niz nedoumica / Popis stanovništa nakon 22 godine: Kakva je etnička slika BiH-a?

Nakon 22 godine u BiH se od danas do 15. listopada provodi popis stanovništva. Novi podaci o broju, etničkom sastavu i rasporedu stanovnika dat će novu demografsku sliku države na koju je značajno utjecao rat.

1.10.2013.
19:16
VOYO logo

Građanima je popis donio niz nedoumica, no zaduženi za statistiku kažu kako su podaci zaštićeni te da do zloupotreba ne može doći.

"Svi popisni materijali ostaju u općinskim popisnim komisijama", naglasila je Mirsada Adambegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Prije rata BiH je imala 109 općina od kojih je samo pet bilo etnički čisto. No, rat je tu sliku promijenio. Još se službeno ne zna kako je ta slika promijenjena jer popisa nije bilo 22 godine. I ovaj sadašnji više je od demografskog posla - on je glavna politička tema u BiH.

Strah od mogućih manipulacija popisom u medijima se spominju već mjesecima. I Bošnjaci i Srbi i Hrvati boje se da će u novoj demografskoj slici biti zakinuti. Upravo se tako osjećaju oni koji se ne žele nacionalno ili vjerski opredijeliti.

Popis traje dva tjedna. Prvi podaci očekuju se u prosincu, detaljniji u iduće dvije godine. No već do kraja ove godine znat će se odgovor na glavno pitanje Bosne i Hercegovine - koliko je u njoj Bošnjaka, koliko Srba i koliko Hrvata, i gdje žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo