Poteglo se pitanje krvne osvete / Bratoubojica koji je zaprepastio Mali Lošinj: otkrivena je pozadina dugogodišnjeg sukoba!

U Potrazi pogledajte zašto sinovi ubijenog ne vjeruju da će suđenje donijeti mir između dviju obitelji koje su u dugogodišnjem sukobu

4.4.2018.
19:50
VOYO logo

U srcu  turističke sezone, 2. kolovoza 2017. usred Malog Lošinja dogodilo se krvoproliće. Brat je ubio brata, a potom se zabarakadirao i prijetio bombom  zbog čega je otok bio pod policijskom opsadom.

Nedavni početak suđenja otkrio je pozadinu dugogodišnjeg sukoba Simona i Đerđija Curija, dvojice od trojice braće koji su imali restorane jedan do drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sinovi ubijenog prozivaju policiju te su našem reporteru ispričali da i dalje nema mira sa stričevom obitelji.

“Prvi put je pucao u moga oca, promašio ga je. Drugi put mu je došao iz neposredne blizine i upucao ga u glavu, sa desne strane”, kazao je Fabijan Curi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tada sam legao s ocem i plakao, zagrlio ga i rekao: ‘Tata, nemoj nas ostaviti!’ Na to su skočile žene i dva sina i šutali nas - mene i oca na podu. Na to sam se ja ustao i počeo ih udarati kako bi izvukao živu glavu”, rekao je Nikola Curi.

U Rijeci je krajem ožujka počelo suđenje Simonu Curiju. Ovaj zlatar i vlasnik restorana u Malom Lošinju optužen je da je lani, 2. kolovoza, nakon sukoba u kojem je sudjelovala cijela obitelj Curi, ubio svog brata Gjergja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izašao iz unutrašnjosti svog ugostiteljskog objekta s pištoljem kojeg je neovlašteno posjedovao te u namjeri da ubije Gjergja Curija s kojim je imao višegodišnje razmirice zbog njihovih lokala, a koji se nalazio na ulici ispred ugostiteljskog objekta, u pravcu istoga ispalio jedan metak, kojom prilikom ga nije pogodio, nakon čega je došao do neposredne blizine Gergja Curi te mu ispalio još jedan metak u glavu.”

Na suđenje su došla i dvojica sinova ubijenog Gergja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikad ne znaš ali vjerujem da će pravda biti zadovoljena. Iskreno vjerujem u to”, kazao je Nikola Curi, sin ubijenog.

“Ja vjerujem u pravdu, vjerujem u tužilaštvo i suca i mislim da će to biti sve u redu - jer tu nema se tu šta. Čovjek je napravio što je napravio – ubio svoga brata”, rekao je Fabijan Curi, sin ubijenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužna je to kulminacija sukoba braće koji traje najmanje 18 godina i koji je podijelio obitelj. No epilog se još ne nazire...

Odmah uz rivu u centru Malog Lošinja, jedan do drugoga su dva  restorana. Prvi u vlasništvu ubijenog Gjergja Curija, a drugi u vlasništvu osumnjičenog za ubojstvo - njegova brata - Simona Curija. Upravo je ispred Koralja Simon u kolovozu ubio Gjergja. Braća i njihove obitelji u svađi su otkako je Simon otvorio lokal odmah do bratova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dijeli nas jedna žica. Mi bi sada trebali tu radit. Do sada nije išlo, a sad bi trebalo ići jer su nam ubili oca?”, kazao je Nikola.

Dan prije početka suđenja posjetili smo sinove ubijenog, Fabijana i Nikolu, koji nakon osam mjeseci još dolaze sebi od tragičnog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi imamo traume, teški PTSP, pijemo ne znam koliko tableta na dan itd. Dokle može čovjek držati kontrolu nad sobom? Dokle oni mogu nad sobom? Da li se mi moramo bojat”, pita se Nikola.

Sinovi tvrde kako je do sukoba koji je završio ubojstvom došlo nakon provokacija Simonove obitelji koja je, tvrdi Nikola, agresivno zaustavljala turiste preusmjeravajući ih tako u svoj restoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zaustavljali bi goste koji bi stajali ispred oba restorana te ih preusmjeravali kod sebe. To je trajalo godinama. Te su nam večeri u potpunosti blokirali put, a na taj način ograničavaju slobodu ljudima”, ispričao je Nikola.

“Istu tu večer su provocirali moga brata, na što je on otišao do njih i rekao: ‘Što je bilo dečki? Zašto nam ne date mira?’ Napali su brata, dakle, stričev jedan sin, drugi sin, obje snahe, žena i unuk. Nakon što su verbalno napali brata, otac je otišao po njega i uhvatio ga za ruku. Otac nije ni izašao s terase kada je opalio prvi metak”, kazao je Fabijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretni Gjergj u tom trenu je bio kraj sina Nikole. Brat Simon mu se tada približio i zapucao.

“Taj trena sam laktom udario ubojicu da ne bi pucao i u mene jer se okrenuo prema meni. Kada sam ga udario on je pao na drugog strica, na što mu je on zarobio pištolj i pao s njim skupa na pod. Nije mu puštao pištolj. Zatim je htio ispaliti još jedan meta ali je igla pištolja udarila strica i nije ispalio treći metak”, rekao je Nikola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni nisu stali. Da nije došao stric to bi bio pokolj. Mi bi danas svi bili mrtvi. Jer treći metak je zaglavio u cijevi, kako ga je stric shrvao. Da je stric došao par sekundi prije otac možda ne bi bio mrtav”, ispričao je Fabijan.

U sukobu su sudjelovali i Simonovi sinovi koji su u sveopćem metežu, kako tvrde svjedoci, odnekud izvadili drugi pištolj, za koji su kasnije tvrdili da je bio plastični, i repetirali u Nikolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam se borio da uhvatim drugi pištolj, na metar od mene udarila je igla i metak nije opalio. Zatim sam ga svom snagom udario, a njemu je pištolj ispao iz ruku. Ubrzo je njegov brat udarac vratio meni. Smatram, da nisam bio toliko fizički sposoban oni bi ubili brata i mene”, kazao je Nikola.

Braća su uvjerena da je sve bilo isplanirano kako bi ih, kažu "riješili sve odjednom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Provokacije, prijetnje, to je bilo svaki dan. Tu večer je rekao mom bratu: ‘Ljubit će ti tata hladno čelo’”, rekao je Fabijan.

Tvrde da druga strana obitelji njima i njiovu ocu godinama prijeti, što su redovito prijavljivali policiji. No na istu adresu stigle su i prijave protiv njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni su to imali u planu već dugo. Cilj je bio prijavit što više prijetnji, da im mi prijetimo, da kada oni ubiju nekoga od nas da postoji dokumentacija da smo i mi njima prijetili”, kazao je Nikola.

Tomu je tako, tvrde, jer u malološinjskoj policiji kao inspektor radi Simonov nevjenčani zet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da je policija radila svoj posao kako treba, i da su oni odgovarali po propisima za učinjeno , ne bi došlo do ovoga”, rekao je Fabijan.

Kažu kako su se prijetnje nastavile i nakon ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni i dalje nisu stali nakon ubojstva. Prije nekoliko dana smo dobili prijavu. Moj brat je došao do njihovih ulaznih vrata i kucao. Vidjeli su ga preko mutnog stakla pa se se uznemirili jer znaju da su ubili čovjeka i uplašeni su, da su zvali policiju. Policajac je došao i smijao se”, ispričao je Fabijan.

Nikolu su prijavili da je jednom sinu prijetio dok se vozio kraj njega. Probali smo stoga doći do druge strane, odnosno Simonove obitelji, kako bismo to provjerili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su policija i druga strana obitelji u sprezi, Gjergjovi sinovi dokazuju i snimkom policajaca na piću u lokalu u vlasništvu Simona Curija, ali i snimkama s videonadzora oko kuće koje otkrivaju da policija redovito posjećuje drugu stranu obitelji. Da bismo doznali iz kojeg razloga, kontaktirali smo policiju...

Iako smo policiji poslali upit kako bismo doznali jesu li navodi sinova ubijenog istiniti, oni su nam odgovorili kako ne mogu komentirati premete za koje je u tijeku kazneni postupak.

Čim su pak primijetili da snimamo postaju, do nas je došao dežurni policajac. Službenik je potom uzeo osobnu i od kolege snimatelja nakon čega je tražio da se udaljimo jer je postaja vojni objekt. Što je neistina.

“Možemo Vas izvijestiti kako je uvidom u postojeću dokumentaciju o vojnim nekretninama utvrđeno da nekretnina na kojoj se nalazi Policijska postaja na adresi Dubovica 1 u Malom Lošinju nije vojna nekretnina”, priopćenje MORH-a.

Potvrdili su nam to i u policji, ali su ostali pri ranijem stavu da ne komentiraju slučaj obitelj Curi pa tako ni ulogu zeta.

“Obavještavamo Vas da zgrada Policijske postaje Mali Lošinj s ispostavom Cres nije vojni objekt.  Nadalje Vas obavještavamo da nismo u mogućnosti komentirati predmete za koje je u tijeku kazneni postupak, stoga ostajemo na ranije  dostavljenom odgovoru”, stoji u priopćenju MUP-a.

Bilo bi zanimljivo čuti odgovor policije je li i zašto na očevidu bio i Simonov zet.

“Međutim taj isti zet je pretresao mog strica. Što govori da je gospodin bio na mjestu događaja”, kazao je Nikola Curi.

Kažu kako ih zato ne čudi što drugi pištolj nikad nije pronađen, zbog čega Simonovi sinovi nisu optuženi kao sudionici u ubojstvu.

“To je došlo sve od lošinjske policije. Pisali smo i ministarstvu, žalili se… Nikome ništa”, rekao je Fabijan.

“Žalosno je što ja ne mogu spomenuti dečka koji je vidio njihovog zeta s lidlovom vrećicom ispod pazuha kako šeta kraj mora petnaest minuta. I onda se opet vratio”, ispričao je Nikola, sin ubijenog.

Dva Simonova sina i unuk koji su te večeri sudjelovali u sukobu, na početku suđenja se nisu pojavili. Kako je objasnio njihov odvjetnik nisu došli, jer su otišli raditi u Njemačku. Fabijan Curi je ogorčen, osobito zato jer je njegov otac upozoravao policiju na prijetnje, ali oni, tvrdi, nisu ništa poduzeli.

“Policija čim dobije od njih poziv, takoreći,  skaču ko skakavci… Odmah je stvore u nekoliko seksundi. Dan kada su mi ubili oca policija je došla tek za 45 minuta. Kada samo ih pitali žato nisu došli prije, nismo dobili nikakav odgovor. Nitko ne želi s nama razgovarati”, kazao je Fabijan.

Ministarstvo unutarnjih poslova je 2015. nakon žalbe odgovorilo njegovu ocu Gjergju. Konstatirali su da su provjerili sve navode i da su ustanovili kako nije bilo nekoretnog postupanja ni u jednom slučaju. Da je sukoba i incidenata bilo i s jedne i druge strane na suđenju su potvrdili djelatnica Simonovog restorana, koja je bila prisutna na večer ubojstva, ali i prijatelj braće ubijenog.

“Oni su se često svađali pa zbog toga nisam neku pažnju tome pridavala”, rekla je Dijana Bisaku, bivša zaposlenica Koralja.

“Ponekad su mi dečki znali prepričavati što se događa, znao sam koji put i ja čuti svađu. Ovi nešto na labanskom promrmljaju, ovi iz Koralja… Koliko znam bilo je i prijavljenih prijetnji, da su bile i učestale tuče oko preotimanja gostiju”, kazao je David Kučić, Mali Lošinj.

Iako je ubojica uhićen i sudi mu se, obitelj ubijenog nije zadovoljna.

“Mi se dobro držimo, i brat i ja… Često imamo pogled na lokvu krvi gdje nam je otac ubijen”, rekao je Nikola.

“Bojim se za svoj život i za svog brata i majku jer mislim da na ovakav način nema normlanog života”, kazao je Fabijan.

Kako obitelj Curi potječe s Kosova, poteglo se i pitanje krvne osvete.

“Da smo mi htjeli rat, da smo mi htjeli nešto, vjerojatno bi i mi bili naoružani. Da li Hrvatska država, da li Mali Lošinj treba biti ratno bojište”, rekao je Nikola.

Kaže, bilo bi najbolje kada bi se drugi dio obitelji jednostavno odselio.

“Po albanskim običajima uvijek kada bi se takvo nešto dogodilo ljudi bi napustili mjesto od sramote. Mislim da se kod nas nikada nije dogodilo da je brat brata ubio”, kazao je Nikola.

Dodaje kako njegov otac 28 godina radio kao obrtnik, plaćao porez uredno te branio Hrvatsku u ratu. Da bi ga na kraju ubili na cesti.

Suđenje Simonu Curiju nastavlja se početkom svibnja kada bi trebale svjedočiti još tri žene iz Simonove obitelji i jedna  bivša radnica njegova restorana Koralj. No pitanje je što će biti kada oba restorana ponovno otvore vrata i opet krenu nesuglasice. Fabijan i Nikola tvrde - običaj krvne osvete smo napustili - ali ako drugi dio obitelji napadne, branit ćemo se.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo