ODLUKA ZA BOLJU BUDUĆNOST / Potpora Europskoj uniji porasla na 61 posto!

Dok svaki razgovor uz kavu ili na ulici neizostavno završava opredjeljivanjem za ili protiv EU, Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je novu anketu. Prema ponešto promijenjenoj metodologiju u odnosu na prošlu s početka tjedna, rezultat je 61 posto 'za', a 28 'protiv' ulaska.

20.1.2012.
19:35
VOYO logo

Prema najnovijoj anketi Ministarstva vanjskih poslova, 84 posto građana sigurno ili vjerojatno izlazi na referendum. Broj zagovornika EU porastao je u odnosu na prošlo istraživanje za 4 posto.

Naime, u petak je broj onih koji će glasati za ulazak u Europsku uniju porastao na 61 posto birača, protiv je 28, a neopredijeljenih 11 posto.

Iako je Ministarstvo između dva istraživanja  promijenilo metodologiju izračuna, brojke su dobre, a ministrica zadovoljna.

"Sve iznad 50 posto plus jedan glas je većina i ne trebamo bit megalomani u tom pogledu", izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Mogućnost da bi građani mogli na referendumu glasati protiv teško može zamisliti.

"Za nas će biti kao zemlju i političku naciju to izrazito loše, i politički i ekonomski u smislu napretka. Ali preživjeli smo razne situacije pa bi onda preživjeli i tu, ako do toga dođe. Ali mislim da neće", poručila je Pusić.

A takve crne prognoze nezamislive su i za njezine najveće političke protivnike.

"O tome u ovom trenutku ne razmišljamo. A sve ono što je moguće kad referendum ne bi prošao što ne vjerujem da će se dogoditi, sve je to poznato", kazala je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Samo dva dana prije referenduma, i predstavnici Unije u Hrvatskoj ponavljaju o koliko je važnoj odluci riječ.

"Odgovorni građani trebaju izaći na referendum, jer ovo je možda i najvažnija odluka koju će Hrvatska donijeti za svoju budućnost. Europska unija će, međutim,  poštivati odluku hrvatskih građana kakva god ona bila", poručio je veleposlanik Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

No, dan ipak nije mogao proći bez političkih obračuna, pa su neke nevladine udruge prijavile Vesnu Pusić DORH-u zbog izjave kako bi mirovine mogle doći u pitanje ako referendum ne prođe.

"Predali smo Mladenu Bajiću kaznenu prijavu. Ako kaznena prijava neće biti pokrenuta ili će biti odbačena pokret NE u EU smatrat će da pravna država u Hrvatskoj više ne postoji", rekao je Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava.

Splitske euroskeptične udruge također nisu mirovale. One su tek rijetkim zainteresiranim građanima poručile da 'ne damo Hrvatsku za tuđu fotelje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo