5g u Hrvatskoj / Gospodarstvo je gura, građani podijeljeni: Potraga istražuje istine i laži o 5G tehnologiji

Što donosi 5G, uz koja ograničenja će se razvijati i ima li razloga za strah?

19.6.2020.
21:00
VOYO logo

Krenimo od poznatog: u gradovima diljem svijeta prosvjedovalo se protiv nove 5G tehnologije. Palila se oprema, velikom brzinom širio se fake news, pa i onaj da je s 5G tehnologijom povezano širenje koronavirusa. Gdje god se 5G mreža krene razvijati, prate je oduševljenje i skepsa.

Vesele joj se stručnjaci i tvrtke kojima će ubrzati razvoj brojnih projekata, od autonomne vožnje, do, primjerice, robotskih operacija u bolnicama. No dio građana i znanstvenika je nepovjerljiv. Tvrde, nitko ne zna što će se dogoditi kad se milijuni uređaja priključe na bazne stanice rasute po gradovima. Sve ih podsjeća na biološki pokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Hrvatskoj svatko o 5G tehnologiji ima svoje mišljenje. Dozvola za testiranje 5G tehnologije nije izdana samo za područje Zagreba već i za Samobor, Svetu Nedelju, Jastrebarsko, Bjelovar, Rijeku, Novalju, otoke Krk, Rab i Hvar te Split, Dubrovnik i Osijek koji postaje prvi 5G grad, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji - u njemu će sva tri operatera testirati svoju mrežu. Nekoliko baznih stanica već je postavljeno u Osijeku čije građane očekuje još edukacije i dodatne mjere opreza.

Image
uplašeni hvarani /

Je li strah od 5G mreže opravdan? Stručnjaci: 'Jednako zrači i običan televizor, strah izazivaju fake news'

Image
uplašeni hvarani /

Je li strah od 5G mreže opravdan? Stručnjaci: 'Jednako zrači i običan televizor, strah izazivaju fake news'

"Grad Osijek je jedini grad koji u ovoj 5G priči inzistira na dvostrukom neovisnom mjerenju elektromagnetskog zračenja. Grad Osijek je moderan, urbani grad novih tehnologija i grad 21. stoljeća", rekla je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U širem krugu grada djeluje niz modernih i perspektivnih tehnoloških tvrtki. U samo jednom od niza pogona u kojem radi 135 ljudi, razvijaju svoj softver za autonomnu vožnju. Surađuju s najvećim imenima u industriji - Mercedesom, Audijem, BMW-om, Kiom, Hyundaijem. Automobili iz vrlo bliske budućnosti imat će znatno naprednije senzore od sadašnjih, a da bi odašiljali podatke, potreban im je brzi bežični internet.

U Hrvatskoj imamo i jaku gaming industriju, a 5G bi omogućio da se naše igre mogu igrati online bez milisekunde kašnjenja u odzivu. Sjećate se Orqe, osječke tvrtke koja razvija najnaprednije naočale za upravljanje dronom? 5G bi omogućio savršenu kontrolu nad letjelicom i proizvod bi postao još bolji. Primjera je bezbroj. Što sve ovo znači za građane od kojih neki već i imaju 5G mobitele? Još ništa jer 5G će komercijalno biti uveden najranije iduće godine. I za to će trebati mnogo više baznih stanica. Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva elektromagnetske valove detaljno proučavaju već desetljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi to želimo imati u svom domu ili gdje god smo prisutni zato što nam ovo omogućava da gledamo televiziju, a ovi ostali da surfamo u pokretu po mobilnoj mreži. Ako toga nemamo, onda smo jako nezadovoljni. To je nužno zlo, nešto što smo morali žrtvovati tehnološkom napretku. Naravno, to ne znači da moramo zanemariti zaštitu. Svaki napredak i svako zagađenje koje imamo, a elektromagnetski val koji smo mi proizveli izaziva zagađenje, moramo i nadzirati", kazao je Davor Bonefačić sa Zavoda za radiokomunikacije FER-a.

Jedan, znatno manji dio znanstvenika ipak nije uvjeren. Do današnjeg je dana 38 znanstvenika i liječnika iz svijeta u online peticiji potpisalo kako žele da se uvođenje 5G mreže privremeno zaustavi, barem dok Svjetska zdravstvena organizacija ne objavi rezultate istraživanja na baš svim frekvencijama kojima će se koristiti 5G, što se očekuje za dvije godine. Kažu kako su dosadašnja istraživanja rađena na temelju starijih tehnologija na nižim frekvencijama, a smatraju da ne znamo što će se dogoditi kad se odjednom milijuni uređaja priključe na tisuće baznih stanica rasutih po gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što donosi 5G, uz koja ograničenja će se razvijati i ima li razloga za strah – u priči Darija Todorovića. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo