kult vrijednog čovjeka / Ima li Bandić rok trajanja? Istražili smo sve afere zagrebačkog gradonačelnika

Afera s učestalim putovanjima u Rim samo je zadnja u nizu afera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

24.5.2018.
20:00
VOYO logo

Prva mu je već gotovo zaboravljena, a zadnja se upravo valja. Milanu Bandiću koji Zagrebom upravlja 15 godina afera bi gotovo mogla biti srednje ime.

Jedino za vožnju i bijeg s mjesta nesreće u pijanom stanju 2002. platio je ceh,a za sve ostalo - od tzv. zlatnih wc-a, sumnji na pogodovanje prijateljima i rođacima, ali i pravomoćne optužnice, građanima nisu bile prepreka da ga čak tri puta na izravnim izborima izaberu na dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zadnje afere s mnogobrojnim putovanjima u Rim što ispituju i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i USKOK. Naša reporterka je istražila ima li Bandić rok trajanja.

Rim na godinu posjeti više od deset milijuna turista. Grad je to koji ima fontanu di Trevi, španjolske stube, Coloseum i jednog vjernog, reklo bi se najvjernijeg fana – Milana Bandića koji je, pukla je priča, u pet godina taj grad posjetio čak 62 puta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vi mislite da ja nemam pametnija posla nego putovati kao ‘Pale sam na svijetu’. Priča koju vi radite sada nije slučajno došlam, to su vaši urednici napravili po nalogu da bi se otklonio problem hot maila”, kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, 20.5.2018.

Svašta čudnovato i do sad je izlazilo iz njegovih usta. U ovoj jednoj rečenici čak dvije. Prvo – Bandić je umislio da je veći i od slučaja Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je spin da se ovaj aktualni trenutak oko hot maila nešto napravi…”, rekao je Bandić.

Drugo, nikakav nalog urednici nisu dobili. Samo službenu informaciju Povjerenstva za sukob interesa koje je zaprimilo prijavu i pokrenulo postupak. Ne bi se ni to možda dogodilo da se Bandić i njegova gradska uprava nisu oglušili o njihov zahtjev da im pošalje dokumentaciju koja potvrđuje ili demantira prijavu. I mi novinari tražili smo izvješća o putovanjima u Rim. Na to imamo zakonsko pravo, ali gradonačelnik opet tjera po svom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neću vam slati izvješća nego imate pravo uvida, možete otići u ponedjeljak u Poglavarstvo i dobit ćete uvid u sva moja putovanja”, rekao je Bandić.

Došao je i taj ponedjeljak. Otišli smo u gradsku upravu jer gradonačelnik je obećao – dobit ćemo uvid u papire. Kako mu ne povjerovati kad stalno tvrdi da postupa po zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbunjeno osiguranje u prizemlju, Bandić na drugom katu u živopisnom razgovoru sa suradnicima. Ubrzo nam je stigao i odgovor, nema uvida u rimske spise, pošaljite mail. Dan nastavljamo u potrazi za jednostavnim odgovorom – gradonačelniče, zašto ste nam lagali? 

“Na web stranici grada Zagreba imate sva moja putovanja ako se potrudite onda ih možete izlistati. Ponavljam na na web stranici imate za dobronamjerne, a za vas koji ćete raditi afreu to je vaš problem”, kazao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On dodijeljuje stipendije, mi pretražujemo službene stranice. Ne nalazimo tražene dokumente koji potvrđuju koliko je puta, na čiji poziv i o kolikom trošku bio u Rimu. Je li nam opet lagao?

Napokon, nakon višednevnog igrokaza odveli su nas u prostoriju u kojoj su nam pokazali svu dokumentaciju vezanu uz putovanja u Rim. Nismo smjeli snimati, kažu, zbog postupka koji traje. Pred nas su stavili fascikle. Očekivali smo u njima sva Bandićeva putovanja tih spornih 5 godina. Dobili smo na uvid samo ona u Rim. Bilo ih je, tvrde pokazujući papire, samo 25. Te još dva 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentaciji se nalaze različita događanja. Promocija knjiga, sastanaka s moliškim Hrvatima, otvaranja izložbi i jedan zanimljiv sastanak s predstavnicima aquaparka. Poziva na taj događaj nema, nema niti imena predstavnika niti imena aqa parka.

“Pozivam vas sada kad budem prvi put išao u Rim, Beč ili gdje dobijem prvu pozivnicu. Samo vi sa mnom ne idete to je za vas preskupo, da ste išli onda biste vidjeli što sam radio”, rekao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaboravlja gradonačelnik da većina novinara putuje novcem privatne tvrtke za koju rade. On za putovanja troši vaš novac. Svaki taj put u Rim građane Zagreba koštao je oko deset tisuća kuna. Po osobi. A nije išao sam. On plus pratnja samo jedne osobe – jednostavnom matematikom lako se dođe do iznosa od pola milijuna kuna koliko je potrošeno na tih prijavljenih 25 rimskih putovanja.

“On to sve doživljava kao svoje, on se poistovjetio da je gradonačelnik jednako Milan Bandić  da on nema privatni život i kad nema privatni život on uzme iz proračuna koliko treba i kad treba i za kog treba…”, kazala je Anka Mrak Taritaš(GLAS), zastupnica u Skupštini Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš Milana Bandića poznaje puno dulje od zadnje gradonačelničke kampanje u kojoj mu se jedina primakla toliko blizu da ga je umalo skinula s trona. Kad smo joj rekli da radimo priču o bandićevim aferama, pitala nas je traje li nam emisija dovoljno dugo. Poznaje ga još s njegovih političkih početaka i ova rimska afera nije ju toliko iznenadila. Jer nije ni blizu prva.

“Njemu je bilo normalno uzeti službeni auto i otići sa mesarom u svinjokolju u Hercegovinu. I tu uopće ne vidi problem. Kada je gospođa Sandra Perković bila zastupnica bio je nekakav problem glasanja u Saboru, službeni auto je otišao po nju, doveo je na glasanje i vratio je nazad…”, rekla je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uzmite ili ostavite”, kazao je Bandić.

“Ne mogu naslućivati zbog čega je putovao, ali kruže različite priče koje su od sasvim intimnog karaktera. Ako se radi o bilo kojem razlogu privatnog karaktera onda se za to ne troše novci gradskog proračuna. I ne ide se u pratnji drugih zaposlenika u gradskoj upravi”, rekla je Sandra Švaljek, zastupnica u Skupštini Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Sanda  Švaljek dobro ga poznaje. Bila mu je zamjenica, pa je tako preuzela vladavinu Zagrebom kad je Bandića 2014. jedna od afera ipak došla glave i smjestila ga u Remetinec.

“S obzirom na širinu te optužnice mislila sam da nije pirmjereno da se granonačelnik vrati na tu službenu dužnost”,  kazala je je Sandra Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Agram nije prva ali svakako je Bandićeva najveća afera.

U ožujku je,nakon dvije i pol godine od podnošenja, prihvaćeno sedam od deset točaka optužnice za njega, bivšeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića i  poduzetnika Petra Pripuza te još 10-ak suokrivljenika teška više od 25 milijuna kuna i to za nezakonito zapošljavanje, zamjenu zemljišta i korištenje automobila na račun grada. Neplaćanje poreza na donacije iz predsjedničke kampanje od 3,7 milijuna kuna i zbrinjavanje glomaznog otpada vraćeno je u istragu i USKOK ima tri mjeseca da to učini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ranije je pravomoćna optužnica da udruzi U ime obitelji Željke Markić nije naplatio korištenje štandova za skupljanje referendumskih potpisa čime joj je uštedio 308 tisuća kuna. Ali još nema suđenja.

“Mnoge te afere su smiješne ja ću zamoliti novog ravnatelja satiričkog kazališta Kerempuh da vrati na repertoar nekada našu kultnu predstavu vježbanje demokracije. Milan Bandić je omogućio narodu da vježba demorkaciju potpisujući se za referendum”, rekao je Duško Ljuština, bivši ravnatelj  Satiričkog kazališta Kerempuh  Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duško Ljuština jedan je od Bandićevih najbližih prijatelja i suradnika. Tvrdi, teško mu je pronaći manu. No, istražitelji ipak jesu. Za aferu Agram pustili su ga da se brani sa slobode nakon što je uplatio rekordnih 15 milijuna kuna jamčevine.  Morao je pred sucima obećati da neće utjecati na svjedoke. No, nije izdržao. Nakon pet mjeseci vraćen je u pritvor zato što je svjedokinju Vidu Demarin nagovarao na davanje lažnog iskaza i krivotvorenje dokumentacije u svoju korist. Ne da nije ostao bez jamčevine nego mu je dozvoljeno da se vrati na mjesto gradonačelnika. Nisu ga kaznili ni građani. Već na sljedećim lokalnim izborima ponovno je izabran za gradonačelnika.

I Darinko Kosor poznaje ga s početka gradonačelničke karijere. U raznim su fazama bili na istim stranama, većinom ipak suprostavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mnogi kažu da je Milan Bandić kao teflon da se od njega odbijaju sve afere, ali to ne govori toliko o Milanu Bandiću to govori o građanima grada Zagreba neka se ne ljute građani, ja sam rođeni Zagrepčanin”, rekao je Darinko Kosor (HSLS), zastupnik u Skupštini Grada Zagreba.

Još jedna afera prošla je bez posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu bili zlatni ni prije deset godina kada su napravljeni ali su zato plaćeni kao suho zlato. Svaki kvadrat javnog wc-a u Zagrebu koštao je 11,6 tisuća eura. Jedan na okretištu u Dubcu, drugi u Dubravi. Prije deset godina grad ih je platio nevjerojatnih milijun i pol kuna.

Bile su tu i afere nadstrešnice, također debelo preplaćene. Njih 600 plaćeno je 58 milijuna kuna.

“Ali čovjek ima 500 afera, a građani ponovno glasaju za njega. Po sustavu uzeo je, ali je i dao”, kazao je Kosor.

“Ja razmišljam u slikama. Imate jedno bijelo platno i na njoj jednu mrlju i svi će gledati tu jednu mrlju i govoriti o tome. Imate drugo platno prepuno mrlja da li je jedna više ili manje svejedno je…”, kazala je Mrak Taritaš.

U to smo se i sami uvjerili.

“Djeca dobivaju stipendije onda ispada da gradonačelnik njima nešto daje. A ne daje ništa to je sve regulirano proračunom. Kada mu treba on uzme od proračuna, kao u svojoj vlastitoj kući, to mu je normalno i ne vidi tu problem”, rekla je Mrak Taritaš.

“I on je vrlo uspješno uvjerio te ljude da će oni tu pomoć dobivati samo dok je on gradonačelnik”, kazala je Sandra Švaljek.

“Bio sam tisuću puta s njim u društvu, nikad nije izvadio nijednu gradsku karticu i nikad nije platio nikakav račun novcem iz gradskog proračuna. On je vrlo rijedak gradonačelnik”, rekao je Duško Ljuština.

Rijedak gradonačelnik koji, s nekoliko pauza, Zagrebom upravlja već 18 godina. Upravljao je pijan I automobilom prije 16 godina. Skrivio je nesreću i pobjegao. Bio je prisiljen odstupiti s dužnosti, ali kažu svi dobro upoznati, i te tri godine gradom je upravljao on, a ne Vlasta Pavić.

Od sebe voli raditi kult vrijednog čovjeka koji se ranom zorom valja s Rudijem, “dela” do kasno u noć i rješava golim rukama sve gradske probleme. Od puknute cijevi do snježne mećave.

Žičaru, unatoč pustim obećanjima još nije obnovio, ali zato metropolom niče fontana za fontanom. Kažu ljudi, više nije batman nego aquamen.

Osim rimske sage, Bandića ovih dana muči i stara džamija. Agresivna renovacija Meštrovićeva paviljona mnogim građanima nije sjela.

“Pa teretimo ga za loše planiranje, za loše nepromišljene projekte koji nemaju previše smisla”, rekla je Suzana Dobrić Žaja, Građanska inicijativa Vratite magnoliju.

“Mi ćemo posaditi aleju lipa od Jankomira do Ivanje Reke, a vi mene pitate za magnoliju”, kazao je Bandić.

Njihov prosvjed – vratite magnoliju smisla, kažu, ima. Na isti su način stopirali Bandićevu sumnjivu nakanu gradnje crkve na Savici.

“Ministarstvo je donijelo odluku da je ta lokacijska odluka koju je grad izdao je nezakonita”, rekla je Dobrić Žaja.

Na predsjedničkim izborima ipak nije pobijedio i to bi se za sad moglo nazvati jedinim Bandićevim porazom.

Lišen stranačkih okova, kao feniks, kandidiram se za predsjednika RH.”

Neslužbeno doznajemo, na Županijskom sudu u Zagrebu na jesen bi napokon moglo početi suđenje za aferu Agram. Također neslužbeno – USKOK kopa i po Bandićevim putovanjima u Rim. Iskapanja u Rimu kroz povijest su otkrivala svašta. Tko zna što bi mogla kriti ova iskopina.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo