DESANT NA LOŠINJ / Pogledajte spektakularnu akciju hrvatskih 'tuljana'!

Ministar obrane Ante Kotromanović posjetio je vojarnu Kovčanje na Malom Lošinju, gdje je prezentiran novi strateški pregled obrane i prikazane vježbovne sposobnosti Bojne za specijalna djelovanja. POGLEDAJTE kako izgleda napad u stilu američkog SEAL-a!

15.3.2012.
16:17
VOYO logo

Nacrt Strateškog pregleda obrane (SPO) kojim će se, među ostalim, do 2016. godine smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga RH (OSRH) predstavljen je u četvrtak ministru obrane Anti Kotromanoviću u vojarni Kovčanju u blizini Malog Lošinja.

Nacrt je predstavljen članovima saborskog Odbora za obranu i savjetniku hrvatskog predsjednika za vojna pitanja Zlatku Gareljiću, a predstavit će se i Vladi i predsjedniku Republike. Na tom temelju radit će se drugi strateški dokumenti vezani uz obranu Hrvatske i zakoni, a donijet će se i političke odluke vezane uz obranu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nacrtu SPO-a, unatoč smanjenom obrambenom proračunu, namjerava se zadržati obrambena sposobnost zemlje te saveznika unutar NATO-saveza, hrvatski doprinos međunarodnoj suradnji i potpora civilnim institucijama.

Novim strateškim pregledom obrane do 2016. godine broj pripadnika Oružanih snaga smanjit će se sa 16 tisuća na 15 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument predviđa i racionalizaciju broja vojnih objekata te prestanak korištenja zastarjelih oružanih sustava i oružja.

Kad je riječ o Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu (HRZ), u borbenoj upotrebi ostat će zrakoplovi MIG 21 do odluke o nabavi novih ili rabljenih zrakoplova ili o mogućem servisiranju tih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također će se iz operativne uporabe povući zrakoplov Antonov AN 32 te smanjiti broj školskih zrakoplova tipa Pilatus.

U Kopnenoj vojsci organizirat će se dvije gardijske brigade, a do 2020. godine u uporabi će biti tenkovi tipa M 84 i borbena oklopna vozila M 80.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastarjeli topničko-raketni sustavi bit će stavljeni u pričuvu ili će ih se otpisati.

Kad je riječ o Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM), SPO namjerava nabaviti dva ophodna broda ponajviše za potrebe obalne straže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon predstavljanja SPO-a ministru obrane, članovima saborskog Odbora za obranu te drugim gostima, Bojna za specijalna djelovanja izvela je manju vježbu i pokazala dio svojeg oružja i opreme.

Nakon vježbe ministar Kotromanović rekao je da o prikazanom može govoriti samo u superlativima. Istaknuo je da je potrebno 'što transparentnije i racionalnije trošiti' novac iz proračuna zbog smanjenih izdvajanja za Oružane snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić rekao je kako u Oružanim snagama nema stranačke podjele, no izrazio je sumnju da se s proračunskim novcem mogu ostvariti sve predložene aktivnosti i zadaće Oružanih snaga.

SPO je danas predstavljen u vojarni Kovčanju u blizini Malog Lošinja, koja je prvi put otvorena za novinare, a ministar obrane Ante Kotromanović rekao je za nju kako je potrebna Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da se s obzirom na radove unutar kompleksa vojarne očekuju potrebne lokacijske i građevinske dozvole.

Novinari su mogli obići vojarnu Kovčanje koja je, po pisanju nekih medija, građena 'netransparentno i protivno zakonu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general Slavko Barić rekao je da se vojarnom, osim Oružanih snaga, koristi i Ministarstvo unutarnjih poslova, da se u njoj zbivaju razne aktivnosti te da je vrijednost radova u njezinu kompleksu oko 20 milijuna kuna.

I on je izrazio nadu da će se uskoro za taj objekt izdati sve potrebne lokacijske i građevinske dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo