potraga istražuje / Čeka ih neravnopravna prilika za normalan život: Studenti s invaliditetom zbog novih pravila moraju van iz domova

Nemaju jednaku šanse da će živjeti barem donekle kvalitetan život

27.7.2020.
20:30
VOYO logo

Navikli su na to da ih se redovito odbija na natječajima za posao i da je sustav krut prema onima s dodatnim potrebama, ali osobe s invaliditetom rođeni su borci.

Jedan od načina kako da si osiguraju barem malo bolji život je i da dulje ostaju u studentskom domu, u kojemu se može normalno živjeti čak i ako si u kolicima. No stigla su nova pravila koja kažu - oni koji su dugo u domu, moraju van.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju jednaku šanse da će živjeti barem donekle kvalitetan život. Studenti s invaliditetom navikli su dobivati odbijenice za posao.

"Nakon što sam se prijavila za studentske poslove za koje sam bila školovana, tipa lektoriranje, dobila sam odbijenice zato što sam pitala je li prilagođena zgrada da mogu pristupiti razgovoru. Oni su me odbili odmah zbog mojeg invaliditeta i ja sam onda zaključila da to tako ne ide", rekla je Mirna Brođanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb jer je jedini grad u kojemu invalidska kolica nisu nepremostiva prepreka

Nakon što završe jedan fakultet, studenti s invaliditetom često upisuju drugi. Ne zato što im se studira, već zato što su primorani na to kako bi zadržali barem nešto od prava koja im olakšavaju život. 28-godišnja Mirna je nakon što je završila kroatistiku i komparativnu književnost, upisala bibliotekarstvo. Mirna i Ivan, čiji život je također vezan za invalidska kolica, imaju isti razlog zašto žele studirati čim duže. U studentskom domu imaju uvjete života dostojne čovjeka.

"U domu nam je zapravo jako dobro, imamo i prilagođen smještaj i asistenciju za studente kojima je to potrebno, i mi bi voljeli da postoji adekvatan takav smještaj kada izađemo iz doma, kada završimo fakultet", ispričao nam je Ivan Babec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žele napustiti dom, a ne žele napustiti ni Zagreb jer to je jedini grad u kojemu invalidska kolica nisu nepremostiva prepreka. 

No Mirna nakon osam godina ostaje bez doma jer stigle su promjene Pravilnika o subvencioniranju smještaja. Ako je završila jedan fakultet i upisala drugi, ostaje bez prava smještaja. Mora se snaći na tržištu ili se vratiti doma jer pronaći adekvatan stan u Zagrebu njoj je, kao i Lari i drugim osobama s invaliditetom, osobito teško. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga se u priči pozabavila problemom odnosa sustava prema osobama koje imaju samo malo veće zahtjeve od onih kojima je lakše normalno se kretati. Novinarka Ana Trcol istražila je kako se može pomoći ljudima koji su smanjene mobilnosti, ali su pametni, školovani i s nevjerojatnom voljom za radom. Ljudima koji su borci čitav svoj život. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo