Pusić iz Newporta za RTL / 'Postoji mogućnost da će se ukrajinski ranjenici liječiti u Hrvatskoj'

Ključna tema dvodnevnog skupa kriza je u Ukrajini zbog koje su odnosi zapada s Rusijom najnapetiji od kraja Hladnog rata. Raspravljat će i o opasnosti od džihadista u Siriji i Iraku.

4.9.2014.
19:09
VOYO logo

Šezdeset lidera zapadnog svijeta, među kojima i hrvatsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Ivom Josipovićem, na povijesnom je summitu NATO-a u Walesu. Ključna tema dvodnevnog skupa je kriza u Ukrajini zbog koje su odnosi zapada s Rusijom najnapetiji od kraja Hladnog rata. Raspravljat će i o opasnosti od džihadista u Siriji i Iraku.

Usred najveće krize s Rusijom u velškom gradu Newportu za RTL se oglasila Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li reći kakve konkretne mjere bi NATO mogao donijeti prema Ukrajini i kako bi Hrvatska mogla sudjelovati?

Što se NATO-a tiče, bit će pojačana prisutnost u zemljama koje su na istoku NATO područja, odnosno članice koje su bliže Ukrajini, uključujući neke zajedničke vježbe. Ukrajina će u svakom slučaju dobiti pomoć država članica, naprimjer da Hrvatska pruži liječničku pomoć ljudima koji su ranjeni u ratu. Ono što Ukrajina traži je i pomoć u oružju, a o tome se trenutno među NATO članicama ne govori. Predsjednik Ukrajine je govorio o vrlo uskoj povezanosti ukrajinske sigurnosti sa sigurnosti Europe i NATO-a. Očekuje da NATO potvrdi svoju odluku iz Bukurešta iz 2008. o tome da Ukrajina u skladu sa udovoljavanjem kriterija ima otvoren put prema članstvu u NATO-u.

Što je s proračunima za obranu? Premijer je rekao kako se neće više smanjivati. Hoće li biti zahtjeva da se on poveća?

To nije problem koji je vezan isključivo za Hrvatsku. Generalni stav jest da treba povećavati jer samo nekoliko članica NATO-a ima proračun dva posto i veći te se smatra da američka strana previše troškova snosi sama. Ono što će se Hrvatska obavezati, i biti među državama koje su se bolje postavile na tu temu, jest da neće smanjivati postotak proračuna za obranu. U skladu s gospodarskim rastom će početi i rast proračuna.

Medicinska pomoć bi ukrajinske ranjenike dovela u Hrvatsku?

To je jedna mogućnost i stoji nam na raspolaganju o tome što Hrvatska može učiniti, međutim, NATO će se još raspravljati do kasno u noć o ovome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo