nove mjere protiv dužnika / Platite porez ili ćete završiti na stupu srama!

Je li moguće da plaćanje poreza u Hrvatskoj postaje normalna stvar? Prema podacima porezne uprave višegodišnji dužnici su dogovorili obročnu otplatu čak pet milijardi kuna. Porasli su i porezni prihodi u proračunu. Naime, do sada u državnu blagajnu se slilo milijardu kuna više nego lani.

25.4.2012.
18:35
VOYO logo

Dosad je kapalo, odsad curi. U državni proračun od početka godine slilo se 29 milijardi kuna, što je tri posto više nego lani u istom razdoblju. Konkretno, riječ je od oko milijardu kuna više.

Porezna čistka otvorila je novčanike tisuća neplatiša. Oko 205 milijuna kuna slit će se u proračun kao rezultat mjere jednokratne otplate duga, zbog koje će biti oprošteno 87 milijuna kuna kamata. Rok za uplatu istječe za četiri dana, a za mjeru reprograma primili su devet tisuća zahtjeva.

"U reprogramu koji je završen, znači rok je bio mjesec dana, na 36 mjeseci, radi se znači o oko 5 milijardi koliko je ušlo u reprogram", objasnila je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

No, nestaje puno gotovine. Naime, oko 30 tisuća ugostitelja i trgovaca prikazuje dnevni promet od 600 kuna, a njih oko 20 tisuća samo sto kuna, za što, tvrde poreznici, kriza nije dovoljan izgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ugostitelji kažu, dođite i provjerite - prozivkama mjesta nema.

„Ne mogu se složiti s konstatacijom da svi oni koji rade s kešom da su to lopovi. Mnogi će se iznenadit, a posebno u Poreznoj upravi koliko je pao promet", izjavio je Nenad Šepak, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Porezne uprave pak odgovaraju - već prvi mjeseci sljedeće godine pokazat će pravu sliku - a prijavljeni dnevni promet će, kažu, porasti za najmanje sto posto.

Kako bi se novac od poreza nastavio slijevati u proračun, a ne primjerice džepove ugostitelja i trgovaca, od prvog dana 2013. godine uvode se i fiskalne blagajne.

Svaki račun i ukupan promet država će znati čim se unese u blagajnu. No, umjesto uređaja od kojih su odustali zbog velike cijene, u blagajne će ugraditi čipove koji će podatke izravno slati u bazu Porezne uprave, a trošak prijenosa podataka plaćat će porezni obveznici.

Ugostitelje i trgovce pozivaju da već sada počnu realnije prikazivati dnevni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo