BJEGUNCI OD HRVATSKOG PRAVOSUĐA / Hrvatske institucije ga traže, a on već 17 godina živi i radi u susjednoj BiH. Potraga donosi priču o najdugovječnijem bjeguncu od domaćeg pravosuđa

Image
Foto: RTL

Prvi milijun zaradio je još u bivšoj državi, godinama se uspinjao, pa dvijetisućitih sa Salonitom doživio poslovni, ali i životni krah

6.5.2021.
21:00
RTL
VOYO logo

Prvi milijun zaradio je još u bivšoj državi, godinama se uspinjao, pa 200-ih sa Salonitom doživio poslovni, ali i životni krah. Kad su se za njegove poslove zainteresirali i institucije – odvjetnik mu je savjetovao da se skloni. 17 godina poslije Jozo Ćurković i dalje je u susjednoj BiH. Dok mu se ovdje sudi za izvlačenje milijuna iz tvrtke i prijeti uhićenje na granici, u Tomislavgradu je pokrenuo novi biznis. Organizira vjenčanja, nudi smještaj, u eko selu ima i konjički klub sa štalama, pa i mali zoološki vrt. Nije jedini koji je zaštitu i utočište potražio u svojoj drugoj domovini. Dok države igraju ping pong, građani pravosuđu sve manje vjeruju. 

"Dvadest godina ovako se... ko budala, to nije vrijedno ničega. U ovom trenutku nakon ovoliko godina kaže Jozo, slobodan si, ja bih mu se zahvalio...", rekao je Jozo Ćurković iz Tomislavgrada.

Skoro će biti pola stoljeća kako je potopljeno ovo polje kod Tomislavgrada i pretvoreno u akumulacijsko jezero. Skoro će i 20 godina kako je Jozo Ćurković u Bosni i Hercegovini.

"Jer ja sam prve milijune sam zaradio u Jugoslaviji i odjedanput sam postao kriminalac, lopov...", objasnio je Jozo.

Bila je 2004. kada je nekadašnji vlasnik Salonita postao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

"Krenula neka akcija, čujem o tome. nije bilo ugodno, kako će biti ugodno. Nazovem svog odvjetnika, on mi kaže, Jozo, ostani malo van, da vidimo kako će to proći. Evo, i još to nije prošlo, ja još uvijek čekam da netko kaže Jozo, dođi, slobodan si, optužnice se nižu", tvrdi Ćurković.

Jozo Ćurković osuđen je na Općinskom sudu u Splitu nepravmoćno na godinu i pol dana zatvora. Sudi mu se na Županijskom sudu. Optužnica ga tereti za 100 milijuna kuna štete u Salonitu. U rodnom selu Grabovica kraj Tomislavgradu međuvremenu je napravio eko selo.

"Kad sam vidio da se u Hrvatsku neću brzo vratiti onda sam počeo ovdje lagano raditi", kazao je Jozo.

Misli da će se u Salonit vratiti. Među ostalim, brani se podatkom da u privatizacijskom elaboratu nisu prikazane obveze Salonita po osnovi azbestoza. Tvrdi da nigdje nije pisalo da će vlasnik morati platiti odštete radnicima koji su oboljeli od rada s materijalom koji će na crnu listu doći tek koju godinu kasnije.

"Opet putem suda, ako vi pogledate državno odvjetništvo me progoni dvedeset godina, a nema ni jedne presude, ništa, kako je to moguće", pita se Jozo Ćurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par je kilometara od državne granice, preko puta je Hrvatska, ali tamo bi ga dočekala policija.

"Uhapsili bi me, priveli i pitanje je kada bi me pustili ili bi sada tražili veliku jamčevinu, jer mi je sva imovina u Hrvatskoj blokirana", tvrdi Jozo.

Jedanput je bio uhićen u sarajevskoj zračnoj luci, ali je pušten čim se ustanovilo da ima državljanstvo BiH.

"Pošto je bila tjeralica za njim, izveden je pred sud, Hrvatska je tražila ekstradiciju, međutim državljanin je Bosne i Hercegovine", pojasnio je predsjednik Odvjetničke komore. Federacije Bosne i Hercegovine Nikica Gržić.

Prenoćio je u pritvoru, ali sljedećeg je dana pušten.

"Šta da kažem na dvojno državljanstvo, hvala mu, ali možda bolje da nisam imao, jer bi bio u Hrvatskoj i borio bi se", smatra Ćurković.

Optužnica kojom se Ćurkovića tereti da je oštetio „Salonit“ za 100 milijuna kuna podignuta je još 2005. Prije deset godina je na Županijskom sudu u Splitu započelo suđenje u njegovoj odsutnosti. "U pravosuđu BiH nema suđenja u odsutnosti i niti se te se presude ako su priznate u drugoj državi ne priznaju", smatra Gržić.

Ćurković je rekorder po broju godina, ali u BiH se sklanjali igrači iz teške kategorije: Branimir Glavaš, Drago Tadić, dr. Ognjen Šimić, tajkun Miroslav Kutle.

"Uvjet i po međunarodnim konvencijama i po spoarazmu za priznavanje osude stranog suda po zakonu da nije zastarjelo, da nije suđeno, da nije političko ili vojno djelo i da nije u suprotnosti s pravnim poretkom BiH, to znali da je to djelo vrijeme počinjenja postojalo u BiH", kazao je Gržić.

Miroslav Kutle u BiH je pobjegao 2010. nakon što je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma.

"To djelo u to vrijeme nije postojalo u BiH, tako da je odbijeno priznanje te presude i toke obavještena Republika Hrvatska", rekao je Gržić.

"Nemamo mi puno incidenta, mi imamo stotinjak presuda u zadnjih deset godina koje su se izvršavale tri četiri presude, sve ostalo je priznato, izvršeno", smatra Juro.

Za Josipovića razvikani slučajevi nisu samo ismijavanje prvosuđa.

"Neki su to doživjeli to kao ruganje našem pravosuđu, ali ja mislim da je to rekvijem našeg pravosuđa, jer vrlo jasno pokazuju da pravosuđe ne udovoljava svojoj društvenoj funkciji", smatra Josipović.

Posljednji slučaj - podigao je prašinu.

"Histerija je, a ona je zakonom utemeljena da zašto će Mamići služiti, i ne znamo hoće li Hrvatska odobriti služenje kazne u Bosni i Hercegovini", rekao je Mamić.

"Nije na njima grijeh, na Mamićima. Oni su iskorstitli što su mogli iskoristili, ali sudac moram imat njihovo pravo, nije na njima grijeh. Na mamićima nije, oni su to iskorsitili, ali sudac mora imati malo zdravog uličnog razuma i kako je Zdravko otiišao otiće će Zoran, trebali su mu oduzeti putovnicu", kaže Nobilo.

"Hrvatska ima malu dijasporu osuđenih krimiunalaca koji su potražili utočište u BiH i gdje se događa i kad služe katnu jedan light režim - više su na cesti, nego u zatvoru i to je očito izbjegavanje pravde", tvrdi Josipović.

Nakon što su i Zdravko i Zoran Mamić prije desetak dana izjavili da žele služiti kaznu u Bosni i Hercegovini aktualiziralo se pitanje bilateralnog sporazuma između te dvije zemlje.

Više pogledajte u prilogu Sanje Čatipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo