premijer priznao / 'Poštujemo žensku kvotu, iako je u Vladi samo jedna SDP-ova ministrica'

'Oni koji Dan žena danas čestitaju tada su se pravili da tog praznika nikad nije bilo', rekao je Milanović.

8.3.2015.
14:01
VOYO logo

Predsjednik SDP-a i hrvatske vlade ZoranMilanović u nedjelju se, u povodu Dana žena, u Jakovlju susreo s članicama stranačkog Foruma žena i podsjetio da se u Hrvatskoj taj praznik u jednom trenutku prestao slaviti.

"Oni koji Dan žena danas čestitaju tada su se pravili da tog praznika nikad nije bilo", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitajući kolegicama, Milanović je podsjetio da je SDP u prijedlogu izmjena izbornog zakona predvidio odredbu po kojoj će se diskvalificirati liste za parlamentarne izbore koje ne budu poštovale tzv. žensku kvotu, odnosno one bez najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

"Neke stvari se mogu promijeniti samo silom zakona. To nije teror većine nad manjinom, nego pritisak dobra protiv nečega što možda nije zlo, ali je naprosto konzervativno, zastalo u mjestu i ne želi razgovarati argumentima", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da većinu studenata na svim sveučilištima čine žene, a uvjeren je da će se ta činjenica uskoro preliti na položaj i utjecaj žena u struci, kakav sam zakon ne bi mogao osigurati.

Image
Image

"Tako se stječe stvarna ravnopravnost, ne kvotom", ocijenio je Milanović i obrazložio kako je ženska kvota u izbornom zakonu samo "premošćivanje" do trenutka kada će se ostvariti takva, istinska ravnopravnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da SDP na listama poštuje žensku kvotu, ali i priznao kako se ta činjenica ne vidi u sastavu Vlade, u kojoj je samo jedna ministrica iz SDP-ovih redova.

Ističe, međutim, kako su stotine žena na položajima u ministarstvima. "To je ešalon koji javnost ne vidi, ali koji valja kao valjak, radi, pritišće i inicira", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako se SDP u pitanjima obitelji i reprodukcije zalaže za pravo žene na izbor, ocijenivši kako je to jedna od stvari na kojima se umjetno pokušavaju izazvati podjele u društvu.

Uvjeren je da većina hrvatskih građana ne dopušta da im se ulazi u intimni prostor i definiraju detalji obiteljskog života. "Koliko god nas neki željeli isposvađati, govore o drugom, trećem ili četvrtom domovinskom ratu, u nizu malih sredina u Hrvatskoj, sela ako hoćete, nailazim i vidim samo takve normalne male ljude, koji samo hoće normalno živjeti", rekao je predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

I predsjednica Foruma žena SDP-a GordanaSobol podsjetila je da "Hrvatska pamti godine kada 8. ožujka nije bio poželjan datum" te naglasila kako SDP od Dana žena nikada nije bježao.

Istaknula je da je riječ o međunarodnom prazniku u spomen mnogih žena koje su se borile, ponekad i ginule za jednake šanse u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajte nam jednake šanse, a mi ćemo pokazati što znamo i umijemo", poručila je Sobol.

Načelnica općine Jakovlje i potpredsjednica Kluba stranke europskih socijalista u Odboru regija EU Snježana Bužinec pohvalila se da je tri puta na izborima pobjeđivala muške protukandidate te da joj je u trećem mandatu i zamjenica žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žena u politici ima, samo se moramo same izgurati, jer nas ne bude nitko drugi pogural", poručila je.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo