'Vrijeme ne liječi rane...' / Ljerka Mintas Hodak 10 godina od ubojstva Ivane: 'Željela bi znati istinu, Karamarko ju zna'

Prošlo je već deset godina pritajene tuge i sjećanja

5.10.2018.
20:00
VOYO logo

Bio je to jedan od najkrvavijih listopada na ulicama glavnog grada. Na kućnom pragu ubijena je odvjetnička vježbenica Ivana Hodak. Ubojstvo 26-godišnje djevojke dogodilo se u pola bijela dana u središtu Zagreba, u blizini policijske postaje, Županijskog i Vrhovnog suda te Ministarstva vanjskih poslova...

Deset godina kasnije, njezina majka, Ljerka Mintas Hodak kaže: "Vrijeme ne liječi rane..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlo je već deset godina pritajene tuge i sjećanja. Nije svaka godina ista, s jedne strane su prošle brzo, a s druge kao da je vrijeme stalo.

6.10. 2008. je u deset sati napustila odvjetničku komoru. Samo sat vremena kasnije ubijena je s dva hica na stubištu zgrade u Hatzovoj ulici gdje je stanovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Centar grada u pola bijelog dana iza policijske uprave zagrebačke i Ministarstva vanjskih poslova dogodi se brutalnon ubojstvo mlade djevojke. Kao za peh taj dan u zemlji nije bio ni glavni ravnatelj ni ministar. Poduzelo se sve da se vrate”, kazao je načelnik Policijske akademije - Dubravko Novak.

Krunoslav Borovec, tada glasnogovornik MUP-a, bio je s ravnateljem policije Miroslavom Brenkom u San Franciscu.  Zagreb je za to vrijeme bio pod opsadom. Policijskom, ali i medijskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Usred noći telefon je počeo nenormalno zvoniti. Sjećam se atmosfere iz sobe gospodina Benka i Bajića koji su bili uvjereni da se radi o kaznenom djelu koje bi se moglo brzo riješiti. Da sam motiv dolazi iz miljea bliskog obitelji Hodak”, ispričao je dekan Visoke poliocijske škole - Krunoslav Borovec.

A verzije su se slagale jedna na drugu. Ivanin otac, tada je branio generala Zagorca. Kojeg je Hrvoje Petrač optužio u ‘aferi Dragulji’, a njega je pak branio Ivanin tadašnji dečko, Ljubo Pavasović Visković. Verzija je bilo još, a šutnju je dan nakon ubojstva prekinuo Zvonimir Hodak samo zbog jednog pitanja. Pitali su ga hoće li braniti genarala i dalje, na što je odgovorio da će ga sada braniti još žešće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu ravnatelj policije pakira kofere, no prije nego što je krenuo natrag prima poziv.

Smjena ministara pravosuđa i ravnatelja policije.

“Nazvao me premijer Sanader i pitao je li znam što se dogodilo i rekao sam da znam. Da sam s operativcima dogovorio tijek obrade i on mi je rekao moram te smijeniti i tvog ministra i ministricu pravosuđa. Ja sam rekao dobro. On je pitao je li se ljutim, na što sam odgovorio da se ne ljutim”, ispričao je bivši ravnatelj policije Marijan Benko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križaljka je bila složena iste večeri. Berislava Rončevića na mjestu ministra unutarnjih poslova zamijenit će Karamarko, u to vrijeme ravnatelj SOA-e. Benka, Vladimir Faber, bivši načelnik osječke policije, poslije savjetnik ministra.

“Trebalo je komunicirati je li posrijedi nesposobnost policijskog aparata da održi stanje sigurnosti pod kontrolom jer politika je govorila tome u prilog da nisu zadovoljni funkcioniranjem sustava, s druge strane pritrisak medija je bio golem. Radilo se o poznatoj obitelji... Sve su to činjenice zbog kojih je slučaj postao top tema u Hrvatskoj”, rekao je Borovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito jer je cijela 2008 bila krvava. Nakon ubojstva Ivane Hodak, dogodili su se Ivo Pukanić i Niko Franić, a prije nje zaredalo se peterostruku ubojstvo koje je počinio general Korade, pa Rodićevo ubojstvo s mafijaškim potpisom. Pred zagrebačkim narodnjačkim klubom izrešetan je i Tvrtko Tomičić jedan od optuženika na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji. Pretučeni su predsjednik Uprave industrogradnje Josip Galinec, direktor zagrebačkih cesta - Igor Rađenović. Isto se dogodilo i novinaru Dušanu Miljuša.

“Politika je ja mislim u jednom trenutku bila čak i u panici”, kazao je novinar Jutarnjeg lista - Dušan Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je pak dalje tragala za počiniteljem Ivanina ubojstva. Četiri mjeseca kasnije i dan prije njezinog 27 rođendana objavljuju da su pronašli ubojicu, a pištolj u sjeniku.

“Primio sam poziv policije za dolaskom. Imao sam informaciju da se radi o teškom ubojstvu ali nisam znao koje. Kasnije kad sam vidio bio sam malo u šoku. To je taj predmet…”, rekao je odvjetnik Mladena Šlogara - Antonijo Zujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladenu Šlogaru zvanom ‘Žila’, suđenje počinje sedam mjeseci kasnije. Svjedočenje majke svima se urezalo u sjećanje.

Novinar Dušan Miljuš kaže, Šlogar je u sudnici bio hladan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Do te mjere da ga je sudac opomenuo da ne spava u sudnici. To neiskazivanje osjećaja žaljenja, kajanja potpuna indiferencija to mi nije jasno koji to mora biti um”, kazao je Miljuš.

Odvjetnik Zujić viđao ga je i izvan sudnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da mu je bilo žao. To je čovjek koji je po meni sve u životu izgubio i počinio je nešto strašno”, ispričao je Zujić.

U Šlogarov motiv o hladnoj osveti serviranoj ocu dio javnosti teško je vjerovao. Ali niti jedna druga teorija nikada nije potkrijepljena. A svi dokazi bili su protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tridesetogodišnju kaznu Šlogar služi u Lepoglavi.

“Meni ta presuda ništa ne znači ja bih voljela znati tko je stvarno bio naručitelj. Mislim da jedini koji zna istinu o tome je Karamarko koji je tada došao iz obavještajne službe i sudjelovao u traženju počinitelja. Nisam ga nikad pitala jer mi sigurno ne bi rekao, da su htjeli rekli bi istinu odmah”, kazala je Ljerka Mintas Hodak.

A Tomislav Karamarko nakon MUP-s, preuzima HDZ, postaje prvi potpredsjednik Vlade pa onda odlazi. Marijan Benko kao šef korporativne sigurnosti vraća se u Agrokor, odakle početkom 2018. odlazi u mirovinu. Krunoslav Borovec i Dubravko Novak i dalje su u policiji, ali na nekim drugim funkcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo se toga u međuvremenu dogodilo komentira Ivanina prijateljica. No nešto je ipak isto.

“Donosim joj tulipane zato jer su joj bili najdraže cvijeće i ljubičasta najdraža boja. A zeko zato što su je mama i tata od milja zvali zeko”, ispričala je Ivanina kolegica i prijateljica - Nataša Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nataša kaže zato jer je kao djevojčica bila plaha, no ona je pamti kao vrlo hrabru. Ambicioznu odvjetničku vježbenicu koja je trebala magistrirati i položiti pravosudni ispit.

“U budućnosti sam je vidjela da ima djecu i da bude ili odvjetnica ili da radi u školi Ekonomije i menadžmenta gdje tada bila asistentica”, rekla je Ljerka MIntas Hodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanina majka danas čvrsto vjeruje da će se ponovno sresti. A osim vjere život joj olakšava i svakodnevica ispunjena poslom. Jer najgore je kaže ne raditi ništa.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo