Perjanica turizma u problemima / Dubrovnik na koljenima, svi se spremaju za ogromne minuse: Potraga istražuje kako se spašava turizam

Svi strahuju kako će proći nikad neizvjesnija sezona

18.6.2020.
20:10
VOYO logo

U ovo vrijeme lani, u Dubrovniku je uživalo 20 tisuća turista, danas njih tek 1200. Ali i toj maloj brojci Dubrovčani se vesele jer grad se krenuo buditi nakon mjeseci potpune pustoši. Ovih dana otvaraju se luksuzni hoteli i restorani, uz komercijalne, pristižu i privatni jetovi s bogatim turistima. No realno, situacija je loša. Zračna luka očekuje pad od 85 posto, prepolovit će se gradski proračun, gotovo svi koji žive od turizma spremaju se za velike minuse. S druge strane, oni koji su cijelo vrijeme korone bili prisiljeni ostati u Dubrovniku, ali i oni koji su sada u njemu – imaju jedinstvenu priliku uživati bez gužve.

"Hotel koji sam bukirao je bio otvoren, a kada se pokazalo da se nijedan turist neće pojaviti, hotel se zatvorio, otišao sam u drugi pa se i on zatvorio, išao sam u treći i treći se zatvorio", nabraja Michael Taylor, turist iz Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završio je u Imperialu.

"Znali smo da ćemo raditi s minusom, ali smo znali da ćemo pomoći zajednici", rekao je Mario Matković, direktor hotela Hilton Imperial.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu to morali napraviti jer je aneks bio rezerviran za doktore. Bio sam dirnut njihovom ljubaznošću, gotovo do suza", kaže Michael.

Image
TURISTIČKI SJEVER I JUG /

Dvije slike turizma u Hrvatskoj: Na Kvarneru trenutačno 25 tisuća gostiju, jug Jadrana prazan

Image
TURISTIČKI SJEVER I JUG /

Dvije slike turizma u Hrvatskoj: Na Kvarneru trenutačno 25 tisuća gostiju, jug Jadrana prazan

Grad se sada ponovno krenuo otvarati. Excelsior su detaljno dotjerali, dezinficirali sobe...

"Značajna financijska sredstva smo uložili u tu tehnologiju i procedure postupanja", kazala nam je PR menadžerica Jadranskih luksuznih hotela Zrinka Marinović.

Razinu drže i u cijenama koje nisu spuštali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onoga trenutka kada smo otvorili, nismo se vodili brojkama, već smo htjeli napraviti psihološki moment…. I to se pokazalo ispravnim. Jer od otvaranja bilježimo sve više gostiju iz europskih zemalja, najava tradicionalnih dolazaka iz Velike Britanije i SAD-a", rekla je Marinović.

Neki nude i poticaje da privuku turiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan financijski poticaj za sve goste koji žele kod nas, to je bilo plaćanje pune cestarine na relaciji Zagreb-Dubrovnik, 520 kunan. Plus, uveli smo mogućnost plaćanje na 12 rata za sve hrvatske goste", navela je Klara Šoštarić, direktorica operacija hotela Royal Dubrovnik.

No svi strahuju kako će proći nikad neizvjesnija sezona. Privatni iznajmljivači traže moratorij na kredite u trajanju od 15 mjeseci jer se, kaže Nino Dubretić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja za Dubrovnik, "krediti neće moći vraćati ni  1.10. ni 1.4.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U krizi vide priliku i za novi početak.

"Nama se događao turizama sam po sebi, toliko nam je bilo relativno dobro, događao se veći broj turista, inercijom događalo, same po sebi, onda se ulijeniš misliš da će tako ići dobro, i koliko god je to čudno, kriza je uvijek dobra, kriza čisti", kazao je Lukša Jakubušić, vlasnik hotela One Suite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No bit će teška. Samo Zračna luka Dubrovnik očekuje pad broja putnika od 85 posto u odnosu na plan. I prihodi će jednako pasti: bit će 360 milijuna kuna manji. Gradski proračun će se prepoloviti. Kako Dubrovnik planira spasiti turističku sezonu, radi li turistička zajednica dovoljno – pogledajte u priči Silvane Menđušić.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo