Devastacija zelene zone / Bez dozvole za rad uništio elitno zagrebačko naselje i aktivirao klizište: 'Od straha ne spavamo, svi se bojimo!'

Istražili smo slučaj devastacije zelene zone u zagrebačkom naselju Jelenovac

2.10.2018.
20:00
VOYO logo

Pojas je zelen, park-šuma zaštićena, četvrt elitna, kvadrati skupocjeni, a građevinski radovi - sumnjivi. Iako zagrebački GUP kaže da je riječ o zelenom zaštićenom šumskom pojasu, jedan je investitor započeo radove, posjekao stabla, usjekao brdo i time izložio opasnosti svoje susjede i njihove kuće.

Zabrinuti su stanari intervenirali kod više institucija, pisali dopise o potpisivali peticije. A kad su se svi oglušili nazvali su našu redakciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom od najelitnijih zagrebačkih naselja - Jelenovcu, gdje cijene kvadrata znaju probiti rekorde, svoj su dom pronašli mnogi moćnici, kumovi, političari, nogometaši. Svatko želi dio ovog nekretninskog raja u čijem je srcu park šume Jelenovac, koje je, doduše, sve manje. Na par stotina metara zračne linije od Ureda predsjednice na susjednom Pantovčaku, dvjema obiteljima starosjedilaca prijeti urušavanje kuća.

“Ne spavam i ako slučajno zaspim to su grozni snovi. Ne mogu vam opisati, na sedativima sam. Prestrašno je i samo kad ovo pogledaš, a ne još i prijetnje”, kazala je ugrožena stanovnica Jelkovca Bernarda Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nek nas se zaštiti, naše kuće, a ne jednoga pojednica. Mislim nama je ovo strašno”, rekla je ugrožena stanovnica Jelkovca Pavica Turudić.

Do prije mjesec dana sa svojih su balkona Pavica i Bernarda gledale u krošnje park šume Jelenovac, a sada u provaliju koja bi mogla odnijeti sve što su kroz život stjecale, ali i živote njih i njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Parcela je u park šumi Jelenovac, u zelenoj zoni, gdje nisu dozvoljeni nikakvi radovi, nikakvi iskopi, ništa, jer je evidentirano aktivno klizište”, kazala je Bernarda.

Tako je to sve lijepo napisano u raznoraznim papirima. A stvarnost je ovakva: bager tvrtke Neving u vlasništvu Krešimira Nevistića, zagrebačkoj javnosti poznatog prezimena, punih je mjesec dana kopao ispod ovih kuća i doslovno srušio komad brda. Donedavno je vlasnik parcele bio Tomislav Toni Sukser, sada je na papirima upisana njegova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parcela je u papirima zavedena kao šuma. A šume nema već sedam godina.

“2011. godine taj Tomislav Toni Sukser počinje prvo rušenjem drveća. Zatražio je doznaku od Hrvatskih šuma, i dobio je doznaku da može srušiti devet stabala, koja su bila kao natrula. Ali je porušio 31 stablo”, objasnila je Bernarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ništa nema, ni građevinsku ni lokacijsku. To je zelena zona, što se ne smije dirati, što se treba čuvati i štititi. A on to radi, e sad, tko iza toga stoji”, pita se Pavica.

Ovo bi se pitanje već moglo uvriježiti pod nazivom hrvatsko pitanje. Tko dopušta da se u samom središtu Zagreba, u park šumi Jelenovac odvijaju nedozvoljeni radovi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nam potvrđuje geotehnički stručnjak koji se odazvao na poziv hitnih intervencija.

“Tu se radi o jednom starom složenom klizištu. Koje je po prilici dužine oko 1100 metara i na najširem dijelu je široko 100 metara. U podnožju samog tog klizišta nalazi se predmetna parcela. Na samoj parceli inače i nije dopušteno bilo što drugo radit osim zahvate kojima bi svrha bila sanacija nestabilnosti, sanacija klizišta”, objasnio je geotehnički stručnjak pri Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada - Goran Mazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klizište je aktivno i sada je opasnost za ljude i njihove kuće stvarna, kaže nam stručnjak.

“Sad možda u ovom trenutku kada je vrijeme ovakvo kakvo je, možda čak i ne, ali sasvim sigurno kada će biti povećane oborine, kada će biti povećana otjecanja, kada će biti povećan sadržaj vode u tlu, postojat će jako velika opasnost od nizbrežnih kretanja odnosno od klizanja samog tla”, ispričao je Mazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta je već učinjena, jer se nije radilo po pravilima struke.

“Uvidom u našu bazu podataka utvrđeno je kako za tu lokaciju nisu zatraženi geotehnički uvjeti. A geotehnički uvjeti su zakonski temeljni dokument za uopće početi nešto projektirati, a nakon toga i graditi”, kazao je Mazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik gradske četvrti Črnomerec kaže kako je upoznat s ovim slučajem ali su mu ruke vezane.

“Predstavnici vijeća gradske četvrti obišli su navedenu česticu koja se nalazi u park šumi Jelenovac. Uvidom u geoportal ustanovili smo da je u privatnom vlasništvu i nalazi se pod zaštitom spomenika kulture i prirode, te je u nadležnosti Gradskog ureda za zaštitu spomenika, kulture i prirode. Navedeni ured pokrenuo je potrebne radnje, vezano iz njihove nadležnosti. E sad dakle, ako je privatno vlasništvo, mi kao Vjeće gradske četvrti ne možemo tu ništa utjecati”, rekao je predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec Martin Postružin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo i sve ostale institucije. I nitko, pogađate, nije nadležan, jer ovdje je riječ o privatnom vlasništvu, a i još nije niknula nikakva građevina. Isto su prije nas učinili i prestrašeni stanari Jelenovca.

Saznavši da su ga prijavili, vlasnik zemljišta im je, pričaju nam, prijetio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“On se meni prijetio da će doći sa velikim bagerom, da će drmat brdo, toliko tresti da će se naše kuće odozgora polako spustiti u naša go*** koja idu iz kanalizacije. Da će nas pobiti, da ćemo se ugušiti u vlastitim go***",  rekla je Bernarda.

U 21. stoljeću, u centru grada, više nisu dio kanalizcijske mreže, kojom se koristi i njihov susjed, premijer Andrej Plenković, jer im je vlasnik sporne parcele - Tomislav Toni Sukser navodno prerezao cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo gospodina Suksera. Pred naše kamere nije htio. Rekao nam je da nije prerezao kanalizacijske cijevi, već ih je samo začepio. Kaže i da su Turudići nelegalno napravili kanalizaciju kojom se fekalije godinama slijevaju po njegovom zemljištu i uzrokuju eroziju tla, za što ima snimke kao dokaz.

Više ih je puta, priča nam, prijavio sanitarnoj inspekciji. Turudići kažu da su spojeni na kanalizacijsku mrežu od 1991. godine, te uredno dobivaju i plaćaju račune. Zbog nepronalaska zajedničkog jezika, policija je već nekoliko puta urgirala, potvrđuje to i sam Sukser.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Policija kad bi došla bi napravila zapisnik, mislim da dotični gospodin ima nekoga i u policiji, jer kad bi ja nazvala u roku pet minuta su prestajali radovi, bager se ugasio. Kad bi policija došla nije zatekla ni bager ni vlasnika”, ispričala je Bernarda.

Ni mi nismo zatekli bager u radu, jer je, kažu nam Jelenovčani, netragom nestao nakon prvih novinarskih upita prije desetak dana. Vlasnik parcele pak kaže da je upravo završio sanaciju zbog fekalija koje mu uništavaju zemljište, te da ništa drugo nije ni mislio raditi dok se prostorni plan eventualno ne izmijeni. Dodaje i da njegov dio parcele nije na opasnom klizištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S čijom dozvolom sanira teren, nije nam objasnio.

“Čovjek ima novce i dođe radit ovdje bez papira što hoće. Pa postoji u gradu urbanistički plan gdje piše točno što se smije što ne raditi”, kazao je ugroženi stanovnik Jelenovca Alojz Pavleković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisali su i peticiju protiv prenamjene parcele u stambenu zonu. Podržao ih je i njihov susjed, bivši nogometaš Dario Šimić, koji spornu parcelu dijeli s obitelji Sukser, ali je na njegovom dijelu i dalje šuma, kroz koju su kao djeca šetali i Bernarda i Pavica i Alojz, i mnogi još Jelenovčani.

“Živim ovdje od 1963. godine. U istoj sam ulici na broju 114, i tu smo uglavnom napravili mnogo toga, od plinovoda, vodovoda, telefona, to su sve ljudi platili”, rekao je Pavleković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogoljena parcela dio je i baštine grada. Baš kao i ljetnikovac na Jelenovcu iz 19. stoljeća - nekad dom obitelji jednog od zagrebačkih gradonačelnika, doktora Stanka Andrijevića, u čijem je mandatu realiziran prvi vododvod u Zagrebu.

Njegov je ljetnikovac danas teško pronaći jer se gotovo potpuno urušio. Sudeći po ovom primjeru očuvanja spomeničke baštine, možda je i našim sugovornicima bolje da odmah potraže samostalno rješenje.

“S obzirom da institucije grada nisu djelovale, molimo grad da sanira teren da postavi pilote ili potporne zidove. Ja nisam građevinar, pa ne znam, ali znam da se to tako zove. Ja sam penzioner, ne mogu to sama napraviti, to su ogromni novci”, kazala je Bernarda.

“Od kuća se ne može prići na taj teren. Morali bi tražiti gospodina Suksera dozvolu da taj neki stroj koji je težak, velik, da pređe preko te njegove parcele, i da mi možemo postaviti uopće na svom terenu, te pilote”, objasnila je Bernarda.

Preostaje im samo nada da će se institucije ipak pokrenuti, ili izgledniji scenarij - privatna tužba. Dok čekaju ishod, mogu se, prema najcrnjim prognozama i iseliti, da im se dok spavaju ne ponove prizori koje smo gledali s klizišta u Hrvatskoj Kostajnici.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo