LOV U MUTNOM / Ako ne potpišete ugovor i ne prihvatite proviziju, ne žele vam pokazati stan. Potraga istražuje smije li se to uopće i kako uštedjeti velik novac

To je kažnjivo, no prodavatelji često ni ne znaju da agencija s kojom su potpisali ugovor posluje na taj način

27.4.2021.
21:00
VOYO logo

Kako to izgleda kad želite kupiti stan, zovete oglasnike i naletite na agencije koji bi i vama, ne samo prodavatelju, naplatile 2, 3 posto provizije. Postotak sam po sebi ne zvuči puno, ali s obzirom na cijene stanova i PDV koji još morate platiti, penje se taj iznos i na 40-ak tisuća kuna.

Vedrana Mikez iz Zagreba: "Naravno to je za kupca odnosno za mene jako puno jer nije samo da se plaća to nego se mora platiti porez državi ko isto tako otprilike 3% odnosno država sama obračunava na bazi tablica i to onda može biti Iviše ako sam stan kupila povoljnije".

Vedrana je stan krenula kupovati prije nešto manje od godine dana. Doživjela je svašta.

Vedrana Lutvo: "Dogodilo mi se nekoliko situacija. Znači, ne piše ništa, dođem na lokaciju. Objasni mi da se radi o 3% provizije za kupca i uopće me ne puste u stan dok na cesti ne potpišem ugovor o zastupanju koji podrazumijeva pisanje kupoprodajnog ugovora i prebacivanje nekih komunalija odnosno svih komunalija na mene".

Nije to svakako nešto što vrijedi nekoliko desetaka tisuća kuna. Potvrđuje to i odvjetnica koja će nam nešto kasnije objasniti je li uopće legalno kupce tretirati tako.

Odvjetnica Dijana Kladar: "Prema vrijednosti predmeta spora ako nekakav stan košta 750.000 KN, onda je zapravo cijena da vam odvjetnik sastavi ugovor bila bi oko 7.500 KN plus PDV. Znatno manja od ove priče koju naplaćuju agenti".

Takvih priča sve je više  

Vedranina priča nije iznimka. Uvjerili smo se i sami već nakon prvih nekoliko poziva. 

"Oni vama ne moraju pokazati stan ako oni sa vama nemaju ugovor, ali oni u svakom slučaju krše prava svog klijenta koji je njih angažirao, koji prodaje stan i našao je vas kao kupca. On zapravo laže svom klijentu da nema kupca, a kupac im stoji dolje I zapravo krši nalog, krši svoje obaveze koje ima prema svom nalogodavcu", rekla ja Kladar.

To je kažnjivo, no prodavatelji često ni ne znaju da agencija s kojom su potpisali ugovor posluje na taj način.

"Ili ćete potpisati ili nećete ući u stan ili nećete dobiti ZK uložak po kojem ja vidim da li je taj stan Ok ili nije Ok", rekla je Lutvo.

I zapravo onda dolazi do iznuđivanja potpisa. Ili vam često u ruke gurnu ugovor uvjeravajući vas da zapravo samo potpisujete zapisnik da ste pogledali stan.

"Problem je zapravo taj što agencije koje uzimaju I od kupca i od prodavatelja su uglavnom najveće agencije koje drže najbolje stanove. To je onda problem – jer ste vi onda bazirani na nešto što je zapravo ostalo ako ne želite biti unutar svega toga", dodala je Vedrana.

Da biste pronašli takve koji proviziju ne naplaćuju, što je obično istaknuto odmah u naslovu oglasa, morate se dobro namučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVEMOĆNI PODUZETNIK /

Bespravno gradi, Puli dužan milijune, uz ostalo, i za zemljište, a oni mu prodali još jedno: Potraga donosi priču o poduzetniku koji unatoč svemu i dalje radi

Image
SVEMOĆNI PODUZETNIK /

Bespravno gradi, Puli dužan milijune, uz ostalo, i za zemljište, a oni mu prodali još jedno: Potraga donosi priču o poduzetniku koji unatoč svemu i dalje radi



" Znači mi radimo striktno u skladu sa zakonom o posredovanju u prometu nekretninama gdje stoji da nalogodavac može biti kupac ili prodavatelj. Prodavatelj je uvijek nalogodavac kad nam ponudi nekretninu, a kupca tretiramo kao nalogodavatelja jedino u postprodaji kad je kupio nekretninu, a ako želi našu uslugu, onda će nam platiti proviziju. Ali ako nas netko nazove, pogleda ga, odluči se za stan I kupi stan, mi ne naplaćujemo proviziju jer smatramo da kupac u tom trenu još uvijek nije nalogodavac", rekao je Vice Šantak, direktor agencije Rivalitas, jedan od rijetkih koji ne traže proviziju.

Ako ih kupac na kraju ipak poželi angažirati, neće mu naplatiti, dva ili tri posto od ukupne vrijednosti stana, nego svega nekoliko tisuća kuna, koliko realno to i vrijedi.


"Mi smo obavezni prodavatelju dovesti svakog zainteresiranog. S odlukom da ne naplaćujemo proviziju kupcima jednostavno smo maknuli tu mogućnost da dio kupaca ne želi preko nas gledati tu nekretninu jer im je to puno. A s druge strane, mislimo da jednostavno nije u redu vas odvesti u stan i čim ste ušli sa mnom u stan vam reći vi morate sad platiti proviziju Ako ćete kupiti tu nekretninu", kaže.

Zakon je jasan 


Zakon je jasan – agencije mogu naplatiti proviziju kupcu, ali samo ako kupac s njima potpiše ugovor.

"Mi kao agencija naplaćujemo proviziju posredovanja pri prometu nekretninama za kupca kao nalogodavca. Mislim da je to stvar poslovne odluke svake agencije kako će definirati svoj odnos sa kupcem u kojem trenutku će postati nalogodavac a nalogodavac postaje u trenutku potpisa ugovora o posredovanju", rekla je Jelena Kravoščanec Todorović,direktorica agencije Opereta .

 No, i među ovima koji naplaćuju proviziju kupcu ima onih koji će vas na to natjerati, kao i onih koji na tome neće inzistirati.

"Naravno da postoji na tržištu određeni broj kupaca koji ne žele koristiti usluge agencije niti žele platiti proviziju. Takvim kupcima u svakom slučaju mi ćemo pokazati nekretninu a postoji I vjerojatnost da će netko od njih se I odlučiti na kupnju", rekla je Pero Jelena, Opereta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikoga se ne može siliti



A to kako će se kupac pokriti, to agentima nije pretjerano važno. Jer onaj tko stan, neće od banke, u sklopu kredita dobiti još tih 20-ak tisuća kuna za agenta i 30-ak za porez državi. Što znači da kupac mora podignuti još jedan kredit kako bi platio nešto što ni blizu ne vrijedi toliko i na što je bio prisiljen.

"U svakom slučaju, ne smijete siliti nikoga na potpisivanje. U određenim situacijama to može imati i elemente kaznenog djela", zaključuje Kladar.

Takve uvijek možete prijaviti inspekciji. Lani je na adresu Državnog inspektorata stiglo tek pet prijava na račun agenata koji potpisom ugovora uvjetuju razgledavanje nekretnina. Protiv jednog su poduzete prekršajne mjere, protiv ostalih postupak još traje.

Nećemo sugerirati da vam agencije ne trebaju. Ali, ako se već za njih odlučite, birajte one koje će u cijeloj priči zastupati i vaše interese. S provizijom ili bez nje. One koje vas ucjenjuju, slobodno prijavite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo