AZIJSKI DIV / Pogledajte Nebesku palaču u svemiru

Image

Kina je u četvrtak uspješno lansirala eksperimentalni modul Tiangong 1, što je prvi korak u sklopu projekta azijskog diva da izgradi svemirsku postaju i svrsta se uz bok svemirskim silama Sjedinjenim Državama i Rusiji.

29.9.2011.
17:11
VOYO logo

Modul nazvan Tiangong 1 (Nebeska palača) Kina je uspješno lansirala na raketi "Dugi marš" iz pustinje Gobi u 15.16 minuta po srednjoeuropskom vremenu. Lansiranje u četvrtak, uoči državnog praznika, svojevrstan je tehnološki doprinos slavlju kineskog naroda.

Lansiranju je nazočio predsjednik Hu Jintao u svemirskom kontrolnom centru u Pekingu, a prisutni su bili i drugi visoki dužnosnici, premijer Wen Jiabao i potpredsjednik Xi Jinping.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiangong je težak osam tona i planiran je njegov dvogodišnji boravak u orbiti. Poslužit će, ponajprije, kao tehnološki test za sastajanje i pristajanje svemirskih letjelica, ključni element za gradnju i razvoj svemirske postaje.

Prvi će ispit Nebeska palača polagati za nekoliko tjedana kada će do nje stići bespilotni svemirski brod Shenzhou, a onda bi godinu dana poslije, prođe li sve u redu, na nju pokušale pristati i letjelice s posadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnje lansiranje pokazatelj je napretka koji je Kina, treća zemlja s čovjekom u svemiru, postigla u svom svemirskom programu u zadnjem desetljeću, i to u vrijeme kada Rusi, a napose Amerikanci imaju financijskih problema s održavanjem svojih programa.

Prije eventualne gradnje svemirske postaje, Kinezi planiraju poslati bespilotni modul na Mjesec 2012., a znanstvenici planiraju na njega poslati i astronauta do 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo