Afera Zagreb Tower / Porezni obveznici platili pola milijuna kuna za urede koje nitko ne koristi

Gotovo pola milijuna kuna državnog novca dosad je platilo Ministarstvo zaštite okoliša za prostor koji nitko ne koristi. Iako su i Državni zavod i Fond za zaštitu okoliša već tamo, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša tvrdi da i dalje nema sve potrebne suglasnosti za preseljenje u Zagreb Tower. Ministar ga demantira i traži naknadu štete

18.4.2015.
18:45
VOYO logo

Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša i dalje je u svom starom uredu na Ksaveru! Ne zato jer je za njega emocionalno vezan, već zato što smatra da za preseljenje - nema ni sve potrebne suglasnosti, niti ekonomske logike.

"Ono što je ključno je da će Agencija plaćati oko 680 tisuća kuna više godišnje za prostore u Zagreb Toweru, a komparacije radi, mi ćemo dobiti samo 135 kvadrata više nego što dosad imamo", kaže Neven Voća, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša.

U ministarstvu pak tvrde - ravnatelj ima sve potrebne suglasnosti, ali svejedno opstruira preseljenje koje bi, tvrde, trebalo racionalizirati poslovanje i poboljšati usluge.

"Ministar je naložio pokretanje postupka za ispitivanje odgovornosti Ravnatelja te privremenu obustavu izvršavanja rashoda unutar financijskog plana za 2015. godinu koji se odnose na zakup prostora", stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.

Drugim riječima - ministar je Agenciji zabranio da i dalje troše novac za ovaj prostor, ali isto tako je od njih zatražio da nadoknade štetu nastalu zbog preseljenja u Zagreb Tower.

Jer uredi na sedmom i četvrtom katu zgrade, koju je trebala zauzeti Agencija, zjape prazni, iako se za njih plaća najam.

Samo za 1100 kvadrata Agencije, od lanjskog prosinca plaćeno je gotovo 500 tisuća kuna - iako ona cijelo to vrijeme radi na druge dvije lokacije, za što je potrošeno još oko 250 tisuća. Novac bačen u vjetar.

"Doista me zabrinjava činjenica da se mene optužuje za taj trošak, s obzirom da nisam ja potpisao ugovor o podzakupu sa Zagreb Towerom. To se napravilo bez da se uopće krenulo istraživati da li su nama sve suglasnosti prikupljene", kaže ravnatelj Agencije, Voća.

Tvrdi kako se sada na njega vrši pritisak. Fond za zaštitu okoliša čak je zatražio da im Agencija vrati ormare, pa inventar drže u kutijama.

"Čuo sam i ja tu informaciju, ormare koje nema gdje staviti u Zagerb Tower. To je samo još jedan od pritisaka koji se vrši na ravantelja Agencije kako bi potpisao preseljenje i kako bi se ova afera zataškala", kaže Mario Šiljeg iz HDZ-ovog Odbora za zaštitu okoliša.

Kako država upravlja - govori i lokot na vratima. Iza njih skriva se 3000 kvadrata prostora koji, od odlaska Fonda za zaštitu okoliša u Zagreb Tower, zjapi prazan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo