DRŽAVA DAJE POLOVICU NOVCA / Pomoću novih fasada imat ćemo niže režije?

Jedan od razloga loših rezultata energetske učinkovitosti starijih objekata svakako su dotrajale fasade, krovovi i loša izolacija. No, za to postoji i rješenje. Vladin Fond za energetsku učinkovitost trebao bi osigurati dio novca za obnovu dok bi ostatak platili sami stanari.

4.1.2014.
18:56
VOYO logo

Staro trošno pročelje zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci, u samom središtu grada, osim ružnog izgleda čini ovu, sedamdeset godina staru zgradu i izrazito energetski neučinkovitom.

"Problemi su takvi da imamo strahovito velike račune za grijanje. Ono se non stop uključuje zbog toga jer je to  propuh i s nutarnje strane je još gorje, a s vanjske strane je sam pijesak jer zgrada nema nikakvu izolaciju", tvrdi predstavnica stanara Jadranka Mikuličić.

Većina stanara su umirovljenici. Za skupu obnovu novca nemaju, pa bi trebali podići kredit. No, uz novi program energetske obnove stambenih zgrada 40 posto troškova kredita za novu fasadu, krov ili prozore mogao bi im bespovratno suvebncionirati fond za energetsku učinkovitost.

A vlasnici 68 stanova ovog zagrebačkog nebodera u susjedstvu nisu čekali pomoć. Prije godinu dana postavlili su novu PVC stolariju, napravlili novo pročelje. Svi su složno odlučili da novu učikovitiju termoizolaciju krenu otplaćivati 15-godišnjim kreditom.

U ministastvu su svjesni da je ovakvo jedinstvo poprilično rijetko u zgradama s mnogo stanara.

"U ovom času svih 100 vlasnika treba dati svoju suglasnot što smo svjesni da nije do kraja moguće pa je razmišljanje da bi to bilo dvije trećine vlasnika", kaže ministrica gradiljestva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Nakon nove fasade, niže režije za energetske troškove, a više za pričuvu - na ukupnom se računu razlika gotovo i ne osjeća. Upravo na taj načn, kaže ministrica, želimo privući sve stanare starih trošnih zgrada, ali i vlasnike obiteljskih kuća u ovaj novi program. No, priznaje, za ovaj program nisu predviđena posebna sredstva iz proračuna.

"Nema sredstava koji su osigurani za tu namjenu, ali u fondu za energetsku učinkovitost postoji jedna određena količina sredstva koja se mogu za to koristiti, ali ono što je još važnije je da se mogu korsititi sredstva iz fondova europske unije jer su druge države to koristile i nema nijednog razloga da to ne koristimo i mi", ističe ministrica Taritaš.

Učinkovitiji dom stanarima ovog nebodera donio je i razinu udobnosti koju dosad nisu imali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo