smrad i žohari / Hrvatska kao odlagalište talijanskog smeća! Petstotinjak kamiona tjednima ga je dovozilo da je pukla betonska deka

10.000 tona iskrcali u Pazinu, isto pokušali u Gorskom kotaru, čak i u Slavoniji. Otkrivamo zašto još nema rješenja za otpad, pristigao iz talijanskih gradova

31.8.2021.
20:00
VOYO logo

Gledatelje RTL-a Danas šokirala je priča o čak deset tisuća tona otpada pristiglog iz Italije i iskrcanog u Pazinu. Potraga donosi nove detalje priče koja bi se mogla ponoviti i u bilo kojem gradu.

Petstotinjak kamiona tjednima je dovozilo toliko smeća da je od tereta pukla deka u hali u koju su ga iskrcavali. Sve to pred pragom ljudi koji se odjednom moraju boriti i sa smradom i sa žoharima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od godinu dana traže pomoć, ali Ministarstvo gospodarstva i Državni inspektorat ne mogu se dogovoriti oko rješenja za njihov problem. U međuvremenu vlasnik tvrtke, naočiti Talijan, kako ga opisuju, otpad pokušava zbrinuti u Gorskom kotaru, navodno čak i u Vukovaru.

Načelnik Fužina zato upozorava kolege nek paze da ne nasjednu i ne uvale se u teško rješiv smrdljivi problem. Priču donosi Marijana Čikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je išlo iz tjedna u tjedan iz dana u dan po nekoliko šlepera i mi smo ih ovdje gledali kako oni to iskrcavaju", rekao je Ivan Guštin iz Pazina.

"Kako bi vam bilo da se svako jutro probudite dođete ujutro hoćete popiti kavu na terasi i onda gledate onaj prozor sa onom razinom smeća i zamišljate što je unutra", rekla je Elza Damijanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo se na jedno kratko vrijeme odselili jer jednostavno nisi mogao spavati navečer jer se stalno ima osećaj da nešto lazi po nama", reka je Karmen Gašparini.

"To je jako smrdilo i cijeli ovaj dio je smrdio kako bi zapuhao vjetar", rekao je Ivan Guštin iz Pazina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 tisuća tona talijanskog otpada koji tu nije trebao biti

Njih troje svaki sa svoje strane bivše tvornice Istraplastika. I svi s istim problemom pod nosom – 10 tisuća tona talijanskog otpada koji tu nije trebao biti. Barem ne u ovom obliku. Riječ je o otpadu koji je iz nekoliko gradova diljem Italije stigao u Pazin.

"Pa nekako smo navikli na Istraplastiku, ali nikad problema nismo imali dok se nije pojavila ta najezda žohara. To je nama predstavljalo najveći problem", dodala je Karmen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu vam je kuća i to, doduše ne vidi se sad od zelenila, znači na koliko na 20 m vam je?

"A zračne linije da samo preko ceste". Kakve ste vi imali probleme? "Pa mi, ja od tuda sam možda najkasnije primijetila taj problem zato što se to gomilanja dešavalo skroz na drugoj strane gore", dodala je Elza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači vi ovdje gledate direktno na?

"Da direktno na parkiralište ovdje su inače dolazili ti kamioni i dole su iskrcavali. Međutim kad se desio taj incident kad je propala ta međukatna konstrukcija gornjeg i donjeg kata ove hale, onda su oni ovdje istovarali prikolicu i iskrcavali sadržaj na ovaj plato iza te hale", rekao je Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tvrtki Natural recycling company

Riječ je o tvrtki Natural recycling company. Osnovana je početkom 2019., a već krajem iste godine od Istarske županije dobila je dozvolu za gospodarenje otpadom. U elaboratu prilikom traženja dozvole naveli su da će iz Italije uvoziti otpadnu plastiku, gumu i tekstil, pretvarati ih u granulat i izvoziti dalje. Ovdje su unajmili 4 tisuće kvadrata od slovenske tvrtke koja je vlasnik bivšeg kompleksa.

"Mi smo primijetili da su dolazili kamioni koji su iskrcavali te bale tog materijala. Mi tada nismo uopće reagirali jer smo pretpostavili da oni nešto s tim hoće raditi, da će možda prerađivati, skladištiti. Nismo znali ništa dok nije to eskaliralo s time da su oni to počeli iskrcavati vani", rekao je Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eskaliralo je prošlog ljeta. Uslijed trpanja smeća u hale, puknula je međukatna konstrukcija. Više ga nisu imali gdje iskrcavati, pa su ga bacali vani na plato.

"I naravno tu kad je vjetar krenuo to se razletilo po cijelom okolišu, po ovom zelenilu tu, letjeli su papiri i ovdje, stvorio se roj kukaca, muha, osa", dodao je Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno takav otpad ne može biti samo tako odložen vani, izložen suncu. Prošle godine isto su bile velike vrućine, isto si samo gledao te silne količine, nekakav strah da se nešto zapali. Opet kažem ti insekti, kiša pada, pa zakuha to", izjavila je Elza.

Smrad i žohari

Smrdjelo je svima, ovisi kako vjetar puše. A prvi put u životu dobili su i žohare. Kod Karmen je, kažu, bilo najgore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači nije ono da vidiš jednog ili dva niti smo mi naučeni na to. Po danu ih nema, navečer otvoriš negdje za hranu gdje držimo i vidiš te životinje. Niti nismo znali kako njih tretirati", rekla je Karmen.

Dok su ih uništavali, morali su na neko vrijeme odseliti. Paralelno su se svi udružili i zvali inspekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je bilo logično - ako se desio taj incident da će to sve stati. Da će se reći - Ok sad se to desilo, hajmo sad to sanirati pa ćemo možda vidjeti što ćemo dalje. Međutim, oni nisu stajali, oni su dalje i nakon što je došla inspektorica, mi smo je pozvali i kad su oni napravili zapisnik i rekla im da prestanu to raditi oni su nastavili i dalje to raditi. Oni su još dva mjeseca otprilike iskrcavali kompletan taj otpad vani na otvorenom području", rekao je Ivan.

Kad su ga vidjeli i nanjušili, postalo im je jasno da to očito nije ni bilo u planu za recikliranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo s vozačima njima je to bilo čudno malo da se to samo tako iskrcalo jer rekli su nam u povjerenju da su vozili po točno određenim rutama po Italiji jer nisu ni smjeli voziti takav otpad po bilo kojoj cesti. Oni ne smiju voziti po bilo kojoj cesti, a nama tu ispred kuće iskrcavaju. To je bilo strašno. One kad su iskrcavali su imali maske ne zbog korone nego zbog smrada a oni to nama iskrcavaju na otvoreno ovdje", dodao je Ivan.

"Evo imamo tu kako je to nažalost izgledalo nekoliko mjeseci, to je ljeto 2020. Dakle hrpa tog otpada je završila u dvorištu ispred hala", rekla je Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže gradonačelnica Pazina?

Nova gradonačelnica Pazina, kad je problem nastao, bila je oporbena vijećnica Gradskog vijeća. Dobro je upoznata s cijelom pričom i mjesecima se, kaže, svakodnevno trudi da se situacija riješi. No, iako je to problem grada Pazina, grad, zapravo, pravno ne može ništa.

"Prvo je hala u privatnom vlasništvu. To je otpad u privatnom vlasništvu. Čak i da nama netko velikodušno pokloni tu halu i taj otpad, mi kapacitete za rješavanje tog problema nemamo. Ali je poanta da je grad Pazin najmanje odgovoran u cijeloj toj priči", dodala je gradonačelnica.

Odgovoran je vlasnik tvrtke, Talijan Gianfranco Schiavone. No, nitko u Pazinu nema dojam da mu je stalo riješiti problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, ja sam stekla dojam da ta tvrtka Natural recycling Company koja je registrirana 2019. zapravo jedna paravan tvrtka kojoj je jedini cilj bio odvoz ovog otpada iz Italije na istok, u ovom slučaju je to Pazin", rekla je gradonačelnica.

Nakon nekoliko izlazaka inspektora na teren, tvrtki je u konačnici lani oduzeta dozvola za gospodarenje otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njima zapravo nije bilo u interesu riješiti taj problem nego je bila poanta odugovlačiti. Znači, oni su u međuvremenu onda mijenjali prokurista, pa onda se pojavio vlasnik. Pa eto nije nadzor mogao biti izvršen jer on ne zna hrvatski", izjavila je Jašić.

Što kažu iz tvrtke?

Naravno, talijanski broj kojim se tvrtka koristila više nije u funkciji. No, vlasnik Talijan u sudskom je registru naveo da živi u jednom istarskom selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru sa susjedima i vlasnikom kuće doznali smo da je kuću, početkom ove godine, uzeo u dugoročan najam i pojavi se ponekad. Pokušali smo doći i do prokurista tvrtke – Riječanina Aleksandra Javorca.

Javio se njegov brat.

"Kažem da nismo ovlašteni davati nikakve izjave, ne možemo komentirati bilo što u vezi toga".

Ali vi ste prokuristi, odnosno vaš brat?

"Kažem, ne možemo davati nikakve izjave vezane uz to."

Prokurist, inače, ima sve ovlasti uprave, ali ne i odgovornost. Ime Aleksandra Javorca pojavit će se i kasnije u našoj priči kad nas je trag talijanskog smeća odveo i do Gorskog Kotara.

"Što je s vlasnikom hale? Vlasnik hale Franc Gregorčič slovenski je državljanin. Ja sam ga zvala na razgovor u sedmom mjesecu međutim on me odbio u smislu kao ima puno obaveza i na godišnjem je do 15. 8", rekla je Suzana.

Nama se javio na telefon.

"Dao sam u najam 4000 kvadrata okupirali su 10 bespravno", rekao je Franc Gregorčič, vlasnik hale.

Kaže, s Talijanom je u kontaktu, ali mejlom. Rekao mu je da je u Puli planirao izgraditi postrojenje za recikliranje, ali kako su mu oduzeli dozvolu za gospodarenje otpadom, ne može ni reciklirati. Svoju suodgovornost negira.

"Inspekcija mi nije htjela niti dati zapisnik nisam upoznat u detaljima niti sam bio stranka u postupku da bi znao o čemu se radi", dodao je Franc.

"Ja ne želim ulaziti u priču koliko je on znao o svemu tome međutim on je vlasnik prostora i on je suodgovoran zapravo za ovu priču", rekla je Suzana.

"Oni su u svom elaboratu naveli da će oni ovdje reciklirati Je li se to ikad dogodilo? Pa mi nismo primijetili. Ono što smo mi primijetili je da se samo gomila i gomila otpad", rekla je Elza.

"Oni su nakon svih tih kazni i kad se pokrenula procedura da će im se oduzeti djelatnost su doveli nekakav stroj koji je bio smiješni mali stroj, mlinac transporter, koji po meni nema veze sa ovim recikliranjem toga", rekao je Ivan.

Jedino dobro što se u cijeloj ovoj priči dogodilo...

Jedino dobro što se u cijeloj ovoj priči dogodilo jest to da je tvrtka ipak maknula onaj otpad iz dvorišta.

"Ono što znamo sigurno je da je onaj otpad koji je trulio cijelu zimu, ovu sada zimu 2020 -2021 bio vani, više od pola godine je stajao na svim vremenskim prilikama. I to je doslovno izgledalo sad skoro kao gnoj, da prostite, oni su sad to utrpali u još jednu halu",rekao je Ivan.

Inspekcija je utvrdila i da je dio otpada nezakonit, odnosno ne odgovara onome što je navedeno u elaboratu. Budući da vlasnik nije učinio ništa da bi otpad maknuo ili zbrinuo na neki drugi način, ostalo je na državi da riješi problem. I tako već neko vrijeme traje prebacivanje loptice s inspektorata na Ministarstvo gospodarstva.

"Tu je išla jedna prepiska u smislu može se dogoditi povrat otpada ali treba biti jasno kome se što vraća. Ne znam je li se očekivalo od inspektorice da razvrstava otpad.

Aha, znači ministarstvo bi riješilo problem tako da inspekcija prvo utvrdi kome pripada ova, ne znam šlapa?

Da", rekla je gradonačelnica Pazina.

Inspektorat tvrdi – izdali su tri rješenja kojima su zabranili uvoz nezakonitih pošiljki otpada te naredili povrat istih pošiljatelju. I dodaju. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je nadležno tijelo za rješavanje nezakonitih pošiljki otpada sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom.

Također inspektorat tvrdi da se Natural recycling company žalio te da je žalba trenutno na rješavanju u drugom stupnju u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Ministarstvo pak tvrdi da oni prema zakonu otpad ne mogu vratiti u Italiju i prebacuju lotpicu natrag na Državni inspektorat.

Ako je otpad nepropisno uskladišten, DIRH je ovlašten provesti inspekcijski postupak i narediti odgovarajuće mjere kako bi se otpad uklonio i obradio putem ovlaštene osobe.
Uklanjanje i obradu dužna je osigurati tvrtka Natural Recycling Company kao posjednik otpada.

No, ministarstvo će s talijanskim otpadom imati još posla. Za sve je kriva odluka iz 2014-te gdine koju su potpislai tadašnji ministri Zmajlović i Mrak Taritaš kojom je otvoren prostor za gospodarenje otpadom u bilo kojoj staroj hali, odnosno skladištu.

"To znači da svi mi gradovi koji smo nekad imali industriju i više je nemamo ali imamo stare hale možemo poslati odlagalište otpada. Neki su već to postali, neki će možda postati. Dakle formula je slijedeća - stare hale plus gospodarenje otpadom jednako skladištenje otpada", izjavila je gradonačelnica.

Kako se dogodilo da ste vi dobili isto smeće od iste tvrtke u Kupjaku koja je u Pazinu napravila problem?

"Kako je nastao u Pazinu, u nekim područjima Gorskog kotara, tako i u samoj Ravnoj gori. Desilo se to da je po navodima privatne osobe koja je imala svoje skladište da je bila upoznata sa nekom drugom vrstom otpada koja se da reciklirati i koji će biti recikliran. A po ovome što sad imamo saznanja to je otpad koji se više ne da reciklirati", odgovorio je Mišel Šćuka, načelnik općine Ravna Gora.

I tako sad isti problem ima i Kupjak. U ovoj hali, u vlasništvu također stranca, završio je dio pazinskog otpada. Također ne onakav kakav su rekli da će biti. U svega dva dana napunili su skladište i otišli.

"Prvi dan kada je nastao problem došao je predstavnik tvrtke, jedan mlad, naočit dečko, Talijan i htjeli smo to riješiti s njime. Ali on je obećao da će to dalje zbrinuti i na kraju obećanje ludom radovanje. A je li se javlja uopće vlasniku više? Ne. Svi smo ostali s velikim problemom u tome svemu", dodao je Mišel.

Prije Kupjaka taj je otpad trebao završiti u Prezidu, pokraj Čabra. Ali, mještani su se na vrijeme pobunili jer su im Pazinjani dojavili što ih čeka. No, nisu javili mještanima Liča pokraj Fužina, pa se otpad – filmski brzo prvo našao kod njih.

"Da, tražili su zakup našeg skladišta, općinskog skladišta, gdje su rekli da bi oni tu skladištili taj granulat plastike da bi kasnije proizvod mljeli ili šta ja znam slali u Kinu. To se normalno nama odnosno meni kao načelniku sviđalo jer svaki takav zakup je nekakav novac za općinu koji možemo dalje ulagati u komunalnu infrastrukturu ili turistički nije bitno", rekao je David Bregovac, načelnik općine Fužine.

No, u roku nekoliko dana shvatili su da su dobili obično smrdljivo smeće i, za raziku od ostalih, imali mogućnost odmah reagirati. Jer je skladište bilo općinsko, a ne privatno.

"Ja sam možda bio malo grublji u načinu razgovora, ali sam im rekao u roku od sedam dana ne želim ih više tu ni čuti ni vidjeti", rekao je David.

A sad se vraćamo na prokurista tvrtke Natural recycling company. Naime, ovo se sve odvijalo prošlo ljeto. No, prije nekoliko mjeseci načelniku Fužina, sa sličnom se pričom, javila tvrtka Sablja recikliranje. Vlasnik te tvrtke je prokurist Natural recycling company, a osnovana je lani, baš u vrijeme kad je ova na čelu s Talijanom počela istraživati inspekcija.

"Evo, neka kolege paze i kolegice neka paze jer ona želja za novcem, ne da bi ti zaradio nego da bi mogao dalje investirati, da neki put dovede možda u nekakvu grešku", rekao je David.

S nekoliko strana dobili smo informaciju da se s talijanskim smećem spremaju za Vukovar. Teško je sad reći koja točno tvrtka, ali lako je za pretpostaviti da bi se moglo raditi o istom scenariju.

"I onda se tvrtka može u međuvremenu ugasiti i onda taj otpad više nije njihova briga nego je briga te druge države, a u ovom slučaju očito jedinica lokalne samouprave"dodala je Suzana.

Koje nemaju ni novca ni kapaciteta ni pravnih alata riješiti situaciju.

"Apeliram na ministarstvo da sjednemo zajedno Evo mi ćemo uputiti zahtjev za sastankom da se to riješi. Mi para za to nemamo", rekla je Suzana.

U međuvremenu javio nam se i Aleksandar Javorac, prokurist tvrtke Natural recyclinc company. Tvrdi, među ostalim, da otpad ne mogu izvesti bez dozvole ministarstva. No, ministarstvo tvrdi - nikakva dozvola za zbrinjavanje otpada im nije potrebna i naglašavaju - dužni su ga ukloniti i predati na obradu osobi koja ima dozvolu za gospodarenje otpadom.

"Nama ustvari nije ni važno tko će to riješiti, samo da taj otpad netko makne ća od tuda i da nemamo više strah od žohara, od smrada", rekla je Karmen.

"To i dalje truli, povremeno smrdi ovisno o vremenskim prilikama. Oni otvaraju da bi prozračili. Nama taj miris opet ide van", dodao je Ivan.

Čega vas je sad najviše strah tu?

"Žohara i požara", rekla je Elza.

Nije ovo ona ekipa kojoj svaka dlaka smeta. Svi su odrasli ovdje, uz Istraplastiku, željeznicu, tvornicu stočne hrane. I nikad se nisu žalili. Do sad. Ispostavilo se i službeno – s razlogom.

Protiv tvrtke vlasnika Gianfranca Schiavonea podignuta je objedinjena kaznena prijava i za Pazin i za Kupjak. No, kako to kod nas se sporo ide – boje se da će se čak i ova plastika sama razgraditi prije nego država riješi problem.  

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo