RASISTIČKI ISPAD UOČI SASTANKA / Pivski summit u Bijeloj kući

Kako bi ublažio rasno osjetljiv incident u kojem je i sam sudjelovao, Barack Obama je na čašu piva pozvao crnačkog profesora Henrya Louisa Gatesa i bijelca Jamesa Crowleyja, policajca koji je pofesora uhitio.

31.7.2009.
7:42
VOYO logo

WASHINGTON - Kako bi umanjio štetu koju je sam sebi prouzročio svojim komentarom uhićenja crnačkog profesora s Harvarda Henrya Louisa Gatesa, koje je nazvao "glupim policijskim postupkom", američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je na čašicu piva u Bijelu kuću pozvao navedenog profesora i bijelca Jamesa Crowleyja, bostonskog policajca koji ga je uhitio.

Javnost nije doznala o čemu se na "pivskom summitu", kako je prozvan ovaj sastanak, razgovaralo, no glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs poručio je da među sudionicima nisu "padale isprike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obamino komentiranje Gatesovog uhićenja podiglo je priličnu buru u javnosti i dovelo rasno osjetljivog incidenta. Predsjednikov postupak veliki broj Amerikanaca nije dočekao s oduševljenjem i smatraju ga jednim od Obaminih najvećih gafova otkako je preuzeo dužnost.  

Međutim, pivo se u čaše sudionika neobičnog summita u Bijeloj kući nije ni natočilo kada je u redovima bostonske policije zabilježen novi rasistički ispad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, bostonski policijski časnik Justin Barrett uputio je e-mail na niz adresa, nazivajući u njemu na četiri mjesta prof. Gatesa "majmunom iz džungle koji se hrani bananama".

U izjavi za lokalne i druge TV mreže Barrett se ispričao, rekavši da nije rasist, a njegov je odvjetnik nespretno ustvrdio kako se opaska nije odnosila na Gatesa osobno, već na njegovo ponašanje u incidentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalim što sam uporabio takve riječi. Imam puno prijatelja iz svih kultura i rasa. Ja nisam rasist", izjavio je Barrett za lokalnu TV postaju WCVB. Barrett (36), je suspendiran, a mogao bi izgubiti i radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo