ODVEZLI GA MARICOM / Polančec propjevao, aktivno se branio

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec je u utorak u jutarnjim satima uhićen u svojoj kući u Koprivnici te je odveden na ispitivanje u Zagreb.

30.3.2010.
7:11
VOYO logo

KOPRIVNICA, ZAGREB - Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec je uhićen u svojoj kući u Koprivnici u utorak ujutro oko osam sati, a nešto prije podneva je odveden iz obiteljske kuće i prebačen u prostorije USKOK-a u Zagrebu.

Policija je izvršila pretres, a Polančeca su ispred kuće čekale televizijske kamere. Na novinarsko pitanje zbog čega je uhićen, Polančec je ulazeći u automobil tek dobacio: "Bumo se čuli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Polančecovog branitelja Ante Nobila doznaje se da je koprivnička policija u utorak u 7 sati ušla u kuću bivšeg potpredsjednika Vlade sa sudskim nalogom za za pretragom, a nakon sat vremena Polančec je svom branitelju telefonom javio da je uhićen. Nešto kasnije, policija je izvršila pretres Polančecovog zagrebačkog stana u Poljičkoj ulici.

Nobilo je izjavio da je u sudskom nalogu za pretragu navedeno da se Polančeca sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti, no odvjetniku nije poznato za što se točno tereti Polančec. Smatra da nije riječ o staroj kaznenoj prijavi vezanoj uz rasvjetu na nogometnom igralištu, nego da se najvjerojatnije radi o nečemu povezanom s Podravkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP potvrdio: Uhićen je zbog odnosa Podravke s MOL-om i OTP-om

To je u poslijepodnevnim satima utorka potvrdio glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. U njegovom se priopćenju, u kojemu stoje tek godine rođenja osumnjičenih, navodi kako je policijski USKOK proširio istragu u sklopu akcije "Manager" i to u odnosu na poslovanje Podravke, a s ciljem utvrđivanja svih činjenica vezanih uz kupnju dionica te tvrtke te njezinog kreditiranja i poslovnog odnosa s MOL-om i OTP bankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje kako su prijavljeni (r. 1968., r. 1977. i r. 1967.) počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti na način da su zlouporabivši svoj položaj i dane im ovlasti, te s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, TD Podravka prouzročili znatnu štetu velikih razmjera. Isto tako, po nalogu USKOK-a provedeno je kriminalističko istraživanje u pogledu  pružanja savjetničkih usluga TD Podravka, u svezi čega su za kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti kao i za poticanje na to kazneno djelo, prijavljene dvije osobe (r. 1968., r. 1957)."

Šimonović: Ovo je slučaj visokog profila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović već je ranije izjavio da je Polančec uhićen u sklopu proširenja istrage o Podravci. "Mogu reći da se radi o slučaju visokog profila i izuzetno je važno izbjeći pritiske na pravosuđe, nitko ne može Državnom odvjetništvu govoriti koga smije, a koga ne smije procesuirati, niti sudu kako odlučivati", poručio je.

Polančec se "aktivno branio"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polančeca su u večernjim satima ispitali u USKOK-u. To je, prema Anti Nobilu, trajalo oko sat vremena tijekom kojih se Polančec nije branio šutnjom, "nego je iznio aktivnu obranu". Pritom nije otkrio je li se očitovao i kako se očitovao o krivnji.

Nakon saslušanja, policijskim je kombijem, kako se pretpostavlja, odveden u policijsku jedinicu za zadržavanje i privođenje, gdje će provesti noć. U USKOK-u sada moraju odlučiti hoće li protiv Polančeca pokrenuti istragu i zatražiti jednomjesečni istražni zatvor o kojemu odlučuje sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šestak dodatno osumnjičen

Inače, osim Polančeca, za zlouporabe su osumnjičeni i bivši predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak te bivši član Nadzornog odbora Josip Pavlović. Obojica su od listopada prošle godine već osumnjičeni u aferi "Spice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šestak je u utorak dodatno osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti prilikom usluga pravnog savjetovanja Podravke, a po sumnjama policije na to ga je poticao zagrebački odvjetnik Zoran Marković, koji je nešto prije 20 sati policijskim kombijem doveden u USKOK.

Sve je počelo krajem prošle godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polančeca se s aferama Spice i "Manager" počelo povezivati krajem prošle godine kada su uhićeni čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović te suvlasnik tvrtke Fima Grupa Milan Horvat. Uhićen je i vlasnik splitskog SMS-a Srđan Mladinić. USKOK ih je optužio da su Podravkinim novcem htjeli doći do većeg dijela dionica Podravke. Nakon toga su se počele pojavljivati informacije da je u sve umiješan i tadašnji potpredsjednik Vlade Polančec koji je na to mjesto i došao iz Podravke.

Polančec je 30. listopada prošle godine dao ostavku te izjavljivao da će surađivati u istrazi. Za uhićene je govorio da su to sve redom časni ljudi te da im on vjeruje kada kažu da nisu krivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana svi dosad uhićeni iz akcije "Manager" pušteni su na slobodu, osim bivšeg predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka ,koji je ostao u Remetincu.

U Zagrebu je, u sklopu proširene istrage, uhićen i odvjetnik Zoran Marković. On je direktor tvrtke Fima Ami koja je registirana na Malti. Navodno je sudjelovao i u pregovorima između hrvatske vlade i MOL-a o upravljačkim pravima u Ini koje je u ime vlade vodio Polančec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo