STRANKA JE (NE)STABILNA? / Picula želi promjene u SDP-u, Leko nije čuo za to

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon što je Tonino Picula izjavio kako su SDP-u nužne promjene rekavši da je zainteresiran za mjesto šefa stranke, predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko je rekao da će ga nazvati i pitati 'na što je mislio kada je to izjavio'.

13.1.2015.
15:52
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko izjavio je da predsjedničke izbore nije izgubio SDP, nego kandidat SDP-a i drugih stranaka.

"SDP nije izgubio izbore. Kandidat SDP-a i ostalih je izgubio, ali Hrvatska je dobila, pokazala visoke demokratske standarde baš u izbornom procesu koji je bio vrlo tijesan u rezultatu i izbori su protekli na visokoj razini, iznad očekivanih stnadarda demokracije. Demokratska vlast se uvijek provjerava i ima moć onoliku koliku ima potporu građana koji je biraju, a građani imaju pravo i obvezu da nadziru svaku vlast", rekao je Leko novinarima koji su ga, nakon sjednice saborskog predsjedništva, upitali hoće li SDP raspravljati o porazu na predsjedničkim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suglasan je da Predsjedništvo SDP-a treba raspravljati o rezultatima predsjedničkih izbora.

"Predsjedništvo ima odgovornost procjene politike i političkog uspjeha svoje stranke i Vlade. To će se činiti kao što se čini uvijek. Politika je kontinuirani proces, političke potrebe i interesi ne staju nikada niti će SDP nestati nakon jednog mandata ili dva, ili tri. SDP će trajati", poručio je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije želio komentirati medijska nagađanja o mogućoj smjeni u vrhu SDP-a. "Ja ne špekuliram, zbog toga ne razmišljam na taj način", kazao je.

Leko tvrdi i da nije čuo za izjavu SDP-ova europarlamentarca Tonina Picule da su nužne promjene u stranci. "Nazvat ću ga pa ću ga pitati na što je mislio", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koliko je SDP u ovom trenutku stabilan, odgovorio je: "Vrlo stabilan, vidjet ćete".

Potvrdio je da je čestitao novizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi, a na pitanje je li to trebao učiniti i premijer, odgovorio je: "Ja odgovaram samo za sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom slučaju odgovaram za ponašanje Hrvatskog sabora i ja sam poslao čestitiku i zaželio joj uspješan rad u interesu hrvatskih građana, države i zaželio sam joj ono za što se ja već dugo osobno zalažem, to je tzv. gospodarski ustav, kako bi Hrvatska mogla voditi kontinuiranu gospodarsku politiku, bez obzira koja je opcija ili Vlada na čelu države, da bismo imali strategiju hrvatskog razvoja koju bi u kontinuitetu provodili", rekao je Leko.

Leku ne brinu izjave nove predsjednice o potrebi prijevremenih izbora. "To su vam politički opravdani ili neopravdani zahtjevi, oni su legitimni uvijek u svakom momentu, a o tome odlučuju oni koji imaju demokratsku većinu i demokratsku odgovornost u obnašanju vlasti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se ničega ne bojim, vjerujem u demokratske vrijednosti, demokratsku proceduru, postupke, vjerujem u hrvatsko društvo i institucije, to nije politička fraza, ja se tako ponašam i tako ću se ponašati", dodao je Leko.

Očekuje da će predsjednik u odlasku Ivo Josipović ostati politički aktivan. "Vidim ga kao svog prijatelja te da će se nastaviti, a to je i najavio, boriti za vrijednosti za koje se borio kao predsjednik RH. Vidim ga u političkom životu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo