak nametnuti sankcije dijelu ukrajinskih dužnosnika. Ministri vanjskih poslova EU-a u priopćenju su kazali da će ciljane sankcije uključiti zamrzavanje imovine i neizdavanje viza, te da će biti uvedene po hitnom postupku.

Sjedinjene Države upozorile su Kijev da razmišljaju o sličnom potezu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo