sigurnost u susjedstvu / Policija zatvorila kafiće 'nemoralnog' ponašanja

Image

Iranska policija zatvorila je nekoliko desetaka restorana i kafića tijekom vikenda, ponovno se boreći protiv onoga što država smatra 'nemoralnim', te ponašanjem koje je u suprotnosti s islamskim načinom života.

16.7.2012.
8:40
VOYO logo

Policajci su u subotu upali u 87 kafića i restorana u središtu Teherana uhitivši pritom sve žene koje su prekršile islamski kodeks odijevanja, prenijela je Iranska studentska novinska agencija (Isna).

"Mjesta su zatvorena jer njihovi posjetitelji nisu poštovali islamske vrijednosti, a vlasnici kafića i restorana dopustili su ženama da puše nargile. Neka mjesta nisu posjedovala odgovarajuće dozvole", stoji u priopćenju teheranske policije, a prenosi Isna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef teheranske policije Alireza Mehrabi je izjavio kako je pretres kafića i restorana dio plana koji bi trebao omogućiti sigurnost 'u susjedstvu' te da će se nastaviti provoditi i u ostalim četvrtima Teherana.

Kultura kafića procvala je u posljednjih nekoliko godina u Iranu. Takva mjesta posjetiteljima nude brze zalogaje, vruće napitke, besplatni priključak na internet, a i mjesto su na kojima se okupljaju mladi Iranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No konzervativni Iranci usprotivili su se tome smatrajući da je nametanje zapadnjačke kulture u neskladu s islamskim vrijednostima. Još 2007. teheranska policija zatvorila je 24 internet kafića i više kafića u samo nekoliko sati, uhitivši pritom 23 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo