S carinicima u akciji / Doznajte kako su pale najveće ilegalne pošiljke! Od radioaktivnih tvari, droge do tona marihuane...

Otkrili smo što čuvaju carinska skladišta i proveli s carinicima dva dana u akciji na terenu

7.2.2019.
20:30
VOYO logo

U skladištu Carinske uprave - nema čega nema. Od cigareta kojima smo smo se trovali još u Jugoslaviji, aktovke koji izgledaju kao su iz popularne serije Mućke, do, radi neplaćanja hrvatskih poreza - nedavno oduzetih automobila visoke klase.

"Tu ima od igle do lokomotive, kako bi se reklo. Dobro, lokomotive baš nemamo. U zadnje vrijeme večim dijelom riječ je o tekstilu. Tekstilo obično imamo povrede Zakona o žigu pa onda imate recimo hlače koje su Armani, a nisu Armani. Philipp Plein koji nije Philipp Plein. Onda Adidasice, a nisu Adidasice", govori Robert Kučinac, voditelj Odjela za prodaju robe iz Carinske uprave.

No ipak, najveći dio skladišta zauzimaju cigarete i duhan koji su - umjesto na svjetskom tržištu - završili u Jankomiru. Samo lani carinici su zapljenili više od 17 milijuna kutija cigareta i 76 tona duhana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to samo za naše, ovdje se nalazi roba koja je i za druga tržišta kao što je Srbija. Zaplijenili smo i Marble što je kineska cigareta. Stvarno ima puno toga. Čista egzotika, kako bi rekli", kaže Kučinac.  

Carina ne može uništiti sama robu

Krajem studenog smo imali najveću zapljenu duhana na zagrebačkom području. Do deset tona duhana u osamdeset kutija što je bilo samo dio robe. Iz te zapljene broji se do pedeset i više tona duhana koji trenutno stoji u skladištu Carinske uprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva oduzeta roba čuva se u skladištima do završetka sudskih procesa. Nakon toga može se uništiti. Neke stvari poput duhana u listu se prodaju, a mogu se i besplatno dodijeliti. Naravno, ako sud naloži tako - stvari se mogu i vratiti njihovim vlasnicima. 

"Dodjeljuje se sve od automobila do tekstila. Zna ići humanitarnim udrugama, državnim institucijama i slično", objašnjava nam gospodin Kučinac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carina ne može uništiti sama robu, nego mora angažirati vanjskog suradnika, odnosno pravnu osobu koja je zadužena za uništenje takve robe, odnosno koja ima odobrenje od države. Sve što završi u skladištu, u svojim akcijama pronađu carinci. Mobilna jedinica Rijeke jedna je od jedanaest carina na području Hrvatske. 

"Naš glavni cilj je kontrola prometa i to trošarinskih roba kao što su duhan, cigarete, alkohol, pogonskog goriva i drugo. Imamo i drugih zadataka, ali to jedne od naših glavnih odrednica koje provodimo na prometnicama", govori Hrvoje Mataja, voditelj smjene u Službi za mobilne jedine Rijeka iz Carinske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve što ne mogu sami - tu je Raska

Jedna rutinska akcija se sastoji od pregleda osobnih dokumenata i tereta - pregled kamiona, tereta, osobnih vozila na izlazu s autoceste u Rijeci. Pregleda se do 35 tisuća vozila koja svakodnevno prolaze kroz carinsku inspekciju. Carinici traže bilo što - što tu ne bi smjelo biti. Duhan, cigarete, alkohol, drogu. No pošteni vozači ovaj put nisu ništa skrivali. 

Za sve što ne mogu sami - tu je Raska. Jedan od četiri carinska psa. Pas Raska traži i pregledava, a kada sjedne to znači da je našla. Raska je osmogodišnja njemačka ovčarica. A u svojoj 7 godišnjoj karijeri može se pohvaliti - velikim ulovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče samoga rada, uvijek idem na igru, veselje i nagradu. Ako nešto i nađe odmah nakon toga je vodim na igru. Mogu reći da smo bili veoma uspješni u svim prošlim godinama. naravno, uvijek uz pomoć moga tima", govori Branko, carinik koji se brine o Raski.  

No za ono što ne može vidjeti ni Raska - carinici koriste endoskop. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaustavili smo jedno vozilo radi rutinske kontrole. Ispostavilo se da nema tereta, ali njegova priča nam je bila pomalo čudna. Govorio je da vozi u Rijeku na benzinsku pumpu vozilo koje će preuzeti drugi vozač i stoga smo vozilo pregledali s endoskopom, da vidimo da li u duplim stijenkama nema nekakve robe. Endoskop je uređaj kojemu je na kraju pričvršćena kamera i omogučava nam da vidimo ima li što skriveno u prostoru do kojeg sami ne možemo doprijeti", objašnjava nam Robert Pleše, viši inspektor. 

Pomoću kombija uhvatili krijumčarenje radioaktivnih tvari koje se koriste za izradu prljave bombe

A ako se skrivaju kakve radioaktivne tvari - to će doznati carinik Sanjin Bukva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kombija koji u sebi ima mobilni sustav za detekciju radioaktivnih izvora bi se trebali bojati svi oni koji ne prijavljuju radioaktivne izvore. Oni mogu biti i legalni, ne moraju biti ilegalni, ali netko može ne poštovati proceduru, nema papire, i tako dalje. Kombi je donacija američke Vlade, a pomoću njega su uhvatili krijumčarenje radioaktivnih tvari koje se koriste za izradu prljave bombe. 

"Jedan od zanimljivijih slučajeva koji je Carinska uprava imala se dogodio prije dvije godine na graničnom prijelazu Karasovići gdje je kolega na GP Karasovići kod strane državljanke našao radioaktivan izvor u više vrečica i staklenci, tako da je to bila jedna značajnija zapljena", govori Sanjin Bukva.

Osim na kopnu, pažljivo kontroliraju i sve što stiže morem. Odnedavno im je na raspolaganju super moderni RTG skener za kontejnere i kamione. Vrijedan milijun i 200 tisuća eura isplatio se već prvog radnog dana kada su pomoću njega fotke cigareta u drvucarinici pronašli 3 milijuna kutija cigareta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomoću skenera uspjeli smo otkriti cigarete u drvima. To je bio nevjerojatan trud, sakriti unutar drva cigarete", govori Tomislav Marač.

Carinici provjeravaju popis stvari koje se prevoze, tvrtke koje to rade i destinacije na koje odlaze - pa tako odlučuju što će pregledati. Kao što su na primjer prozori sa škurama koji idu za Australiju. Skeniravši ih provjeravaju gustoću od koje potom oduzmu kako bi mogli vidjeti da li se unutar njih nalazi ilegalna roba. Takvim rendgenom su u ožujku otkrili čak 100 kilograma kokaina iz Paname, a to nije ni bila najveća pošiljka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je jedan specifičan slučaj gdje smo zapljenili kemikaliju koja služi za proizvodnju metamfetamina. Bilo je deklarirano 10 tona jedne druge kemikalije, a došlo je 4 tone te kemikalije koja je prekusor", govori gospodin Marač. 

Carina je samo lani  pokrenula gotovo trinaest tisuća prekršajnih postupaka teških 58 milijuna kuna

U nekim od zapljenjenih bačva stoji tvar za izradu 10 tona uličnog, kristalnog meta. Njihova saznanja dovela su do razbijanja lanca prljave proizvodnje u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što smo našli ilegalnu kemikaliju za izradu metamfetamina uputili smo obavijest ostalim carinskim upravama i policiji. Tjedan dana nakon toga u Rotterdamu je pronađena identična količina, identična pošiljka. Tri dana nakon toga isti slučaj se ponovio i u Antwerpenu", govori Marač.  

Carina je samo lani  pokrenula gotovo trinaest tisuća prekršajnih postupaka teških 58 milijuna kuna. Na terenu su 24 sata dnevno i noćna su mora za sve vrste krijumčara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo