GOVOR U EUROPARLAMENTU / Picula kritizirao Barrosa: 'Vi ste tu među odgovornijima!'

'Gospodine predsjedniče, što je s vašim lanjskim prijedlogom 'Decisive Deal for Europe'? U europskoj godini građana, građani ostaju suočeni s ozbiljnim europskim socijalnim i gospodarskim neizvjesnostima. To je opomena svima nama, ali vi ste tu među odgovornijima', upozorio je SDP-ov europarlamentarac Barrosa i sve svoje kolege.

11.9.2013.
11:57
VOYO logo

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta govorio je o stanju u Europskoj uniji, a nakon njegovog, uglavnom optimističnog izlaganja o stanju Unije, hrvatski europarlamentarac ToninoPicula mu je poručio kako, govoreći o stanju u EU, "zapostavlja socijalnu komponentu" te mu je zamjerio što u svom govoru nije spomenuo proširenje, kao ni Hrvatsku.

"Niste spomenuli proširenje, kao ni Hrvatsku, a trebali ste jer se našim proširenjem olakšava rješavanje situacije u regiji. Kao najnovija članica, dokazat ćemo kako proširenje Unije na Hrvatsku olakšava traženje europskog riješenja i za regionalne napetosti, budući da situacija na jugoistoku našeg kontinenta ostaje i dalje složena".

"Kad govorimo o utjecaju ulaska Hrvatske u Europsku uniju na regiju, volio bih da do iduće godine, kada će svijet obilježiti godišnjicu početka tragedija zvane 'Prvi svjetski rat', države na jugoistoku EU budu na jasnijem putu članstva u EU jer se jedino tako zaista mogu ukloniti posljedice sukoba koji su nas tijekom prošlog stoljeća toliko koštali, ne samo taj prostor, nego cijelu Europu", kazao je Picula.

"Često ste spominjali globalizaciju, u vrijeme kad su se globalizirala tržišta, isto su radile i prijetnje, od financijskih i gospodarskih kriza do ratova. Ali, solidarnost se, nažalost, nije globalizirala u jednakoj mjeri. To potvrđuju razmjeri velike krize u kojoj se Europa još uvijek nalazi".

"Gospodine predsjedniče, što je s vašim lanjskim prijedlogom 'Decisive Deal for Europe'? U travnju ove godine, retorički ste se odrekli drastične politike odricanja, ali imam dojam da je europska politika ostala jednostrana, da se nastavlja naglašavati tržište i monetarna dimenzija, a zapostavlja se socijalna politika i politika zapošljavanja. U europskoj godini građana, građani ostaju suočeni s ozbiljnim europskim socijalnim i gospodarskim neizvjesnostima. To je opomena svima nama, ali vi ste tu među odgovornijima", upozorio je Picula Barrosa i cijeli Europarlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskom parlamentu je govor održala i HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica koja se osvrnula na podjele u Europi.

"Nadam se da će građani i u mojoj Hrvatskoj imati iste mogućnosti kao i građani ostalih članica. Europska unija je omogućila da oni koji su bili neprijatelji sada sjede za istim stolom. Stoga pozdravljam nastavak proširenja, ne smijemo podijeliti Europu na bogate i siromašne, na one koji su u eurozoni i one koji nisu, na sjever i jug... ", rekla je Šuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Hrvatski europarlamentarci lobirali za Pelješki most

Inače, u 14 sati dvije hrvatske europarlamentarke iz Dubrovačko-neretvanske županije (Ruža Tomašić i Dubravka Šuica) sastale su se s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku JohannesomHahnom te razgovarale o sufinanciranju Pelješkog mosta.

Šuica kaže da je taj sastanak vrlo važan i da je bio svojevrsno lobiranje te da su povjereniku Hahnu iznijeli sve pozitivne strane gradnje mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradnja tog mosta je već počela i treba se nastaviti, nama je to jedina opcija na kojoj ćemo inzistirati", rekla je Šuica. To su potkrijepili činjenicom da oko toga postoji koncenzus cijele lokalne zajednice, ali i svih političkih stranaka, i vladajućih i oporbe.

Hahn je rekao da će se prikloniti najboljem, najisplativijem rješenju, a to će se znati 22. rujna kada bude gotova predstudija isplativosti. Tada bi se, vjerojatno u Bruxellesu, trebali naci Hahn i Grčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo