radila za minimalac / 'Govori da sam ležala doma, a liječila sam karcinom': Teško bolesna čistačica u 50. godini ostala bez posla

Mirjana Šokčević je ostala je bez posla, teško je bolesna i prepuštena tržištu rada koje ovakvoj skupini nije naklonjeno

8.11.2018.
19:40
VOYO logo

"Sve je zbog toga, zbog mojeg bolovanja. Nema zašto drugo biti, nisam nikada ništa nikome rekla, nit sam koga uvrijedila, ne znam. Prvi put sam htjela uzeti godišnji, međutim moja šefica je rekla: kako me nije sram, da sam ležala doma godinu dana. 

Ležala. A ja sam se liječila od karcinoma. Ja stvarno ne znam što je to, kakvi su to ljudi", priča nam Mirjana Šokčević, 48-godišnja čistačica koja je oboljela od tumora mozga. "Čujte, nisam ja kriva što sam bolesna. Pa ima masa bolesnih ljudi, to se može sutra dogoditi i njima", govori Mirjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča kompliciranija nego što se na prvu čini

Nakon 3 godine i 8 mjeseci ostala je bez posla. Prethodni ugovor joj je istekao, novi - nije dobila. Razgovarali smo s njom onoga dana kada je primila tu vijest. No, Mirjanina priča kompliciranija je nego što se to čini na prvu, pa vratimo se na početak. U veljači 2015. Mirjana je počela raditi u tvrtki EKOKEM kao čistačica. 

"Ja sam počela raditi 2.2.2015. godine. Na neodređeno vrijeme", objašnjava. Tamo je radila za minimalac, na ugovor na određeno, dok 1.prosinca 2015. nije došlo do promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastupa promjena samo u nazivu firme, a sve je ostalo isto, svi isti ljudi, šefovi, isto radno mjesto, iste kolegice, sve isto. Samo što je naziv firme postao drugi", priča Mirjana te potvrđuje da je EKOKEM postao Globalo Servis. 

Riječ je o dvjema različitim tvrtkama. Osnivač i član Uprave EKOKEM-a Zoran Orozović otvorio je Global Sevis preko kojeg je Mirjana radila do 31. listopada ove godine. Na ugovore na određeno - u novootvorenoj tvrtki sveukupno 2 godine i 11 mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je otkrila bolest počela učestalije koristiti bolovanje

U međuvremenu, prije 2 godine Mirjana se razboljela i počela učestalije koristiti bolovanje. Prvi odlazak je bio odmah po uspostavi teške dijagnoze - tumora na mozgu. 

"Čujte, bila sam na bolovanjima to kada mi se desilo, otišla sam s posla, normalno, otišla sam doktoru i to kada sam završila, kada sam to obavila, zračenje jel i cijeli proces, počela sam raditi u 6. mjesecu. I onda sam još otišla po dva tri puta, po dva tri tjedna jer sam morala obaviti te pretrage", kazala je Mirjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to 2017. i Mirjana je morala često na preglede jer joj tumor, koji se nalazi na teško pristupačnom mjestu, nisu izvadili. Češće kontrole bile su nužne. "Do 7. mjeseca sam radila non stop i bila sam i bolesna i šmrkava i ovakva i onakva i doktrica me slala na bolovanja, ali nije bilo par kolegica pa nisam njih htjela usositi jer njih ima stvarno malo", priča Mirjana. 

'Sva ušteda ide preko leđa radnika'

Radila je u specijaliziranoj tvrtki koja, uz ostalo, privatnim tvrtkama "outsourca" usluge čišćenja. Za outsourcing su mnogi prvi put čuli prije 4 godine. Tadašnja Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem htjela je izdvojiti pomoćne i popratne poslova u javnom sektoru. Čistačice bi se, prema tom planu, trebale zapošljavati "izvana", a ne unutar tvrtke za koju rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da je na dijelu đavolji savez, u ovom slučaju između HUP-a i Vlade", kazao je Željko Stipić krajem travnja 2014. godine.

Sindikati su se pobunili i krenuli u referendumsku inicijativu zabrane outsourcinga. I uspjeli su. Prikupili su oko 550 tisuća valjanih potpisa, Vlada je shvatila poruku. "Žao mi je što je nažalost zaustavljena jedina velika reforma koja je štitila radnike i radnička prava, a s druge strane je mogla pomoći i pri određenim uštedama i racionalizaciji unutar javnog sektora", kazal je 2015. Milanka Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No - druga strana nije tako mislila prije, kao ni danas. Iz sindikata upozoravaju: sva ušteda ide preko leđa radnika. "Nudilo se i govorilo se da će kroz outsourcing postići bolja efikastnost rada u uslužnim djelatnostima na način da će se specijalizirati tvrtke za određene djelatnosti, međutim specijalizirale su se za zlouporabu radnika i smanjenja radničkih prava", kazao je Mario Iveković, čelnik Novog sindikata.

'Rok se produljuje raznim manipulacijama'

Iz Novog sindikata ističu da je tu posebice problematično korištenje ugovora o radu na određeni rok - pogotovo kod uslužnih djelatnosti. "U praksi, za ove djelatnosti koje sam naveo, Ugovor o radu na određeno vrijeme je pravilo. Znači radnici rade obavezno 3 godine, koje su zakonski maksimum za ugovor na određeno, a vrlo često se taj rok produljuje raznim manipulacijama", tvrdi Iveković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se to njoj dogodilo - misli i Mirjana. Jer iako je radila više od 3 godine - formalno je radila u 2 tvrtke i ugovor na neodređeno bi tek trebala dobiti, da su joj produljili sljedeći ugovor.

"Meni se to nije brojalo. što sam ja radila u Ekokemu. Svi isti ljudi su ostali, sve je isto, samo taj naziv firme. A meni se to nije računalo, da bi mi produžili ugovor na neodređeno. Zato me je vjerojatno gazda i potjerao", smatra Mirjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Global Servis propitivao naše motive

Što se tu dogodilo, pitali smo direktora Global Servisa. Iako je obećao razgovarati, obratio nam se u pisanoj formi i nije odgovorio niti na jedno postavljeno pitanje. Samo je propitivao naše motive.

"Koji je motiv Vašeg pitanja budući da svaka tvrtka ima samostalno pravo odlučivanja o svom poslovanju bez uplitanja trećih osoba koji niti na jedan način nisu vezane za dotičnu tvrtku? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kakvim ste odnosima sa navedenom gospođom? Zašto baš samo za nju postavljate to pitanje? Da li Vi radite razliku i diskriminirate druge radnike u odnosu na navedenu? 

Znate, razmišljati da su svi poslodavci zločesti, a svi radnici dobri nije dobra teza. Volio bih da griješim u svom shvaćanju Vaših pitanja, ali na takvo razmišljanje me navode postavljena pitanja", navodi se u odgovoru Global Servisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znaju li išta o direktoru Global Servisa nadležne institucije - pitali smo i Ministarstvo rada. U dvjema tvrtkama, od 2014., isnpekcijski su nadzor proveli 7 puta. Županijski sud u Varaždinu protiv njega je u lipnju podignuo optužnicu zbog utaje poreza, krivotvorenja isprave i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tvrtka ju tražila da ne da iskaz ŽDO

U optužnici stoji da je gospodin Orozović najprije angažirao dvoje zaposlenika društva da nađu studente kojima bi temeljem ugovora o djelu redovitih studenata društvo isplaćivalo novac za rad koji oni ne bi obavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za taj slučaj, Mirjana je dobila i poziv županijskog državnog odvjetništva za davanje iskaza. U tvrtki su je, kaže, tražili da to ne napravi. 

"Da, pitali su me da ne odem. Pitala me moja šefica. Da ja pitam sutkinju ako ja mogu biti oslobođena, da je ne idem na to", kazala je Mirjana navodeći kako bjerazlog njenog nedolaska trebala biti bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovdje riječ o dvije stvari - zlouporabi ugovora na određeno vrijeme i zaštiti prava jedne od najranjivijih skupina društva - pacijenata? Da su poslodavci kreativni prilikom tumačenja Zakona o radu - misli i pučka pravobraniteljica. 

"Ono što smo mi međutim primjetili i neke pritužbe koje smo dobili, pokazuju da ovako sročen Zakon omogućava zlouporabe i očito je da poslodavci koriste to jako često, na štetu radnika. Primjer koji smo imali, čovjek nam se obratio nakon što je ugovor na određeno potpisao čakj 54 puta u 15 godina", tvrdi pravobraniteljica Lora Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, to ne znači da su svi poslodavci, niti sve tvrtke koje se bave outsorcingom ili bilo čime drugim - takve. Također, poslodavci imaju pravo dati otkaz svojim radnicima. Ali u Hrvatskoj je relativno jednostavno izbjegavati obveze prema radniku.

Mirjanina radna knjižica povijest je hrvatskih radnica u malom

"Budući da je vrlo lako registrirati firmu, imamo iste vlasnike koji imaju nekoliko firmi, nekada otiđu u stečaj pa se i ne primjenjuju one odredbe da onaj tko je otišao u stečaj se više ne smije baviti istom djelatnošću. Ali i to se može manipulirati na način da otvori žena, sin, brat istu djelatnost. Ili se, kada se radniku bliži 3 godine, napravi jedan prekid od 3 mjeseca pa ga se ponovno pozove da radi", tvrdi Iveković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje je posebno teško kod onih poput Mirjane, smatra odvjetnica Bojana Ivanišević. "Iz ovog primjera vidimo koliko je ova vrsta radnika nezaštićena i koliko se ide u susret poslodavcima, olakšava im se da radnika koji se teško razboli, znači ne radi se o nekom lijenom radniku, o nekom tko ne dolazi na posao, nego ima objektivan razlog, a to je bolest, da ga se riješe i da jednostavno više nemaju nikakvu brigu", tvrdi odvjetnica Ivanišević.

Danas čistačica - nekad krojačica. Od 1994. Mirjanina radna knjižica povijest je hrvatskih radnica u malom. Nik, Heruc, Estare Culto - svjedočila je sporom propadanju tekstilne industrije. Nastavila je u nimalo lakšem tonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strašno je što ova naša država više radi, kamo to sve vodi i tko će im više raditi?", pita se Mirjana. To je možda i najbolje pitanje - jer je čistačica jedan od najtraženijih poslova na tržištu rada. Znaju to i u tvrtki koja nije Mirjani produžila ugovor jer u ovom trenu traže 9 novih. Vjerojatno će oni, ali i puno drugih, oglase uskoro trebati objavljivati u Irskoj.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo