Nepravilnosti na sve strane / Glazbena škola muljaža: ne izdaju diplome, neke su krivotvorene, a bivšim zaposlenicima duguju plaće

Agencija za obrazovanje odraslih i Ministarstvo obrazovanja potvrdili su nam više nepravilnosti i najavili oduzimanje dozvole za rad - ali škola u vlasništvu Valentine Kos još uvijek radi

2.5.2018.
19:54
VOYO logo

Jedna zagrebačka privatna škola umjesto glazbene postala je škola muljaža. Glazbena škola, ustanova za obrazovanje odraslih, škola za strane jezike, tvrtka za zapošljavanje - sve to je u vlasništvu Valentine Kos privatne poduzetnice iz Zagreba.

Ali, prema onome što su nam ispričali bivši polaznici i zaposlenici u tim školama i tvrtkama nisu naučili samo svirati i govoriti već su na svojoj koži osjetili školu muljaže za koju prozivaju vlasnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da ne izdaje diplome, da su neke krivotvorene i da je mnogim bivšim radnicima ostala dužna plaće.

Agencija za obrazovanje odraslih i Ministarstvo obrazovanja potvrdili su nam više nepravilnosti i najavili oduzimanje dozvole za rad - ali škola još radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam upoznao Valentinu kada je ona došla u Zagreb. Kada je otvorila svoju prvu, ne znam je li bila udruga ili škola, kako ju je ona opravdala, zvala se G ključ”, kazao je Kristijan Musić, bivši član udruga G ključ i Glazbus.

“Upisala sam Glazbenu školu Vanja Kos, nekih nepunih godinu dana”, rekla je Ivana Kačić, bivša polaznica Glazbene škole Vanja Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različitih su godina, došli su s različitih adresa, na različite načine, a priča ovih ljudi počela je na zagrebačkom Velesajmu - sjedištu četiri tvrtke u vlasništvu iste osobe - Valentine Kos. Jedna je od njih i Glazbena škola Vanja Kos koju je pohađala Ivana.

“I sve je bilo u redu, sve je bilo super, plaćanja je izvršavao moj otac”, kazala je Ivana Kačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana kaže da su nakon početničke idile, u Glazbenoj školi uskoro počeli problemi.

“Ja sam tih godinu dana završila. Ja dan danas nemam tu diplomu. Jer mi je rečeno da nije sve plaćeno. Moj otac je sve platio. Oni su se dogovorili da se plati do kraja ta školska godina ako se meni garantira diploma”, rekla je Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tečaj pjevanja išla je i Bianca, ali u udrugu Glazbus, iste vlasnice, s kojom je, kaže, potpisala ugovor i plaćala članarinu.

“Stavke koje su se odnosile na samu udrugu bile su te da će udruga kao takva ispunjavati sve uvjete da se sati mogu odrađivati”, rekla je Bianca Ignjatov, bivša članica udruge Glazbus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesori su se, kaže, često mijenjali, nastava je ometana, a ponekad su na satovima sjedili u jaknama jer nije plaćeno grijanje.

“Ta gospođa je prekršila sve uvjete. Dakle, ja sam mjesečno plaćala prvo na jedan račun, pa na drugi račun. Što nema smisla”, kazala je Bianca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato što ništa nije bilo kako treba, Kristijan je odbio plaćati članarinu u udruzi.

“S obzirom da sam ja došao tamo učiti, a od mene se tražilo da ja tamo radim, I na Velesajmu cijela audio oprema, koja je bila postavljena za predstave, je bila moja audio oprema”, rekao je Kristijan Musić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nisu donosili svoju opremu, kaže Kristijan, ne bi imali kako održati  predstave za koje su prodavane ulaznice, a novac, tvrdi, nikada nisu vidjeli. Kada bi se požalili, kažu, dobivali su prijetnje.

“Dobila sam mail kao i svi drugi gdje se prijetila da ukoliko ne platim četiri zaostale rate, navodne, da će cijela stvar ići na sud. Što je nebuloza, jer udruge nemaju nikakve veze s Kaznenim sudom”, rekla je Bianca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi Glazbus i Glazbenoj školi Vanji Kos svima im je predavao profesor pjevanja - Tomislav Čeleketić. On je iz Novog Sada 2015. godine došao na direktan poziv vlasnice Valentine Kos.

“Ja sam sklopio ugovor o radu sa glazbenom školom Vanja Kos. Koji je, kasnije su mi rekli nepravilan. A to su mi rekli mirovinsko i policija”, kazao je Tomislav Čeleketić, profesor solo pjevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji su mu tada rekli da mu ugovor o radu ne vrijedi jer nema dozvolu za rad, a to je ozbiljni prekršaj.

“Morao sam hitno napustiti zemlju u roku od par sati i vratiti se nakon nekoliko dana. Da bi mi se radio ugovor ispočetka. Onda su mi napravili ugovor o volontiranju u udruzi. Jer, eto, tako ću biti pokriven kao stranac, to je najlakše, najbrže, najčistije… ”, rekao je Tomislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom je, priča nam, dobio gripu pa je morao kod liječnika. Uslijedio je novi šok.

“Onda mi je rečeno da mi zdravstveno nije uplaćivano već godinu i po dana. I da to nije neki novac. Da samo treba retroaktivno da se plati. Čini mi se da je pet tisuća kuna bilo u igri”, ispričao je Tomislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstveno ni mirovinsko nije uplaćivano ni profesoru, kojeg ćemo za potrebe priloga zvati Marko, jer ne želi da ga se više povezuje s Glazbenom školom Vanja Kos.

“Odjednom mi je prestala stizat plaća preko računa. U biti su mi počeli isplaćivat ‘na ruke’. A zapravo to ne bi smjelo bit. A onda treću godinu me nisu ni prijavili čak. Ja sam mislio da sam normalno prijavljen, no onda opet kasni plaća, pa mi nešto daju na ruke. Pa onda računi su u blokadi, ali sve je uredu, moraju tako poslovati…”, kazao je Marko, profesor glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo četiri godine je radio u toj Glazbenoj školi. Otišao je nedavno, a kaže, žao mu je što nije puno ranije.

“Nije lagano naći posao i već sam se navikao da kasni plaća mjesec dva, i nekak sam gurao to. Ali sad ove školske godine kak je to krenulo, ispalo je da mi nisu platili ništa, da sam radio besplatno, zadnjih šest plaća uopće nisam dobio”, rekao je Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je iznos od oko 23 tisuće kuna, tvrdi Marko. Jednako toliko, kaže Tomislav, duguje i njemu.

Drugu stranu priče potražili smo od same vlasnice glazbene škole Vanja Kos - Valentine Kos. Nije htjela pred naše kamere, ali nam je rekla da nema što kriti i da se radi o uroti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnica Valentina Kos nije htjela pred naše kamere bez odvjetnika, jer kako kaže, nije hrvatski državljanin, te je ovdje riječ o uroti naših sugovornika, koji su je i pokrali, s ciljem preuzimanja njenih škola. Savjetovala nam je da se ne miješamo. Za sve optužuje Tomislava, koji kaže da mu je svega dosta.

“Prijavio sam je policiji, to je bilo u 7. mjesecu prošle godine. Policija nije reagirala do kraja godine. Dakle, do 12. mjeseca su mi govorili, zvao sam ih svaki tjedan da pitam šta se događa, jesu li je zvali. Oni nisu mogli da joj uđu u trag više od pola godine. Nakon toga sam je prijavio DORH-u, i sada čekam da DORH reagira”, kazao je Tomislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U DORH-u su nam potvrdili da je Tomislav prijavio svog poslodavca, ali ne i obratno.

“Obavještavamo Vas da Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu ima u radu kaznenu prijavu povodom koje je policiji naloženo provođenje izvida radi provjere navoda iz kaznene prijave i utvrđenja svih relevantnih okolnosti za donošenje meritorne državnoodvjetničke odluke.”

Odvjetnik Valentine Kos, kojeg je unajmila nakon našeg posjeta, telefonski nam je rekao kako je o svemu obaviješten Uskok, koji im je savjetovao da ne izlaze u javnost.

Iz agencije za obrazovanje odraslih rekli su nam kako su itekako upoznati s optužbama na račun ustanova osnivačice Valentine Kos.

“Dobili smo ne jednu, nego desetak prijava. I agencija je izvršila nadzor u ustanovama za obrazovanje odraslih. I utvrđene su nepravilnosti”, rekao je Marko Vučić, pomoćnik ravnatelja za razvoj obrazovanja odraslih, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U zadnjih su devet mjeseci bili u dva nadzora, i oba su puta utvrdili iste nepravilnosti, i u glazbenoj školi, ali i u ustanovi za obrazovanje odraslih Artis Animi, iste vlasnice.

“Ako neki predmet treba izvoditi osoba koja je diplomirani ekonomist, ne može to izvoditi biolog. Ako kaže da je uvjet upisa završeno četverogodišnje obrazovanje, ne može biti netko upisan sa osnovnom školom. Također, nastava nije izvedena u skladu i u potpunosti s nastvanim planom i programom.  Tj. ne samo da nije izvedena nego možda uopće nije održana, dakle gdje su polaznici upisani”, kazao je Marko Vučić.

Nastava nije održana ni Marijani koja je u ustanovi Artis Animi uplatila pripreme za državnu maturu.

“Bilo je otprilike sedmero, osmero ljudi, koje je htjela upisati. Pošto je to paket za medicinu, trebalo je biti minimalno 30 sati od svakog predmeta, biologije, kemije i fizike. Nažalost, nakon dva tri sata, to se sve raspalo. Predavanja se nisu održala, profesori nisu dolazili”, ispričala je Marijana Blagaić, bivša polaznica Ustanove za obrazovanje odraslih Artis Animi.

Pripreme je platila oko tisuću kuna, a novac, kaže, nikada nije dobila nazad. Najvažnije je zaštiti polaznike od ovakvih scenarija, kažu nam iz agencije.

“U većini prijava je spomenuto da je najveći strah polaznika da li su njihova uvjerenja ili svjedodžbe validne, tj. važeće. Dakle, ako ih je ustanova izdala, one jesu trenutačno važeće. Međutim, zbog neprovedbe nastave i utvrđenih nepravilnosti, mi smo tražili postupanje da se te javne isprave ponište”, rekao je Marko Vučić.

Sada je sve, kažu, na  prosvjetnoj inspekciji koja bi trebala izreći mjere i kazne. Iz ministarstva znanosti nam kažu kako su ukupno bili pet puta u inspekciji u obje ustanove.

“Na temelju tada utvrđenog stanja, školi su izdavane mjere za usklađivanje poslovanja s propisima iz područja vođenja andragoške i pedagoške dokumentacije te evidencija iz područja rada. U Ustanovi za obrazovanje odraslih Artis Animi izvršen je jedan inspekcijski nadzor, dok je drugi u tijeku. Na temelju tada utvrđenog stanja, školi su izdane mjere za usklađivanje poslovanja s propisima iz područja vođenja andragoške dokumentacije te evidencija iz područja rada, a potreba za daljnjim postupanjima utvrdit će se po završetku inspekcijskog nadzora koji je u tijeku.”

Škola, dakle i dalje radi unatoč utvrđenim nepravilnostima. Nema procjene koliko će trajati proces oduzimanja dozvole, što će biti s diplomama koje nisu dodijeljene i hoće li bivši zaposlenici dobiti novac.

A raznorazne se optužbe na račun ustanova u vlasništvu Valentine Kos i dalje samo nižu.

“Moj jedan učenik mi je otkrio da ga je vlasnica molila da joj plati ostatak školarine na ruke. I on je to učinio”, kazao je Marko, profesor glazbe.

Na ruke je plaću primila i studentica, koja je kratko predavala engleski u još jednoj od mnogih djelatnosti koje se obavljaju na istoj adresi na zagrebačkom velesajmu - u školi stranih jezika Buongiorno.

“Prvo sam radila zamjene, a onda sam baš dobila svoju grupu. Ali sam ubrzo dala otkaz, tak da kad se sve zbroji, ajmo reć mjesec dana. Radila sam ajmo reći ‘na crno’. Očekivala sam da će se radit na studentski ugovor i došla sam kod gospođe Valentine u ured, više puta, i ona bi uvijek rekla dogovorit ćemo se…”, rekla je Iva Mila Brigljević, studentica.

Ostala joj je dužna 480 kuna, ali Iva kaže, drugi su oštećeni više, a ona ih zna čak dvadesetero okupljenih u WhatsApp grupi. Tomislav kaže može ih nabrojati 64 poimenice. A svima im je uvijek, priča nam, bila servirana slična priča u koju su vjerovali.

“Uvijek ju netko prati,  ona je dobila zaštitu od policije, nju prati inspektor u civilu da se njoj nešto ne bi dogodilo. Pokušali su ju opljačkati, ona ih je sve tužila, za neke milijunske iznose. I zato što ih je tužila sad joj se žele osvetiti.  Pa vrlo moguće da će se osvetiti preko nas koji smo uz nju. Sulude price… I kad ste mladi, i željni dokazivanja, a pritom želite da se bavite svojim poslom, ne nekim drugim, nego poslom u struci. Evo, moram priznat ja sam nasjeo na te price”, rekao je Tomislav.

Svi oni, ne samo da su nasjeli, nego su primanjem novca na ruke i radom na crno – sada i oni krivi. O tome smo pitali Ministarstvo rada.

“U pogledu Vašega upita o inspekcijskim nadzorima kod navedenih poslodavaca, obavještavamo Vas da su inspektori rada Inspektorata rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava tijekom 2017. i 2018. zaprimili tri podnesaka kojima se ukazivalo na moguće povrede propisa poslodavaca Glazbene škole Vanja Kos i Ustanove za obrazovanje odraslih Artis Animi, a koje su, s obzirom da se sadržaj podnesaka nije odnosio na propisani djelokrug inspektora rada, u skladu s odredbama članka 18. stavka 1. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine“ br. 47/09), dostavili na nadležno postupanje Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu unutarnjih poslova”, piše u priopćenju Ministarstva rada.

Računi tri od četiri tvrtke iste osnivačice, Valnetine Kos su u blokadi, pa teško da će ovi ljudi novac dobiti uskoro. Baš kao i Ivan Denona. Koji je, kaže, godinu i pol dana iznajmljivao svoj poslovni prostor Valentini Kos.

“Ona prema mom saznanju nije imala tvrtku nego udrugu pod nazivom ‘Glazbus’. Za to vrijeme mi je kroz razna prepredena objašnjenja uspjela stvoriti dug za najam od preko 12000 kuna. A kada sam konačno rekao ‘sad je dosta’ i uskratio daljnju upotrebu poslovnog prostora, otkrio sam da za cijelo vrijeme korištenja prostora nije uopće plaćala režijske troškove. Pokušao sam ju nazvati i naći da zatražim od nje da plati sve račune ali je promjenila broj mobitela po ne znam koji put”, kazao je Ivan Denona.

Razočarani i ljuti, polaznici i profesori ne nadaju se više ničemu. Drago im je svima da su se maknuli iz ovih ustanova.

“Bilo je nekih laži kako bi opravdali što sam ja otišao. Pa su govorili roditeljima mojih učenika da ja nisam dobro držao nastavu. Pa su me u čudu zvali i pitali zašto, nama ste bili dobri”, kazao je Marko, profesor glazbe.

“Razmišljala sam o tužbi, ali, neka joj. Ne želim se uopće zadržavati više. Ne želim više gubiti svoje vrijeme nego što sam izgubila”, rekla je Ivana Kačić.

Ostalo im je samo podizati privatne tužbe, ali više ne žele gubiti ni vrijeme ni živce. Žele samo da drugi ne prožive njihovu sudbinu. A o tome će odlučiti oštrina mjera i kazni nadležnih inspekcija koje su u tijeku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo