od rujna još povoljnije / Pomoć mladim poduzetnicima koji imaju dobru ideju za biznis!

S tri milijuna kuna Ministarstvo poduzetništva i obrta od rujna subvencionira kamate na kredite koje će svi mladi ili novi poduzetnici podizati kod HBOR-a.

26.8.2013.
19:15
VOYO logo

Tvornicu za preradu drva 27-godišnji Tomislav Kovačić je otvorio prošle godine. Uspješnu ideju kojom je kasnije zaposlio 29 ljudi, na vrijeme je prepoznala i država. Proizvodnju drva za ogrjev započeo je uz pomoć kredita banke za obnovu i razvoj.   

Podizanje takvih kredita mladima, i svima koji imaju dobru ideju za biznis, od rujna će biti još povoljnije. Da im olakša širenje posla, ministarstvo poduzetništva s 3 milijuna kuna subvencionirat će polovinu kamate HBOR-ovih kredita.

"Kamatna stopa će biti 4 posto, ali uz subvenciju min poduzetništva i obrta od dva posto, krajnja kamatna stopa korisnicima će biti 2%", kazao je ministar poduzetništva i obrta GordanMaras.

Pogodnost se ponajprije odnosi na poduzetnike mlađe od 30 godina, koji će moći podizati kredite između 80 i 700 tisuća kuna, uz 12-godišnji rok otplate, ili na mlađe od 55 ikoji posluju manje od 2 godine. Njima su omogućeni iznosi do milijun i 800 tisuća kuna na 14 godina. U HBOR-u se hvale da interes malih i srednjih poduzetnika za njihove kredite, nakon rekordne prošle godine, i dalje raste.

"Odobrili smo 786 kredita ukupne vrijednosti 3,9 mlrd kn, to je povećanje od oko 12 posto u odnosu na isto razdoblje rekordne 2012 godine", kazao je Anton Kovačev, HBOR.

Prevedeno, banka za obnovu i razvoj financira trećinu svih ulaganja malog i srednjeg poduzetništva, zbog čega je ministar prozvao poslovne banke za “kreditnu sušu” koja šteti njima, ali i gospodarstvu.

"Očekujem malo više i odvažnosti i poslovnog pristupa poslovnih banaka kad je pitanje financiranja malih i srednjih i svih ostalih poduzetnika, a država je spremna zajedno sa njima stati iza poduzetnika", dodao je Maras.

Na tu podršku Tomislav ozbiljno računa jer planira otvoriti i nove pogone.

Poticajnim mjerama u prošloj godini posao je u malom I srednjem poduzetništvu pronašlo 12 tisuća ljudi – tvrdi Maras, nezadovoljan jer je taj sektor u ovoj godini iskoristio tek trećinu od 40 milijuna kuna rezerviranih za smanjenje kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo