Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OPERACIJA ŽIČARA

EKSKLUZIVNO Neki dijelovi za žičaru i 200 puta skuplji od planiranog! Na adresu Potrage stiglo 7 sati video m...

Očito je djelo insajdera koje sadrži niz dokumenata, ugovora, troškovnika i stavku po stavku objašnjava poskupljenje...

Silvana Menđušić/ 19.11.2020. u 19:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bezbroj puta odgađan megaprojekt zagrebačke žičare – uskoro bi napokon trebao biti dovršen. Cijena gradnje? Gotovo 600 milijuna kuna, a tu je i više od 120 milijuna kuna kamata na kredit. 

Kako su i zašto samo troškovi građevinskih radova narasli za čak 89 milijuna kuna - nepoznati autor objasnio je u videu u trajanju od čak 7 sati koji je početkom tjedna stigao na adresu Potrage. 

Očito je djelo insajdera koje sadrži niz dokumenata, ugovora, troškovnika i stavku po stavku objašnjava poskupljenje, ali i kako su se s projekta micali ljudi koji su upozoravali na velike propuste. 

Konspirator

U redakciju Potrage početkom tjedna stigla je omotnica. Pošiljatelj se potpisuje pseudonimom Dragutin Saili koji je bio gradonačelnik Zagreba od '45 do '49. i bio poznat pod kodnim imenom Konspirator. U omotnici je samo kratka poruka i USB stick. Na njemu je video dug čak sedam sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Materijal naslovljen Operacija Žičara - pregledali smo nekoliko puta. To je kronologija izgradnje Sljemenske žičare, od prvog potpisa ugovora do događaja koji datiraju unazad nekoliko mjeseci. Sastoji se od dokumenata – troškovnika, ugovora, zahtjeva za dougovoranjem poslova, narudžbenica, izvještaja inspekcija u kojem su glavni akteri Grad Zagreb kao naručitelj projekta, tvrtka GIP Pionir vlasnika Ranka Predovića, glavna nadzorna inženjerka Ela Mihovilović Brkić, suradnici Milana Bandića u gradskoj upravi, predstavnici austrijske tvrtke Doppelmayr, podizvođači, glavni projektant tvrtka Elektroprojekt.

U videu opsežno i detaljno, poput forenzičara analizira kako su i zašto troškovi izgradnje žicare otišli u nebo. Od malih svota poput one u kojem profili mijenjaju cijenu od 374 kune po komadu kakav je bio u osnovnom ugovoru do 516 kuna u aneksu. Ili kad dokazuje kako je promjenom naziva ventila cijena narasla s 200 kuna na 40 tisuća kuna. 

Upravo se čita

Image
'ŽIVOT NA VAGI: IZAZIVAČI!'

Izazivačica Lara Peruško ima 19 godina i 122 kilograma: 'Kilogrami su se prestali gomilati kad sam se prestala baviti triatlonom'

Od malih do većih faktura teških stotine tisuća i nekoliko milijuna kuna. S anonimnim izvorom stupili smo u kontakt. Dopisujemo se, na zahtjev izvora, isključivo putem elektroničke pošte. Taj rad koji je objavljen i na Youtubu nije došao ovih dana samo do redakcija… 

"Jako je uzbudljiv, to su dokumenti, govore o velikim aneksima velikog ugovora, posebno se referira na Doppelmayr", kazao je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gradski zastupnik Renato Petek zahtijevao je i dobio proteklih mjeseci anekse ugovora, ali ne i ozbiljnog analitičara. 

"Ovo je vrhunski materijal, istraživački doslovno", kaže Petek.

Tko je autor? 

Na kraju videa Operacija žičara montirana je umjesto potpisa fotografija snajperista uz taktove Heroja ulice.... Autor je netko tko je insajder, tko ima pristup cijeloj dokumentaciji i poznaje projekt, procese i aktere do najsitnijih detalja. Glavna je teza autora ili grupe autora ovog videa da su se predstavnici Grada kao naručitelja, tvrtka GIP Pionir i tvrtka za nadzor udružili kako bi dorađujući troškovnike, stvarajući nove ugovore povećali troškove na račun građana. 

"To je netko tko je rekao sad je dosta, e više ne može....", kaže zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jer moglo je uvijek, barem je bila takva praksa. Primjerice, dodavanjem vantroškovničkih radova - nepredviđenim radovima koji nisu obuhvaćeni ugovorom i troškovnikom.

"Uvijek vam se dogode vantroškovnički radovi, inače sve do 20 posto je u okviru uobičajenog načina, ali kad vam jedna stavaka bude 100, 200 puta veća ili priprema nije dobra ili je nešto namjerno napravljeno", rekla je Mrak-Taritaš. 

Troškovi iskopa jame na donjoj postaji

Najozbiljnija stavka kojom se temeljito bavi su troškovi iskopa građevinske jame na donjoj postaji. U ugovoru je to trebalo stajati 880 tisuća kuna. No kroz devet mjeseci naraslo je na 11 milijuna kuna. Na taj ćemo se slučaj vratiti kasnije u priči. Autor često ističe članke osnovnog ugovora između tvrtke GIP Pionir i Grada Zagreba. 

"Radi se o tome da je izvođač preuzeo na sebe sve dodatne radove, platiti uređenje prometnica, platiti preusmjeravanje prometa, dodatne troškove, voditi se potpisanim ugovorom, a poslije vidimo 90 milijuna samo Pioniru. Došli su do zakonski limitiranih 30 posto, pa su se potpisivali dodatni ugovori za ceste, za rotor...", kaže Petek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tvrtka GIP Pionir je dobila posao ponudivši najnižu cijenu. Predović je potpisao da će odraditi posao za 299 miijuna kuna. Otada je cijena gradnje žičare sukladno sklopljenim ugovorima i aneksima narasla na 389 milijuna kuna za građevinske radove. 

Dubinski uvid

Preciznije - prema podacima objavljenima na stranicama grada cijena je narasla za 89 milijuna kuna. Što se događa javnost je mogla vidjeti samo na površini, u videu se nudi dubinski uvid. Od prve lopate, odnosno vožnje bagerom....

Oko petog sata materijala autori nudi šokantan detalj u fazi nadzora. U dokumentu se navode odstupanja izvedbe konstrukcije projekta tijekom izvođenja koje je uočio projektant, tvrtka Elektroprojekt. Projektant zove revidente za čelične i armirano betonske konstrukcije. Autor videa objavljuje njihov nalaz. Datum je 20. siječnja ove godine. 

Na donjoj postaji analizira se glavni stup žičare i revident navodi: "Otkazivanje tog elementa može izazvati pad kabina. Razlog: greška u izvedbi". U drugoj stavci zahtjeva se sanacija zidova, a u opisu utjecaja navodi se: "Otkazivanja izvedenog spoja za posljedicu može imati urušavanje dijela konstrukcije i gubitke ljudskih života".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ugledni stručnjak nije htio govoriti pred kamerama Potrage, tako da nismo mogili utvrditi niti autentičnost tih dokumenata niti dobiti dodatna pojašnjenja, no ono što pouzdano znamo je da taj ugledni stručnjak za armirane konstrukcije više nije pozvan na mjestu revidenta. Kasnije doznajemo da taj nalaz nikad nije potpisan i da je riječ o neslužbenom nalazu. Nemamo informaciju kako su se sanirale, u tom nalazu istaknute, problematične točke. 

No, žičara je u završnoj fazi testiranja i sve teče po planu. Za razgovor je bio spreman drugi revident, profesor emeritus zagrebačkog Sveučilišta Boris Androić koji je u svojoj karijeri bio revident čeličnih konstrukcija - od poljudskog stadiona, Cibone do mosta preko Mirne.

"Bio sam angažiran kao revident za čeličnu konstrukciju", kazao je ovlašteni revident Boris Androić.

Revident

Revident je po zakonu osoba zadužena za kontrolu projekta.

"Nakon toga uslijedila je izvedba izvedbenog projekta, on je bio korektan. Naknadno je došlo do radova na samom gradilištu koji nisu bili usklađeni s izvedbenom dokumentacijom i glavnim projektom", kaže Androić.  

Kada izlazi na gradilište, priča se komplicira. 

"Dao sam završno izvješće. Mjeru sam preporučio da dođe do izmjene i dopune građevinske dozvole. Nakon toga nisam dobio nikakav odgovor. Nisam dobio saopćenje jesam li revident ili nisam", rekao je Androić.

Ugledni profesor nije dobio nikakav odgovor, a na pitanje je li uobičajeno da se revidenti mijenjaju kaže: "Ja u svojoj praksi nisam imao". 

Primjedbe kolege s kojim je surađivao i koji je ukazao na ozbiljne probleme šokantnim upozorenjima, ne želi komentirati.

"U te probleme ne mogu ući, to morate pitati njega", kaže Androić. 

Kontaktirali smo Elektroprojekt - tvrtku koja je radila glavni projekt. Odgovaraju nam da su vezani ugovornim obvezama s naručiteljem, te da govore samo po zahtjevu naručitelja i ili nadležnih državnih institucija. Upućuju nas na naručitelja s kojim su imali ugovore, a Grad Zagreb odgovora da će nam dopustiti uvid u kompletnu dokumentaciju. 

Ona koja je zanimljiva tiče se troškova iskopa građevinske jame na donjoj postaji. U osnovnom ugovoru ti su radovi trebali stajati 880 tisuća kuna. Geotehnička istraživanja pokazala su da se na tom području nalazi tlo C kategorije. To su materijali koje nije potrebno minirati nego se mogu kopati izravno, upotrebnom pogodnih strojeva. Po kubičnom metru to košta 20 kuna. 

Snimkama nadzornih kamera kroz sve dane, izvor kani dokazati da je naknadno kroz, kako tvrdi različite manevre izvođača, naručitelja i nadzora, na toj lokaciji izmišljena A kategorija tla za koje je potrebno miniranje i B kategorija gdje je potrebno djelomično miniranjem. Obje su višestruko skuplje od C kategorije. 

Je li bilo miniranja?

Postavlja nam pitanje: jesmo li na snimkama vidjeli da je bilo miniranja ili djelomičnog miniranja pa pikamiranja. Kaže: sav se iskop obavljao izravno strojem. 

Dokazuje to i nalazom rudarskog inspekcijskog nadzora koji je ustanovio da nema mineralnih sirovina. I činjenicom da je najveći dio iskopanog materijala već deponiran. 

Međutim, iako inspekcijskim nadzorom nije utvrđeno postojanje A kategorije i iako su iskopi bili gotovi 27. ožujka, tek se osam mjeseci kasnije odobravaju iskopi A kategorije. No glavna nepoznanica u jednadžbi kako je moguće da su radovi na iskopu građevinske jame na donjoj postoji narasli za 12 puta, nalaze se na postaji Brestovac. 

Naime, izvođač je u natječajnoj dokumentaciji u troškovnik ukalkulirao vrlo visoku cijenu radova na iskopima tla A kategorije, gotovo 580 kuna po kubičnom metru.

Kako su geotehničkim istraživanjima na ovom mjestu utvrđene male količine tla A kategorije, visoka cijena nije utjecala na povećanje ukupne svote u natječajnoj ponudi. U osnovni je ugovor ugrađena važna stavka: "Jedinične cijene iz troškovnika konačne su i nepromjenjive za svo vrijeme trajanja ovog ugovora. Jedinične cijene primjenjivat će se na sve izvedene količine bez obzira u kojem postotku iste odstupaju od količina u troškovniku".

"Kao što Milan Bandić upravlja Zagrebom na način da se prijatelji, koalicijski partneri, kumovi časte iz te bombonijere gradskog proračuna, ovaj projekt je ne bombonijera, nego kao da su oteli cijelu tvornicu bombonijere", kaže Petek. 

U par navrata izvođač traži, nadzor odobrava, a grad plaća iskope za A i B kategoriju na donjoj postaji. 

Dakle, iako su iskopi bili gotovi 27.03. tek se 26.11.2019 odobravaju iskopi A kategorije. Dolazi do još promjena: s prvotnog troškovnika aneksa 3 s količine oko 2900 kubika i iznosa od 2,1 milijun kuna - dva tjedna kasnije 30.10.2019. dorađuje se troškovnik. Ti isti iskopi narasli su na 17,5 tisuća kubičnih metara ili 10,1 milijun kuna. 

"Ono što je karakteristika svih radova u Zagrebu, od početka do kraja to bude skuplje. Bandić doživljava proračun, on upravlja i radi štetu, jer ako ide u projekt koji bude skuplji nema sredstava za neki drugi projekt", rekla je Mrak-Taritaš.  

Iskop Gornje postaje

Slično se događa i kod iskopa Gornje postaje. Izvođač traži da mu se priznaju više radnje troškovnikom koji je sastavni dio aneksa 2 osnovnom ugovoru sveukupnog iznosa od 37,5 milijuna kuna još u svibnju 2019. Nadzor mu traženo priznaje na iznos od 21,6 milijuna kuna. Snimkama autor dokazuje da nije bilo tla A kategorije tj. miniranja. Također, otvoreni postupak javne nabave ističe da se radovi izvode u parku prirode u kojem je miniranje izričito zabranjeno. 

Kako se onda u iskopima pojavio kamen, a nestao lapor kakvog nalazimo u okolici sljemena? Sve je to pokrila ova zgrada velikih dimenzija. Autor sedmosatnog videa trudi se dokazati da se ispod ovog krije namjera aktera da zarade više nego što je ugovoreno. Ponudio je stotine dokumenata. Priča će se nastaviti.

Silvana Menđušić/ 19.11.2020. u 19:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
odluka i dalje stagnira!

'To je izolacija': roditelji autističnog dječaka bore se za pravo svog djeteta na školovanje

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba