Ima jedna tajna veza / Dobar posao u Glini! Ministrica Žalac odobrila sredstva za sanaciju ulice, novac su uzeli, no radova nije bilo?

400 tisuća kuna ministarstvo HDZ-ove Gabrijele Žalac dalo je gradu Glini za obnovu ulice

13.4.2019.
8:00
VOYO logo

400 tisuća kuna ministarstvo HDZ-ove Gabrijele Žalac dalo je gradu Glini za obnovu ulice. Gradonačelnik, također HDZ-ovac jamčio je u dokumentaciji da su radovi obavljeni i da su materijali ugrađeni. Izvođač tih radova je tvrtka HDZ-ovog načelnika općine Orle.

Nadzor nad radovima proveo je ured čovjeka povezanog s HDZ-ovim županom, a sin župana je zamjenik gradonačelnika Gline. I on je HDZ-ovac. Ne bi tu bilo ništa sporno da su radovi za koje tvrde da su obavljeni doista i obavljeni. Ali nisu. Upozorili su nas na to mještani i oporba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odvodnji i vodovodu bili su radovi. Na odvodnji doprema, ugradnja slivnika i ugradnja PVC cijevi za sanaciju kućnih priključaka, a na vodovodu doprema cijevi i ugradnja istih. Tako kaže periodičko izvješće grada Gline koje je pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potpisao gradonačelnik Gline. Prema napisanom dvije ulice imaju novi vodovod.

Mještani kažu drugačije. Ni vidjeli ni čuli radove u godinama što su tamo

Mještani kažu drugačije. Ni vidjeli ni čuli radove u godinama što su tamo. Ipak, u dokumentaciji koju nam je pokazao dio oporbenih vijećnika Grada Gline, radovi su obavljeni i plaćeni više od 600 tisuća kuna. Više od pola tog iznosa, čak 400 tisuća kuna isplaćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja, ministrice Gabrijele Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo situaciju da su po dokumentaciji radovi izvedeni, da je Ministarstvo isplatilo novac potreban za radove i da je izvođač plaćen za izvedene radove. Jedino što mi ovdje radove ne vidimo", kaže Mario Božurić, gradski vijećnik. 

"Kada smo došli do dokumentacije koju je pročelnik gradskog odjela za gospodarske djelatnosti, kao i sam gradonačelnik potpisali uistinu me zaprepastilo. Nisu potpisali u smislu da su kupili određene cijevi koje se čuvaju na skladištu komunalaca već da su te cijevi ugrađene u dvije ulice, Majsku i Kovačićev. I za to su isplatili 612 tisuća kuna firmi iz VG Bauelektro", nastavlja Radomir Lončarević, gradski vijećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnikov odgovor

Gradonačelnikov odgovor na optužbe uslijedio je na lokalnoj konferenciji za novinare.

"U prvoj fazi su izvedeni pripremni radovi, radovi na pripremi elemenata za izgradnju javnog vodoopskrbnog i sustava javne odvodnje. Projekt je težak preko tri i pol milijuna kuna, i grad Glina će tijekom ove godine nastaviti s izgradnjom Majske ulice", govori Stjepan Kostanjević, gradonačelnik Gline. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o neutemeljenim osporavanjima oporbe, kaže gradonačelnik. Sastanak s gradonačelnikom nije bilo moguće ugovoriti. Rečeno nam je  da mu pošaljemo pismeni upit sa svime što nas zanima.

"Gradonačelnik je jasno rekao da taj projekt sveukupno vrijedi 3 i pol milijuna kuna. Mi bi voljeli vidjeti lokacijsku dozvolu za cijeli projekt jer ako je projekt te vrijednosti onda ovaj novac nije mogao biti isplaćen jednostavnom nabavom iz razloga što bi u tom slučaju morao ići javni natječaj za izvođača radova i to jedino ako ima segmentiranu lokacijsku dozvolu. Mi ju nemamo pa bi bilo dobro pitati gradonačelnika da vama pokaže potrebnu lokacijsku dozvolu", kaže vijećnik Božurić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela priča je poslužila tome da se izvuče novac iz Ministarstva tvrde nam oporbeni vijećnici. 

"Ta sredstva svakako su bila namijenjena za 2018. godinu i po tom ugovoru Grad Glina je morao dostaviti Ministarstvu Periodičko izvješće o izvršenim radovima", govori vijećnik Bodrožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaista, u izvješću piše da su radovi obavljeni bez ikakvih problema. 

"Interesantno je da isto ovakav jedan projekt napravljen par kilometara dalje od Gline, sa isto izvedenim radovima od 4. prosinca do 12. prosinca i pri tome je isplaćeno čak i nešto više novca od ovoga. Znači sve skupa za i jedan i drugi projekt milijun i 200 tisuća kuna za izgradnju mosta u naselju Donji Klasnić, zaseok Milakare", kaže vijećnik Božurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U projektu rekonstrukcije mosta Ministarstvo je također participiralo s 250 tisuća kuna. Ono što se vidi je da je most maknut sa svoje pozicije i ostali su samo ostaci - za te radove je isplaćeno 616 tisuća kuna. Na lokaciji gdje se nalazi most, nekih desetak kilometara od Gline zatekli smo ograđeno radilište na kojem se ništa ne događa. Datum početka radova je 6.prosinca prošle godine. Interesantno je da se niti kilometar dalje nalazi još jedan most. Na rekonstrukciji mosta radove i nadzor radile su iste tvrtke kao i u ulicama Majska i Ante Kovačića.

Tri tvrtke na istoj adresi

Prvo smo potražili nadzornika da nam kaže što je nadzirao. Tvrtka Banaj d.o.o. registrirana je u Petrinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili smo da se zapravo radi o tri tvrtke na istoj adresi od kojih dvjema je osnivač upravo Banaj koji je radio nadzor nad radovima u Glini. Jedna od te dvije tvrtke osnivač je APB-a sa, među ostalima i Ivom Žinićem, županom Sisaško Moslavačke županije. U uredu nije bilo nikoga i rečeno nam je da uputimo mail sa zahtjevom za sastanak što smo odmah i učinili.

Sjetili smo se kako je sin župana Ive Žinića, Dario Žinić upravo zamjenik glinskog gradonačelnika, pa smo i njega pokušali zamoliti za sastanak. Sve što smo uspjeli je ostaviti još jednu poruku potom čega smo krenuli dalje prema Općini Orle. Naime, direktor tvrtke Bauelektro, izvođača radova na ulicama i mostu, ujedno je i načelnik općine Orle pokraj Velike Gorice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nemam komentara. To je firma od brata i ja sam se morao maknuti s obzirom na moju drugu funkciju", rekao nam je Ervin Vujica, direktor Bauelektro. 

Za daljni razgovor nije bio zainteresiran te smo produžili do tvrtke Bauelektro, Ervina Vujice tražiti odgovore od njegova brata. Nismo dobili niti termin sastanka niti odgovore na upućeni mail. No, dogovorili smo sastanak s inženjer koji je prema podacima, nadzirao sve radove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekt Majske ulice sam projektirao negdje 2012.godine. Za ulicu i u sklopu Majske ulice rađena je nabava i oprema instalacija koje dolaze u trup ceste. Vršio sam nadzor nad nabavom, opremom i instalacijom koje se ne vrše na licu mjesta. Ukratko to je reviziona okna koja se naprave u tvornici, kanalizacijska i slično. Ili kada pričamo o mostu, za potrebe mosta, nabavljeno je i dopremljeno, siječeno i savijeno kompletna armatura mosta te su napravljeni montažni armirno betonski vijenci", govorio je Vedran Banaj iz Inženjerskog ureda Banaj d.o.o. 

Gradonačelnik spriječen pa ništa od izjava

Ugovor za most nismo vidjeli. No, u računu o nadzoru ulica Majska i Kovačićeva piše da je obavljen nadzor dijela radova, ne nabave. Taj račun je iznosio nešto manje od 14 tisuća kuna. Upravo zbog jasnijeg informiranja javnosti poslali smo četiri upita gradu Glini sa zamolbom da vidimo projekt, troškovnike, i javni natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je spriječen pa ništa od izjava, ali njegov pročelnik ureda će nas odvesti u skladište komunog poduzeća da vidimo kupljeni materijal. Na dvorištu na koje su nam odveli nalazi se gomila PVC cijevi koje su, kažu, namijenje vodovodu u Majskoj i ulici Ante Kovačića. Na upit za dopremnice cijevi kažu, nemaju. 

Kontaktirali smo sve tvrtke na deklaracijama. Za PVC cijevi, dobili smo odgovor iz tvrtke koja je dobavila dvije vrste koje smo zatekli na dvorištu komunalca. Naručitelj tvrtka Bauelektro dobila je ponudu 3.prosinca 2018.godine  Do sad su im u periodu od 12.prosinca 2018.godine, do 27.ožujka 2019., u šest navrata isporučili cijevi u vrijednosti 187,393 tisuće kuna. I to je sav novac za materijal kojem smo uspjeli ući u trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene - poslovna tajna

Iz tvrtke koja je proizvela čelične konstrukcije odgovorili su nam da su cijene poslovna tajna. U Ministarstvu Gabrijele Žalac koji je oba projekta sufinancirao sa ukupno 645 tisuća kuna su zadovoljni sa dobavljenim poslovima, ukupno plaćenim milijun i 200 tisuća kuna.

"Predstavnici Ministarstva su 28.ožujka 2019.godine izvršili terenski pregled sufinanciranih projekatat je razvidno da su sredstva Ministarstva po projektima namjenski utrošena", došlo je iz Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sufinanciranje je odobreno na račun priloženog Periodičnog izvještaja s početka naše priče, koji je potpisao gradonačelnik Gline. Iako u periodičkom izvještaju koji su prihvatili piše drugačije, iz Ministarstva nam je odgovoreno da je sve u redu:

"Sporan dio Periodičnog izvješća se odnosi na dio u kome korisnik narativno opisuje  „Ostvarene rezultate projekta u promatranom razdoblju“  gdje navodi radove koji i nisu bili predmet sklopljenog „Ugovora o izvođenju dijela radova na rekonstrukciji Majske ulice na  dijelu k.č. 3683 i Ulice Ante Kovačića na k.č. 1808 k.o. Glina“ pa stoga nisu niti mogli biti izvedeni. Kako je veći dio Periodičnog izvješća bio ispravo popunjen, a dostavljena obračunska dokumentacija ispravno ovjerena od strane stručnog nadzora i korisnika, Ministarstvo nije osporilo isplatu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da rezimiramo činjenično stanje. HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac sufinancirala je radove u Glini, čiji gradonačelnik, također HDZ-ovac je radove platio tvrtki načelnika općine Orle, također HDZ-ovcu. Nadzor radova vršio je partner HDZ-ovog župana Ive Žinića čiji sin je zamjenik gradonačelnika Gline. Također HDZ-ovac.

Iz Ministarstva Gabrijele Žalac kažu tijekom 2018. sufinancirali su 340 ovakvih projekata u 254 jedinice lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo