čelične grdosije / Ponos hrvatske vojske: prvi put javnosti pokazali moćne 'oklopnjake'

Moderni finski oklopnjaci koje po licenci proizvodi domaća tvrtka Đuro Đaković - ponos su kopnene vojske

20.3.2015.
19:39
VOYO logo

Na vojnom poligonu u Gašincima hrvatska kopnena vojska demonstrirala je sposobnosti oklopnih vozila koja su se počela koristiti. Prvi put kamere su u vježbi na jezeru snimile i amfibijsku verziju borbenih oklopnih vozila Patria.

Amfibijsku verziju borbenih oklopnjaka Patria vojska je prvi put pokazala javnosti. Iako teže 22 tone - jezerom na vojnom poligonu Gašinci probijali su se s lakoćom. Moderni finski oklopnjaci koje po licenci proizvodi domaća tvrtka ĐuroĐaković - ponos su kopnene vojske. Tri člana posade i desetero vojnika - uvježbani za svaki zadatak.

"Svakodnevno se treba obučavati da bi se što bolje izvela sama vježba. Kod vježbe zavisi koju zadaću radimo. Da li samo neki obuhvat, da li upadi negdje, da li štićenje desetine, satnije...", kazao je JosipLukšec, zapovjednik BOV Patria.

Patria troši čak 70 litara goriva na 100 kilometara, no ipak - ima ga dovoljno da prijede čak 700 kilometara. U operativnu upotrebu kopnena vojska uvela je 16 ovakih vozila, a do kraja iduće godine bit će ih 126.

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL



U Gašincima su oružane snage postrojile gotovo sve vrste oklopnih vozila kojima raspolažu.

"S tim vozilima su oružane snage puno dobile... Prije svega u ispunjavanju ciljeva i sposbnosti, a to je uvijek vezano uz povećanje pookretljivosti, zaštite ljudi i povećanje vatrene moći", poručio je DragutinRepinc, zapovjednik Kopnene vojske.

Ističu se i 212 MRAP vozila koje su Hrvatskoj donirale Sjedinjene Države. Zbog čvrste balističke zaštite, sposobni su bez oštećenja podnijeti bilo kakvu prosječnu eksplozivnu napravu.

"Ima poseban oklop od ispod, može podnijeti do 5 kila eksploziva, direktnu balističku paljbu do 12.7 mm, ima taj neki osjećaj sigurnosti", smatra DominikŠtetner, zapovjednik voda, 1. motorizirana bojna Vukovi.

Neke su to od značajki ovih čeličnih grdosija - za koje se većina vojnika ipak nada da im neće zatrebati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo