zemlja potresena nasiljem / Podijeljena mišljenja o Malali, najmlađoj dobitnici Nobela u povijesti

Image
Foto: AP Images

Pakistanski tisak natjecao se u subotu u hvalospjevima spram mlade aktivistice za obrazovanje Malale Jusafzai, dobitnice Nobelove nagrade za mir, čiji posao tek počinje uvjeravanjem obitelji i čelnika u zemlji da obrazuju milijune djece bez škole.

11.10.2014.
14:14
AP Images
VOYO logo

"Nacionalna junakinja", "Ponos Pakistana", "Neusporediva hrabrost", "Kći nacije" naslovi su pakistanskih medija, rijetko kad tako jednoglasnih, o 17-godišnjoj djevojci Malali Jusafzai, dobitnici Nobeloove nagrade za mir koja je preživjela napad talibana u dolini Swat.

Islamisti, obični građani i nastavnici optužuju je da igra igru Zapada nudeći loš imidž Pakistana i muslimanske religije, a jedna važna školska udruga čak je zabranila distribuciju njezine biografije "Ja, Malala" u svojim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u zemlji svakodnevno potresanoj nasiljem, zahvaćenoj siromaštvom i beskonačnim političkim razmiricama, dodjela Nobelove nagrade za mir razveselila je velik dio stanovništa.

Lokalni tisak u subotu je nahvalio najmlađu Nobelovku u povijesti, pozivajući zemlju da krene njezinim putem umjesto da joj podmeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je trenutak poniznosti i inspiracije za zemlju. Ako je neki i ne vole, ostaje činjenica da je Malala Jusafzai Pakistanka i predstavlja milijune mladih Pakistanaca svoje generacije", bilježi anglofoni dnevnik The Nation.

"Pored terorista, silovatelja, kradljivaca i lažljivaca koje naša država proizvodi, postoje junaci koji rade u tišini na miru, reformama, obrazovanju, socijalnoj pomoći, ljudskim pravima i istini. Malala je takva osoba", ističe dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malala trenutno živi u Velikoj Britaniji, a njezin trajniji povratak u Pakistan čini se malo vjerojatan u ovom stadiju zbog prijetnji, tako da će morati poslužiti kao model na daljinu.

"Naš je zadatak da učinimo od Pakistana zemlju u koju se Malala može vratiti jednog dana sigurna i nastaviti svoj rad bez straha po život", piše dnevnik The News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularni tisak na urdskom, općenito konzervativniji od dnevnika na engleskom, također slavi Nobela.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo