'diskriminacija je neprihvatljiva' / Poraz europskih 'obiteljaša': Usvojen plan za suzbijanje homofobije

Image
Foto: RTL

Takozvani Izvještaj Lunacek dobio je podršku 394 eurozastupnika, dok je njih 176 bilo protiv predloženih mjera kojima se žele suzbiti homofobija i transfobija u EU.

4.2.2014.
15:56
RTL
VOYO logo

Unatoč žestokom protivljenju predstavnika brojnih konzervativnih struja i religijskih organizacija, zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su neobvezujući Akcijski plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Europskoj uniji, prenosi Crol.hr.

Takozvani Izvještaj Lunacek dobio je podršku 394 eurozastupnika, dok je njih 176 bilo protiv predloženih mjera kojima se žele suzbiti homofobija i transfobija u EU, po uzoru na već postojeće planove o suzbijanju diskriminacije na temelju roda, etničkog porijekla ili invaliditeta.

Kako piše Crol, brojne religijske organizacije i konzervativne političke stranke proteklih tjedana su plašile građanstvo floskulama da je posrijedi 'usvajanje posebnih prava' za LGBT građane EU. Tako ni Hrvatska nije bila lišena dezinformacija o tome kako Izvještaj Lunacek zapravo znači kako će se 'maloj djeci nametati homoseksualnost i rodne teorije', da će sve države 'morati zakonski priznavati istospolne brakove' i slično.

"LGBTI osobe u Europi suočavaju se s ozbiljnim problemima . Unatoč postignutom napretku u nekim zemljama diskriminacija, nasilje i zlostavljanja nastavljaju se u svih 28 država članica", kazala je čelnica austrijskih Zelenih u Europarlamentu Ulrike Lunacek dok je predstavljala izvještaj.

Glasnogovornica LGBT Intergrupe u Parlamentu Roberta Metsola izjavila je kako je usvajanje ovog izvještaja poslalo snažnu poruku da je diskriminacija LGBTI osoba jednostavno neprihvatljiva i mora se spriječiti.

Izvještaj Lunacek, odnosno Akcijski plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Europskoj uniji nije obvezujuć za države-članice, ali služi kao upozorenje državama koje se pasivno odnose prema slučajevima homofobije i transfobije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo