SISAK - GRAD SLUČAJ / Skandal! Dobili su presude protiv gradske tvrtke, gradonačelnica ih ignorira: 'Ne dugujemo ni lipe!'

Hokejaše naziva idiotima i invalidima, a bivše zaposlenike i dalje ignorira, bez obzira na presude

7.11.2019.
19:26
VOYO logo

"Znači, mene je ista zmija iz iste rupe ugrizla dvaput. Prvi put sam dobila otkaz poslovno uvjetovani, a drugi put izvanredni", rekla je bivša djelatnica Sisak projekata Ksenija Vrebac.

"A nijedan spor nisu dobili jer mi nijedan jedini spor od tih 36 što smo vam nabrojili nismo izgubili", rekao je bivši djelatnik Sisak projekata DarkoWeiss.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ovo priča o neažurnosti sudova. Makar ima i tih elemenata. Ovo je priča o politički nepodobnima i tome dokle su neki spremni ići kako bi ih se riješili. Ksenija i Darko su diplomiraniekonomisti. Iza njih je nekoliko desetljeća radnog iskustva na odgovornim funkcijama. Ali, u ovoj priči važnije je bilo to što su članovi HDZ-a.

"Prozivani smo grobljem slonova, da mi više ne znamo raditi svoj posao, da ne možemo više biti članovi tima novog direktora. Sve je počelo zapravo nakon promjene lokalne vlasti u Sisku 2013. godine", rekla je Ksenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fotelju gradonačelnice Siska te je godine zasjela SDP-ova KristinaIkić Baniček. Ksenija i Darko tad su radili u gradskoj tvrtki Sisak projekti. Bila je to zlatna koka - tvrtka osnovana za povlačenje novca iz europskih fondova. Realizirali su i pripremali projekte vrijedne desetke milijuna kuna. Od obnova građevina, preko asistenata u nastavi do energetske obnove škole.

"Ono što moram naglasiti jest da smo mi isključivo osnovani s ciljem da radimo projekte za Grad Sisak, znači mi nismo mogli odlučivati koje ćemo mi projekte raditi. Nama je glavni financijer našeg poslovanja bio Grad Sisak", rekao je Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo su krenuli mobing i šikaniranje. To je potvrdila i jedna od pravomoćnih presuda. Za njih u novom SDP-ovu kolektivu više nije bilo mjesta.

"Nas je samo troje bilo zaposleno u tom trenutku u toj firmi, dakle, direktor, moj kolega Weiss i ja, nakon te promjene vlasti i promjene direktora, nas dvoje smo dobili otkaz", prisjeća se Ksenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali istodbno to jutro primljena je nova kolegica, ona je primljena u osam sati, mi smo otkaz dobili u deset, a prije toga je primljeno troje novih ljudi. U tom razdoblju od njegovog dolaska do našeg otkaza je primljeno petero novih ljudi", rekao je Darko.

Uz tužbu za mobing Ksenija i Darko tada su podignuli tužbu za nezakonit otkaz. Bilo je to prije pet godina. Dok je trajalo suđenje, Ksenija, a dosta kasnije i Darko, završili su u prijevremenoj mirovini. Nakon tri godine oboje su pravomoćno dobili i tu presudu. Prema odluci suda morali su biti vraćeni na posao. I jesu, ali s ovom dramom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čim je mirovinsko zaprimilo te informacije, oni su odmah isti čas proglasili mirovinu koju sam primala protekle tri godine dok nisam radila nepripadno primljenom mirovinom i odmah su me teretili, izdali su rješenje da moram vratiti novac, tu se radilo o oko 120.000 kuna", rekla je Ksenija.

Darkov iznos koji je morao vratiti mirovinskom bio je nešto manji jer je kraće bio u mirovini. No, ne bi to ni jednom od njih dvoje bio problem da su dobili ono što su prema zakonu i prema još jednoj pravomoćnoj presudi dosuđenoj u njihovu korist trebali dobiti - a to je isplata svih zaostalih plaća. Svatko od njih trebao je dobiti više od pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neizdavanje platnih lista i neisplata plaća je kazneno djelo, mi smo danom pravomoćnostipresude i  povratkom na posao prijavljeni na mirovinski kao da nam nikad radni odnos nije prestao", rekao je Darko.

Ali, u njihovu slučaju u kojem imaju pravomoćnu presudu da im je poslodavac dužan isplatiti zaostale plaće - platne liste postaju ovršni dokument. Dovoljno je s njima otići u Finu koja automatski sjeda na račun tvrtke dok se zaposlenicima ne isplateplaće. Oni su uporno tražili svoje platne liste, ali…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno gradonačelnica je to odbijala u svakom momentu. Međutim ona ne poštuje sudske presude i to je osnovni problem što ja mislim da jedna gradonačelnica treba biti moralna vertikala u našem društvu, treba biti uzor svima drugima u postupanju", rekla je Ksenija.

I sad dolazimo do najvažnije karike u ovom lancu. Naime, gradonačelnica Ikić Baniček ujedno je i predsjednica Skupštine tvrtke Sisak projekti. Čini nam se malo nevjerojatnim da se baš ona osobno bavi odmazdom prema Kseniji i Darku. Može se očekivati da se gradonačelnica bavi ozbiljnijim poslom od otkaza dvoma običnim službenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo mi što misliti. Mi imamo dokumente u kojima ona naređuje njima da postupaju tako", rekao je Darko.

Dobili smo dio mailova iz kojih je jasno da gradonačelnica osobno sugerira direktorima Sisak projekata da krše sudsku presudu i kako trebaju poslovati, a u mailu piše ovako: 'Ali kad se ne želi slušati… ako nisi dala Vrebac da te ovrši, zašto to želiš dati Weissu.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što je došlo od strane direktora bio je naputak od gradonačelnice, ja to izjavljujem pod punom odgovornošću", rekao je Darko.

Budući da se Ksenija prije Darka vratila na posao, uspjela je iz tvrtke izvući svoje platne liste. Kasnije su protiv nje podignuli kaznenu prijavu za krađu. Ali sud je prijavu odbacio jer ne može ukrasti nešto što joj i zakonom i sudskom presudom pripada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se našla u neobranom grožđu, jer sam imala blokadu od Zavoda za mirovinsko osiguranje u visini od 120.000 kuna i ja sam svoje obračune neisplaćenih plaća kao ovršne isprave predala u Finu i blokirala sam račun firme. To je jako razljutilo gradonačelnicu jer sam se drznula tražiti naknadu svojih plaća, ne znam mora li ona  silom tražiti isplatu svojih plaća ili ju dobiva na nekakav normalni način, to sad ne znam", rekla je Ksenija.

Gradonačelnica je to i očekivala. Kažu Ksenija i Darko, čak i planirala, što je jasno i iz mailova u kojima tadašnja direktorica upozorava gradonačelnicu da gašenje tvrtke može dovesti do raskida ugovora i gubitka 57 milijuna kuna koliko vrijede projekti na kojima je tvrtka radila. Jer Europska unija je stroga kad daje novac. Svaka izmjena, a osobito izmjena nositelja projekta, je rizična. Ali, gradonačelnicu ni to nije zanimalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mail od gradonačelnice Siska: 'Čula sam se s gradonačelnikom Koprivnice i Koprivnički poduzetnik d.o.o. će nam rado biti partner.'

I tako je dopustila da profitabilna gradska tvrtka, što je već samo po sebi rijetkost u bilo kojem gradu, ode u stečaj. Kažu Ksenija i Darko - iz inata je upropastila tvrtku samo da ne bi ispoštovala sudske presude i isplatila im ono što im zakonom pripada. Sad se to već po svakom od njih popelo na oko milijun kuna. Darko je tako opet ostao bez posla, a Ksenija je dobila izvanredni otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ja sam evo prošli tjedan dobila ponovno pravomoćnu presudu da je i taj drugi otkaz protuzakonit", rekla je Ksenija.

Još jedna presuda u njihovu korist. No, sad bi im svih šest godina parničenja moglo biti uzalud. Jer Sisak projekti otišli su u stečaj. Imovine nema pa se sad jedino mogu naplatiti direktno iz gradskog proračuna. Jer Grad je bio vlasnik propale tvrtke. I tu su presudu dobili, ali još je prvostupanjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakvu ona poruku šalje obrtnicima? Gospodo draga, dali ste otkaze nedopuštene, ne možete platiti poreze i doprinose, ukinite firmu, ona ukida firmu, angažira druge ljude, plaća iz proračuna, plaća druge jer ne želi poštovati sudske odluke", rekao je Darko.

Kako gradonačelnica izbjegava postupiti prema sudskim presudama, tako izbjegava i nas. Odbila je naše pozive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna također smo radili priču o njezinoj samovolji i samovolji njezinih suradnika, i to već drugu na istu temu. Riječ je bila o Hokejskom klubu Siscia koji, unatoč dvama rješenjima sportske inspekcije i dvjema arbitražama Olimpijskog odbora, ne smije u sisačku gradsku Ledenu dvoranu. Jer gradonačelnica to ne želi. A u mailovima koje smo ekskluzivno dobili naziva ih idiotima i invalidima. To nam njezina stranka, SDP, ni nakon dva upita ne želi komentirati, a ona ne poriče.

Dok smo čekali da nam gradonačelnica, barem pisanim putem, objasni nekoliko ključnih problema - poput rasipanja gradskog novca i nepoštovanja sudskih odluka, Ksenija i Darko vodili su nas u obilazak projekata na kojima su radili, u sad već ugašenoj tvrtki. Sve, kažu, strahovito kasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli projekt ima dakle više od 26 milijuna kuna vrijednosti s tim da negdje oko 20 milijuna kuna su financirali EU, a šest milijuna kuna proračun Grada Siska. Kad smo se raspali, sve je strašno zapelo i zato se sa završetkom tog projekta do sada već kasni 15 mjeseci s tim da još nije službeno otvoren", rekao je Darko.

Drugi projekt u punom je jeku. Trebao bi biti gotov do siječnja iduće godine. Ovako naoko - poprilično ambiciozno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ploči i dalje stoji Sisak projekti. Što znači da netko nije napravio svoj posao, odnosno da nije objavio tko je sada novi zamjenski partner", rekla je Ksenija.

Gradonačelnica nam se ipak oglasila. Kaže, svi projekti idu prema planu i unutar rokova i sve ih provodi Grad Sisak, a ne partneri koje je ranije spominjala u mailovima. Za propast tvrtke Sisak projekti odgovorna je, kaže, Ksenija Vrebac koja je ukrala svoje platne liste. Na pitanje – koliko su se Grad i gradska tvrtka naplaćivali sudskih troškova jer su u slučaju ovo dvoje djelatnika do sad sve izgubili – odgovor je urnebesan.

''Ni Grad ni trgovačka društva nisu snosili nikakve sudske troškove jer nijednu parnicu u sporu u kojem nas je zastupao 'OU Babić, Brborović i partneri' nismo izgubili'', odgovorila je gradonačelnica putem maila.

"Mi, što završenih, što u tijeku imamo sve skupa više od 36 sporova. Što prvi stupanj, što drugi stupanj. samo nas dvoje", rekao je Darko.

Čini se da sisačka gradonačelnica zakone tumači po svom. Nas proziva zbog pokušaja manipulacije i iako pred kamere ne želi, inzistira da objavimo cijele njezine pisane odgovore. Toliko su zanimljivi da ih u cijelosti možete pročitati u originalu odmah u nastavku:

Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo