HZZO tvrdi da nisu ništa dužni / Dvojicu ginekologa zbog lihvarskih ugovora o specijalizaciji Dom zdravlja iz Donjeg Miholjca tuži za odštetu od 8 milijuna kuna!

Potraga donosi priče doktora Davora Majića i Matije Karše koje Dom zdravlja iz Donjeg Miholjca tuži jer se nisu vratili sa specijalizacije već su ostali raditi u ordinaciji u Splitu te Općoj bolnici Našice

7.2.2018.
19:45
VOYO logo

Obojica su bili na početku karijere i htjeli su početi raditi što prije. Zato su obojica potpisala ugovor o specijalizaciji s Domom zdravlja u Donjem Miholjcu.

Ali, 15-ak godina kasnije ni jedan ni drugi ginekolog -  Davor Majić i Matija Karša - ne rade u tom Domu zdravlja zbog čega su na sudu za odštetu od čak osam milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da su ugovori bili lihvarski i da su rad umjesto u Donjem Miholjcu nastavili u Splitu i Našicama jer je za to bilo potrebe i da su imali blagoslov HZZO-a koji je specijalizaciju i platio i ništa mu nisu dužni.

No, uprava Doma uzvraća da je ugovor - ugovor i da su njihovi pacijenti bili ostavljeni na cjedilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Potpisao sam ga u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje za Donji Miholjac, 1998. Dozvoljeno mi je da specijaliziram u Splitu, što sam i obavio u splitskoj bolnici i tada se i obavljalo zadnji dio specijalizacije u Zagrebu”, rekao je dr. Davor Majić, ginekolog.

U istom je Domu zdravlja ugovor o specijalizaciji potpisao i doktor Karša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I ja sam to pročitao. U tom trenutku ja nisam smatrao ovaj članak vezano za povrat sredstava i sve, smatrao da je za mene povoljan. Međutim, ja nisam bio u nikakvoj drugoj mogućnosti nego to potpisati na licu mjesta”, kazao je dr. Matija Karša, ginekolog.

A u članku stoji kako će nakon specijalizacije ostati raditi u Domu zdravlja Donji Miholjac najmanje deset godina. U suprotnome će morati vratiti trostruki iznos troškova specijalizacije i dvostruki iznos plaća za idućih deset godina rada. Za oba liječnika to iznosi gotovo 8 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja u tom trenutku sam imao plaću oko 5 i pol tisuća kuna. oko tri tisuće kuna sam imao ratu  kredita za auto i za stan. i nisam jednostavno bio u situaciji da ostanem bez posla. Niti sam razmišljao na način da bilo šta može poći po zlu”, rekao je dr. Matija Karša.

No to se dogodilo kada je, pred sam kraj specijalizacije, svoj rad odlučio  nastaviti izvan Doma zdravlja Donji Miholjac - u Općoj bolnici Našice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tadašnja ravnateljica me bila zvala na razgovor. Rekla je da oni imaju problema sa ginekologijom. Da imaju četiri specijalista, jedan im odlazi. -I ostali su jednostavno na tri ginekologa cijeli odjel. Pitala me da li sam zainteresiran za prijelaz u bolnicu. Ja sam rekao da jesam”, kazao je dr. Matija Karša.

U domu zdravlja Donji Miholjac nije ostao ni doktor Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja kad sam završio specijalizaciju, dobio sam od šefice ugovoranja HZZO-a, doktorice Marije Hrastinski, ugovor za rad u Splitu 2003., odma čim sam završio specijalizaciju”, rekao je dr. Majić.

Na adrese obojice liječnika stiže tužba za naknadu štete Domu zdravlja Donji Miholjac, jer su svojim odlaskom prekršili ugovor. Doktora Karšu terete za gotovo 4,9 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja u trenutku potpisivanja ugovora čak nisam imao niti mogućnost 35 godina radnog staža. Imao sam još možda 30ak godina do prisilne mirovine od 67 godina. Prema tome, bio sam prisiljen potpisati nešto što niti teoretski nisam mogao vratiti u slučaju prekida ugovora”, kazao je dr. Karša.

“Tužili su me te 2003. s rečenicom: ‘Prema bazi podataka službe za ugovaranje zdravstvene zaštite pri direkciji zavoda za zdravstveno osiguranje utvrđeno je da ne postoji doktor Majić kao specijalist/ ginekolog. Zavod nema saznanja o daljnjem radu specijalizanta doktora Davora Majića.’ Ko da sam ja prešo u ilegalu partizansku, pa me ne mogu nać”, ispričao je dr. Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica svoje ugovore nazivaju lihvarskima. Nije im jasno zašto moraju vratiti novac i to u višestrukom iznosu kada i HZZO kaže da mu ne duguju ništa.

“Ugovorni odnos, koji su dr. Majić i dr. Karša imali s Domom zdravlja u Donjem Miholjcu, nije u nadležnosti HZZO-a. Prema našim saznanjima, obojica su završili specijalizaciju iz ginekologije i porodiljstva, za koju je troškove snosio HZZO u navedenom Domu zdravlja, odnosno nisu specijalizaciju nastavljali u drugoj zdravstvenoj ustanovi. HZZO ne potražuje nikakva sredstva od doktora, niti je podnio tužbu protiv navedenih”, priopćenje HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, doktor Majić tvrdi i da mu je tadašnja šefica Službe za ugovaranje zdravstvene zaštite HZZO-a, Marija Hrastinski, rekla da je ostanak u Splitu, a ne povratak u Donji Miholjac sasvim u redu.

“Doktorica Marija Hrastinski, s obzirom da su u Splitu falila četiri ginekološka tima, je rekla - nama je bitno da se sustav popunjava. Ja sam mislio da je time sve riješeno. Međutim, očito nije”, rekao je dr. Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Hrastinski danas je pomoćnica ravnatelja HZZO-a i tvrdi da ona s problemom doktora Majića nema ništa.

“Vaš navod, da bih mu ja, Marija Hrastinski ‘ponudila prelazak u Split’ je čista i gnusna manipulacija i ako se tako nastavi biti ću primorana poduzeti sve zakonske mjere na zaštiti mog profesionalnog digniteta i integriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O specijalizaciji koja je za DZ Donji Miholjac odobrena dr. Majiću, ja ne znam ništa, jer taj posao nije bio u nadležnosti Službe kojom sam rukovodila”, kazala je Marija Hrastinski.

Uz napomenu da smatra kako je naš upit njoj insceniran od strane interesnih skupina koje ju žele dikreditirati, ipak je priznala da o slučaju zna nešto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jesam li ja u nekom trenutku rekla dr Majiću da je načelno dobro, radi zaštite interesa osiguranih osoba HZZO-a, da se mreža popunjava bilo gdje, možda sam i rekla, ne sjećam se, ali to je bio nevezani razgovor dvoje kolega i nije bio u koliziji ni sa kakvom procedurom.

Pridajete mi velike moći koje ja ne posjedujem, ja nikada, baš nikada ne manipuliram niti djelujem izvan okvira svojih ovlasti, zakonskih i drugih provedbenih propisa i nikada u svom radu nisam upozorena na makar jednu jedinu nepravilnost”, rekla je Marija Hrastinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa sporno nije ni ravnatelju doma zdravlja u Donjem Miholjcu. Samo kratko zaključuje - potpis je potpis, ugovori se moraju poštovati.

“Predmet je trenutno u biti na sudu. Kako sud prosudi, mi ćemo ga jednostavno prihvatiti. Je li vama HZZO isplatio novac za doktora Karšu. U kojem kontekstu? Za njegovu specijalizaciju ovdje u Donjem Miholjcu. Je. Samo za plaću. A za što vam je još trebao isplatiti? Pa imate ostale određene troškove, od putnih troškova, troškova za edukaciju i svega ostalog što ide uz specijalizaciju”, rekao je Nedeljko Kovačić, ravnatelj Doma zdravlja Donji Miholjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je te troškove, kaže doktor Karša, bio spreman podmiriti Domu zdravlja.

“Ja se slažem da vratim novce, sve one koji su bili direktni troškovi. Znači, sve božićnice, sve putne troškove, sve ono što nije refundirao HZZO. Međutim, nisu oni naravno na to pristali”, kazao je dr. Matija Karša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nisu pristali, kaže ravnatelj, jer je u trenutku odlaska doktora Karše 6000 žena s područja Donjeg Miholjca ostalo bez zdravstvene zaštite.

“Na koji način će se žene osigurati, pod kojim smo mi uvjetima organizirali zdravstvenu zaštitu žena, to nikoga u biti ne interesira. A u slučaju nemogućnosti organiziranja zdravstvene zaštite, obveza je da vratimo sav određen financijski iznos HZZO-u”, rekao je Nedeljko Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Karša se, kaže, i tu stavio na raspolaganje. Čak je i njegov poslodavac - Opća bolnica Našice sudjelovala u pregovorima s Domom zdravlja.

“U konačnici je došlo do toga da je bolnica ponudila podmiriti kompletan iznos specijalizacije od nekakvih 560 i nešto tisuća kuna”, kazao je dr. Karša.

No, taj pokušaj mirenja nije uspio. A da apsurd bude veći - kaže doktor Karša, Osječko-baranjska županija je vlasnik i Doma zdravlja koji ga tuži, ali i bolnice u kojoj sada radi.

“Ako pogledate kartu, vidit ćete da najveći dio pacijentica iz ambulante u Donjem Miholjcu upravo gravitira ovamo, jer je ovo najbliža bolnica. Znači, vi iz Donjeg Miholjca u Našice stižete brže nego iz Sesveta u centar Zagreba”, rekao je dr. Matija Karša.

Iz Osječko-baranjske županije poručuju kako je presuda doktoru pravomoćna i da je zato ne mogu komentirati. A s obzirom da je drugi proces, doktoru Karši, u tijeku - ne mogu ni taj. Napominju samo da su nudili nagodbu u procesu koji traje čak sedam godina.

“Svaki mjesec kad je ročište, onda nema plaćanja kredita, režija, slatkiša za djecu i svega ostalog. dok, kažem, sa druge strane opet eto i kroz te nekakve kuloarske priče stvara se jedna neugodnost, znači mojoj užoj i široj obitelji. ne znam, moj otac je išao u mirovinu. kupio si je automobil pred mirovinu, pa je doživio da mu netko tamo dobacuje, eto to ti je sin kupio jer je ukrao pet milijuna kuna u domu zdravlja”, kazao je dr. Karša.

Sve to doktor Majić je vec prosao-nakon 14 godina suđenja, na ordinaciju u Splitu sjela mu je ovrha od gotovo 600 000 kuna.

“Tu se radi o jednoj notornoj pljački liječnika. Te presude dolaze   sa pedesetak godina, a ja imam 55. koje je nemoguće nominalno riješiti a radi se o iznosima recimo meni presuđeno konkretno 600 tisuća kuna, koji sa kamatama sada iznosi miljon kuna i to je praktički nemoguće vratit doživotno, to ste u doživotnom ropstvu”, rekao je dr. Davor Majić.

Pomoć je doktor Majić, kaže, tražio i od ministra zdravstva - Milana Kujundžića.

“Reko je ako je po božiju ti nisi dužan ništa. A ja govorim gospodine ministre po čiju mi radimo ako nije po božjemu”, rekao je dr. Davor Majić.

Ministarstvo koje i propisuje pravilnike o specijalizaciji doktora medicine kaže kako u ovim slučajevima nema ovlasti, sli priprema novi zakon ozdravstvenoj zaštiti koji bi trebao zaštiti liječnike od ovakvih situacija.

“I to vam je ostalo na tome. ministar kasnije ni lipe ni ružne, ni ministasrtvo nisu odgovili meni tri gdine. jer je ova presuda postala pravomoća 14. pa je sud u splitu zauzeo stav da se ne ide u ovrhu do odluke vrhovnog suda. Jer je to isto apsurdno. pazite ja nemam ovdje kovačnicu pa mi upalimo vatru pa nastavimo kovat nakon pet godina. ja imam živi. kad se žene ispišu kad mi unište ordinaciju, onda sam ja doviđenja”, kazao je dr. Davor Majić.

Unatoč brojnim molbama za odgodom ili barem plaćanjem u ratama, ovrhom doktoru Majiću već devet mjeseci, uzimaju cjelokupna mjesečna primanja. Posuđuje novac, kaže, snalazi se da bi platio režije, ali za medicinsku sestru nema.

“Mi kao ordinacija smo funkcionirali normalno i normalno smo se ponašali kao da se ništa ne događa. Masa žena kad je pročitala u novinama tek su saznali o čemu se radi i ostale su šokirane. Uopće nisu na nama ništa ni primijetili”, rekla je Kristina Zec Škalić, medicinska sestra.

Sada se čeka odluka Vrhovnog suda jer neće još dugo uspjeti držati oradinaciju otvorenom bez novca.

“Međutim, bez primanja radit i obavljat sve ostalo, plaćati račune i sve živo, to je grozno. Mislim, i bez plaće i bez ičega. Grozno, jel.  Dakle vi sada radite bez place. Da. Kako to da ste i dalje uz doktora. Eto baš iz tog razloga što je doktor stvarno super. Ako smo radili i bilo nam je dobro dok dok je bilo dobro, ja ne mogu sada otići i ostavit ga, jel. Nije ljudski, i stvarno je doktor prva liga, tako da, i nadam se da će se ovo riješit”, kazala je Kristina Zec Škalić.

U sve što se događa teško mogu povjerovati pacijentice doktora Majića, njih 7000, koje strahuju da će ostati bez svog liječnika.

“Pa jednostavno to ne mogu baš niti shvatit da bi to moglo biti baš tako. Jako puno osoba je kod njega, znači, jako dugo, jako puno kolegica, znači, se liječi i imaju jako puno ugodnih iskustava. Mnogima je puno pomogao. Dosta se ljudi prebacilo iz nekih ordinacija kod njega, jer je veoma profesionalan u svome poslu”, rekla je Leticija Vidović, pacijentica dr. Majića.

U razgovoru o najdražem im liječniku teško suzdržavaju suze.

“Njegova ljudskost, njegova plemenitost, za svaku sirotinju je uvijek ima ljubavi. Ja sam preko puta radila sve ove godine. Kad god bi bio neki problem bilo kakve naravi, ne mora bit ginekološke, bi bila slobodna dovest kod doktora i on šta bi mogao, sve bi pomogao. Napravio bi sve, da i najjadnija osoba bude sretna”, ispričala je Marija Ljubić, pacijentica dr. Majića.

“U njega sam nekako najsigurnija i kad sam išla rodit, on je cijelu noć bio na telefonu s mojim mužem. Po noći, cijelu noć. Nema, u svako doba se njega može zvati i uvijek je spreman pomoći”, kazala je Adela Smoje, pacijentica dr. Majića.

Zato su za svog doktora potpisale peticiju ali učinile i korak dalje - pisale uredu predsjednice, iz kojeg je stigao odgovor:

“Situacija doktora Majića nam je poznata još otprije, baš kao i pozitivni komentari njegovih pacijenata. I dobra dijela koja navedeni liječnik čini, gotovo svakodnevno. Nažalost, ustavne i druge zakonske  ovlasti ne dopuštaju uplitanje u slučajeve poput ovog. Ali to ne znači kako ured predsjednice neće pokušati izvidjeti postoje li način na koji se može učiniti revizija ili barem ublažiti posljedice.”

Posljedice itekako osjeća petero djece doktora Majića. Na pitanje nedostaje li im išta kažu - stari tata.

“On se trudi da ne, ali, ne može više ništa funkcionirat kako je bilo”, rekao je Zvonimir Majić, sin dr. Majića.

“Pa sve je postalo drugačije. Otac ne spava više. Nervozan je, udebljao se i ima šećer i bojimo se za njega i ono teško nam je”, kazala je Marta Majić, kći dr. Majića.

U iščekivanju odluke Vrhovnog suda i završetka procesa, doktori Majić i Karša, nadaju se da će njihov vapaj netko ipak čuti, i da ostatak života neće provesti u dužničkom ropstvu.

“Sada je u postupku riješavanja na Vrhovnom sudu, pa se nadam da ću izdržati još koji mjesec, a i da će Vrhovni sud, uvažavajuć svoju pozitivnu praksu, di je zauzeo stav da se ne može nekome otet pet godina bruto plaća. Ako donesu drugačiju odluku, koja bude nepovoljna - onda su me ubili, onda sam gotov”, rekao je dr. Davor Majić.

“Ako na sljedećem ročištu sudac ne prihvati protutužbu i proglasi ove stavke ništetnim, ovo ide u još višegodišnji spor, u višegodišnje troškove sudske. Ovo će završiti sa tolikom cifrom, da ovo što ste me maloprije pitali, ne mogu zamisliti koji su to novci”, kazao je dr. Matija Karša.

I dok ovi liječnici na svijet donose nove živote, njihove uništava sustav u kojem predano rade od prvoga dana. Sustav koji ih je ostavio na cjedilu. Nisu otišli iz Hrvatske, kažu, a ovo im je hvala - milijunski dugovi koje će naslijediti i njihova djeca. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo