NERED U VIROVITIČKOJ BOLNICI / Gdje je 500.000 kuna? Potraga istražuje zašto ravnateljica bolnice nije vraćena na posao

Bolnica navodno sada nudi neko drugo radno mjesto i ravnateljsku plaću

8.1.2020.
20:46
VOYO logo

Župan virovitičko podravski, HDZ-ovac Igor Andrović tražio je 2018. smjenu stranačke kolegice - ravnateljice virovitičke bolnice Mirjane Peček.

Razlozi: odnos prema zaposlenicima i veliki minus. Ravnateljica je bolnicu tužila, a Županijski sud u Rijeci prije mjesec i pol dana je presudio da se mora vratiti na posao. No ni dva tjedna nakon isteka roka - to se nije dogodilo, jer u njezinom uredu i dalje sjedi novi ravnatelj. Nema ni odgovora na pitanje tko će odgovarati zbog više od pola milijuna kuna koje bivšoj ravnateljici sada duguje bolnica ionako opterećena gubicima. Mirjana Peček koja se nakon dolaska na poziciju ravnateljice i sama učlanila u HDZ - danas se pita je li zapravo bila žrtva političkog obračuna u vladajućoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa sudskom presudom u rukama i u pratnji odvjetnice, Mirjana Peček dolazi na posao. No, njezin ured u općoj bolnici u Virovitici je trenutno zauzet.

"Ja ne pristajem na ništa, osim na mjesto ravnatelja", rekla je smijenjena ravnateljica OB Virovitica, Mirjana Peček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tog je mjesta i otišla nakon što ju je Uprava bolnice razriješila dužnosti i otkazala ugovor u travnju 2018., godinu i pol prije isteka mandata. Podnijela je tužbu, a županijski sud u Rijeci potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici i vratio je na posao.

"Očekivali smo da će bolnica postupiti po pravomoćnoj presudi kojom je naloženo da se gospođa Peček mora vratiti u roku od osam dana na rad. Taj je rok istekao prošlog petka. No, na današnjem sastanku nije iznesen ni jedan konstruktivni prijedlog na koji bi se izvršila ta sudska presuda nego je rečeno da će dostaviti neki prijedlog sporazuma bez pojedinosti", rekla je Marija Rožman, odvjetnica Mirjane Peček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istom sastanku sjedila je i druga strana, novi ravnatelj, odvjetnik koji zastupa bolnicu, predsjednica Upravnog vijeća bolnice i dožupan.

"Presuda će se ispoštovati i mi sad tražimo način kako da nitko ne bude oštećen. Mi smo održali konstruktivan sastanak s Peček i njezinom odvjetnicom i ja ću sada poslati sadržaj sastanka da to razmotre i očekujem da ćemo naći način kako će se ta presuda izvršiti. Nije samo tako izvršiti presudu, taj period koji je određen u presudi nije dovoljan", rekao je odvjetnik OB Virovitica, Željko Palatinuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga ga nisu ispoštovali. Zbog čega joj je uopće otkazan ugovor o radu, predsjednica Upravnog vijeća bolnice, koja ga je sama potpisala,  nije htjela komentirati.

"Pregovori traju, tražimo rješenje koje će biti  prihvatljivo za obje strane", rekla je Jasna Abramović, predsjednica Upravnog vijeća OB Virovitica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na pitanje tko će platiti dug od pola milijuna kuna  za plaće ... okrenula se i otišla. Baš kao i dožupan. Opća bolnica u Virovitici u vlasništvu je Virovitičko podravske županije. Pred kamere je nakon sastanka kratko stao novi nasljednik Mirjane Peček, koji u ravnateljsku fotelju sjeda s mjesta direktora Hrvatske poštanske banke u Virovitici.

"Ima tu još određenih pravnih nejasnoća. Presuda je jasna. Moramo je poštivati i to je to", rekao je ravnatelj OB Virovitica, Dinko Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s laboratorijima? Ima li bolnica ugovor s laboratorijima?

Baš s laboratorijima počinje priča, barem tako tvrdi Peček, na koju ćemo se ubrzo vratiti. Službeno joj je raskinut ugovor na prijedlog župana Igora Androvića s objašnjenjem da  osnivač odnosno Županija, nije bila zadovoljna minusom u radu bolnice 2017., ali i načinom rukovođenja bolnicom, posebno, naveo je, odnosom prema zaposlenicima što je dovelo do ozbiljnog narušavanja međuljudskih odnosa.

"Nakon stjecanja uvida u opće stanje bolnice ocijenio sam da svaka daljnja suradnja s imenovanom nije moguća, te sam je osobno saslušao i tom prigodom predložio da osobno zatražirazrješenje. Kako od toga dana imenovana i dalje postupa na protivan način lobirajući za svoj ostanak, predlažem da Upravno vijeće razriješi Mirjanu Peček dužnosti ravnateljice bez odgode", rekao je župan, Igor Andrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o razrješenju donesena je tjedan dana kasnije 4. travnja 2018. A njezino obrazloženje na sudu je  pobijeno.

"Tijekom postupka uspjeli smo dokazati da razlozi izvanrednog otkaza ne postoje, s obzirom da je bolnica za vrijeme njenog mandata čak poslovala sa znatno manjim minusom nego u proteklih šest godina. Dakle, samo zadnje godine njenog mandata je minus bio 1.100.000 kuna, u usporedbi s 2013. kad je minus prelazio 14 milijuna kuna", rekla je Rožman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana Peček tvrdi da iza cijele priče stoji politika.

"Mislim da to doista nije način, razriješiti čovjeka s rečenicom ti nisi moj izbor, to je meni dno dna - i stvarno smo jadna država ako si to možemo dozvoliti", rekla je Peček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peček tvrdi dalje, da nije bespogovorno izvršavala zahtjeve župana, koji je kaže, kada je preuzela mandat 2016., bio predsjednik Upravnog vijeća bolnice.

"Nisam htjela raditi u sivoj zoni.  Siva zona znači da je bolnica u prošlosti plaćala DZ za neka njihova tri laboratorija 40.000 kuna mjesečno i da ugovor za to nije postojao, s obzirom da sam ja ekonomist ja sam rekla da to ne dolazi u obzir. : pola milijuna kuna da dam Domu zdravlja godišnje, a nema potrebe jer svaki liječnik opće medicine može izvaditi krv u svojoj ambulanti i tu je došlo do konflikta", rekla je Peček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug se tvrdi dalje, a to je ispričala i na sudu popeo na milijun kuna.

"Od mene se tražilo da prepišem dio bolničke zgrade DZ, na što nisam pristala jer cijeli jedan kat za milijun kuna zgrade, je za mene ne moguće jer vi u gradu ne možete kupiti ni 100 kvadrata stana, a ne cijeli kat", rekla je Peček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije to jedini problem zbog kojeg sumnja da je morala otići, tvrdi Peček. Kad je već nabavila službeno vozilo, za što je na sudu Župan izjavio da ga nije trebalo nabavljati, nije kaže odabrala dobru marku vozila iz preporučenog salona. Onog koji je, objašnjava Peček, u vlasništvu oca jednog od članova Upravnog vijeća bolnice.

Sva smo ta pitanja poslali na nekoliko adresa. Župan se prošli tjedan ispričao privatnim obavezama, jučer je poslao pisani odgovor. Priču o autosalonu je demantirao, a za laboratorije naveo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"OB Virovitica imala je ugovorenu poslovnu suradnju s DZ VPŽ u području djelatnosti laboratorijske dijagnostike za 2008. godinu, no unatoč isteku ugovora nastavljeno je konzumiranje prava iz istog ugovora do kraja 2018. godine", rekao je Blažević.

Ne objašnjavajući kako, naveo je da su međusobnapotraživanja sporazumno riješena. Ravnatelj Doma zdravlja potvrdio je da je bolnica do 2015 uredno sve platila, a da poslije toga nisu dobili niti jednu lipu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZZO,a pak tvrde da na području županije imaju tri ugovorena tima, jedan s bolnicom,  preostala dva s privatnim laboratorijima za područje Slatine i Orahovice. Mirjana Peček tvrdi da je odbila plaćati dodatne laboratorije u Suhopolju, Gradini i Pitomači.

Iz Ministarstva zdravstva nisu odgovorili. Ni o laboratorijima, ni o dva ravnatelja, niti o tome hoće li tražiti odgovornost za gubitak gotovo pola milijuna kuna, koliko će bolnica imati kada isplati nedospjele plaće ravnateljici. No, zato se javio virovitički SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što se nije radilo dobro, sumnjam da je zbog nas. Do razlaza je došlo unutar HDZ-a, ali to je ono što nije dobro za bolnicu. Šteta je počinjena, drugi ravnatelj je dobivao isto toliku plaću. Mi imamo dva ravnatelja što nije dobro. Tih 600.000 kuna da se to uplatilo u proračun ili dobavljačima lijekova mogli smo smanjiti ovih 500 600 dana dugova. Ne znamo tko je najodgovorniji da li župan ili upravno vijeće, ostavka je jedino civilizirano rješenje i u Hrvatskoj takvoj kakva j", rekao je Mate Vukušić, predsjednik virovitičko-podravskog SDP-a.

Je li joj se političko kadroviranje obilo o glavu? I sama kaže ušla je u HDZ kada je stupila na mjesto ravnateljice. Došla je na to mjesto  s funkcije više savjetnice iz odjela računovodstva koprivničke bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja kad sam dolazila u Viroviticu zvali su me Tolušić i Đakić, sad jesam li kolateralna žrtva ili ne . Nisam znala koliko HDZ ima strana. Da li jednu ili dvije", rekla je Peček.

Mirjana Peček kaže, bolnica joj je obećala isplatiti zaostaleplaće do 15. siječnja, a bitka za povratak na posao još traje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi do novca. Oni su ukaljali moj privatni i poslovni ugled", rekla je Peček.

"Mandat novog ravnatelja je dubiozan u smislu donesenih odluka"

Zato inzistira na povratku na posao. Bolnica navodno sada nudi neko drugo radno mjesto i ravnateljsku plaću. Slobodni novinar GoranGazdek, kaže, nije iznenađen razvojem događaja. Virovitica je malo mjesto.

"U ovom konkretnom slučaju ravnateljica je kolateralna žrtva unutarstranačkih previranja u smislu čiji je kadar, tko ju je doveo, ona nije bila izbor aktualnog župana. I sama je rekla da  je pristupila stranci tek nakon što je postala ravnateljica ali to je tako u Virovitici. Nitko se ne može zaposliti ako niste član vladajuće stranke", rekao je novinar portala Virovitica.net, Goran Gazdek.

Što se promijenilo s odlaskom ravnateljice i dolaskom novog ravnatelja, u svoje ime govori jedan od liječnika bolnice u Virovitici. Anesteziolog koji je u znak revolta, ostao raditi tek na pola radnog vremena.

"Mandat novog ravnatelja je dubiozan u smislu donesenih odluka, kadrovskih rješenja, kumskih veza i svojevrsnih pritisaka na specijalizante. Postoje određene poteškoće u organizaciji određenih službi, i tu se javljaju pritisci na specijalizante koji nemaju izbora i to smatraju da moraju raditi", rekao je Igor Žigman,  anesteziolog u OB Virovitica.

No, pacijenti to zasad ne osjećaju, tvrdi liječnik, jer svi daju svoj maksimum. I struka, a očito i politika. Da prikriju ono što se događa iznutra. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo