NEĆE BITI DOBRO / Pjongjang prekinuo primirje s Južnom Korejom!

Image
Foto: AP

Sjeverna Koreja objavila je da se povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom te da prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja, nekoliko sati pošto je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo nove sankcije protiv Pjongjanga.

8.3.2013.
9:04
AP
VOYO logo

Sjeverna Koreja "poništava sve sporazume o nenapadanju između Sjeverne i Južne Koreje", objavila je službena novinska agencija KCNA.

Glavni sporazum o nenapadanju potpisan je 1991. godine.Obvezivao je dvije zemlje da mirno riješe razmirice i izbjegavaju nasumične vojne sukobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjongjang je također objavio da zatvara glavni pogranični prolaz Panmunjom u demilitariziranoj zoni i prekida vezu crvenim telefonom između Sjevera i Juga koja je uvedena još 1971. godine, kako bi se olakšala komunikacija pripadnika vlasti u vrijeme izrazitih napetosti između dviju zemalja.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je u četvrtak oštrije financijske restrikcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na treći nuklearni pokus koji je ta zemlja izvela. Rezolucija, koju je predložio SAD, a jednoglasno je prihvatilo 15 članica Vijeća, ishod je trotjednih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je 12. veljače Pjongjang izveo nuklearni pokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, kazao je da je rezolucijom poslana "nedvosmislena poruka Sjevernoj Koreji da međunarodna zajednica neće tolerirati njezino nastojanje da razvije nuklearni arsenal".

Rezolucija bi trebala onemogućiti pokušaje Pjongjanga da izvozi i uvozi robu zabranjenu sankcijama UN-a. U rezoluciji se, među ostalim, navodi neka luksuzna roba koju komunistička elita Sjeverne Koreje ne smije uvoziti, poput jahti, sportskih i luksuznih automobila i određeni nakit. Do sada je bilo prepušteno pojedinačnim zemljama da odluče o tomu koju će robu tretirati kao luksuznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati prije glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a Sjeverna Koreja optužila je SAD da želi pokrenuti atomski rat i zaprijetila Washingtonu "preventivnim" nuklearnim udarom, a njezin vođa Kim Jong-un u međuvremenu je posjetio vojnike na prvoj liniji razdvajanja dviju zemalja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo