SABOR NA NOGAMA / Pogledajte homofobni istup o kojem svi pričaju

'Ovo je katolička, normalna zemlja, a ne zemlja pedera i istospolnih zajednica', rekao je HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković u sabornici te izazvao buru negodovanja. U VIDEO prilogu možete pogledati što je sve izgovorio.

31.5.2012.
12:17
VOYO logo

Zoran Vinković (HDSSB) je podržao odluku splitskih gradskih vlasti, protiveći se, kako je rekao, "promociji bolesti i nastranosti u Hrvatskoj", te "provokaciji 99-postotne većine u državi".

"Ovo je katolička, normalna zemlja, a ne zemlja pedera i istospolnih zajednica", rekao je Vinković, na što ga je predsjedavajuća Jadranka Kosor upozorila da je u Hrvatskoj zakonom zabranjena diskriminacija po bilo kojoj osnovi, "svugdje, a posebno u Saboru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajuća saborska većina je potom oštro osudila te homofobnima i prostačkima nazvala izjave HDSSB-ova zastupnika, te zatražila prekid sjednice Sabora. Nakon stanke, koju je zatražio u ime HNS-a, Igor Kolman osudio je Vinkovićeve poruke.

"Čuli smo homofobiju, prostakluk, prostačke, pogrdne izraze o ljudima, nešto što nije dostojno ni najgore birtije, a kamoli institucije kakva je Hrvatski sabor", poručio je Kolman, zatraživši od svih zastupnika da najoštrije osude Vinkovićev istup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je takav istup u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i zakonima, svim međunarodnim konvencijama i deklaracijama koje je Hrvatska potpisala "i barem se pravi da ih se drži".

Skandaloznom je nazvao Vinkovićevu izjavu da, kao gradonačelnik Đakova, nikada u svom gradu ne bi dopustio takvu povorku, upitavši ga hoće li zabranjivati okupljanja i drugih koji traže svoja prava samo zato jer mu se ne sviđa što imaju reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Vinković (HDSSB)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je pitanje naše temeljne humanosti, naše sposobnosti, čak i ako se ne slažemo i ako nam se ne sviđa, da smo u stanju svojim sugrađankama i sugrađanima omogućiti da imaju prava i da svoj život organiziraju onako kako žele u skladu sa svim pravilima humanosti i zdravog razuma. Ovo nije pitanje našeg osobnog mišljenja, nego humanosti i naše sposobnosti da budemo ljudi", poručio je Kolman.

Vinković je, pak, poručio kako njegov istup nije prostački, homofoban niti osuda drukčijeg političkog razmišljanja, a za govor mržnje i nasilja prozvao je Kolmana, koji, rekao je, osuđuje sve one koji drugačije razmišljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da kao gradonačelnik Đakova nikada ne bi dopustio povorku osoba homoseksualne orijentacije koju policija mora štititi od "batinjanja i kamenovanja".

"Što bi se dogodilo kada bi Bad Blue Boysi u Splitu organizirali jednu sličnu povorku prije održavanja velikih derbija, ili Torcida u Zagrebu. Mislim da bi svaki imalo razuman čovjek zabranio tu vrstu povorki jer bi došlo do nasilja", rekao je Vinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna grupa ljudi svojom provokacijom ne može utjecati i provocirati drugu, u ovom slučaju daleko veću grupu i strukturu stanovništva", poručio je HDSSB-ov zastupnik.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Reagirajući ispravcima netočnoga navoda, Vinkovićev istup oštro su osudili i SDP-ovci, a Šime Lučin je istaknuo da je upravo taj istup usred sabornice dokaz da je Hrvatskoj potrebno puno više parada ponosa kakva će se održati u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova rasprava u Hrvatskom saboru dokaz je da u Hrvatskoj ima dosta homofobije i da se protiv toga moramo boriti", poručio je Lučin.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo