istražili smo tko stoji iza prijevare / Ispovijesti nasamarenih građana: 'Tražili su 1700 kn za troškove posredovanja, ali kredite nisu isposlovali'

Iza svega stoje mlađi muškarac i žena koji u policiji već imaju debeli dosje

6.5.2019.
20:29
VOYO logo

"Ja sam tražila kredit, pozajmicu i listala sam preko Facebooka i našla sam 'Pozajmice za vas' na Facebook stranici", kaže naša anonimna sugovornica.

"Supruga je to vidjela na Facebooku, bili smo primorani na pozajmnicu iz razloga što smo i ja i supruga bili u blokadi", rekao je anonimni sugovornik za Potragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači činilo se kao da je sve regularno, kao da je sve apsolutno čisto ono transparentno", rekla je još jedna žrtva prijevare koja je željela ostati anonimna.

No, transparentno je u ovoj priči jedino to da su svi ovi ljudi, i mnogi s kojima smo još razgovarali prevareni i pokradeni. U očaju su tražili brzo rješenje financijskih problema. Zahvaljujući ovim prevarantima upali su u još veće probleme. Molili su nas, zbog posla i obitelji, da im zaštitimo identitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslala poruku na Facebook i odmah sam dobila odgovor. Kao upute koju dokumentaciju da skupim i to, ali prije svega da bi se krenulo u išta, trebala sam uplatiti 1700 kuna. 1700 kuna je kao za sindikat koji u principu kao oni daju pozajmice preko nekih sindikata", rekla je naša anonimna sugovornica.

"Stupili smo u kontakt s njima. Na mail su mi poslani papiri koje trebamo ispuniti da bi se napravilo sve kompletno, znači cjelokupni taj zahtjev za kredit, kad smo to napravili u kompletnoj dokumentaciji je trebalo biti uplaćeno 1700 kuna na račun tvrtke V design, što smo i napravili", rekao je naš anonimni sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U principu ja sam napravila tu uplatu tih prvih troškova, u stvari administrativnih kako su ih oni nazvali 1700 kuna", rekla je rekla je naša anonimna sugovornica.

Sve ide online. Ili preko stranice tvrtke V design iz Viškova kod Rijeke - ili preko Facebooka. Na oba mjesta reklamiraju se kao kreditni posrednici koji omogućuju kredite i blokiranima i zaduženima i zapravo svima kojima banke ne bi dale kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uplatila sam, došla sam doma, odmah sam im slikala i rekli su kao da sad krećemo u realizaciju i da bi trebala biti isplata drugi ponedjeljak čim sindikat javi mjesto odvjetničkog ureda gdje će se izvršiti isplata, te da će oni meni javiti točne informacije di trebam i kada točno doći", rekla je naša anonimna sugovornica.

"E onda je krenulo lagano neko navlačenje. Sindikat ima jako puno posla, puno je ljudi pa to moraju raspodijeliti u neke grupe. Pa onda nakon tjedan dana opet ista priča. Pa nakon tjedan dana kriv je sindikat, pa sad mijenjaju sindikat pa je to trajalo, cijela ta kalvarija, jedno dobra dva, tri mjeseca", rekla je naša anonimna sugovornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povratno sutradan dolazi mail da se odgađa, da se prebacuje za idući četvrtak, i tako idući i nikako da dođe do toga", rekla je naš anonimni sugovornk.

Bilo je to prije otprilike godinu dana. Svi su s tvrtkom V design potpisali ugovor, također online, u kojem im nude povrat od 50 posto uplaćenog iznosa, ako ne dođe do realizacije kredita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napisali su oni meni mail da je kao raskid ugovora jer oni po ugovoru nama moraju vratiti pola uplaćene svote i na to sam ja njima rekla da me uopće to ne interesira da hoću cjelokupni iznos koji sam ja njima uplatila ili da idem na DORH. Do dana današnjeg novaca nema i neće ih ni bit", rekla je naša anonimna sugovornica.

"Gospođo, još su onako bezobrazno odgovorili da ću dobiti 1400 kuna i da oni raskidaju sa mnom sve kontakte i da će mi na račun biti uplaćen novac. Ja sam napisala broj računa, međutim nisu nikad ništa uplatili", rekla je naša anonimna sugovornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo je došla obavijest o raskidu sporazuma, raskidu suradnje i da će se napraviti povrat novca, ali povrata ni P", rekla je naš anonimni sugovornik.

"Mislim, nisam ja ljut zbog tih novaca 1700 kuna nego jednostavno način na koji su me prevarili", rekao je Tihomir Barač iz Đakova.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihomir iz Đakova također je prevaren. Preživjet će, kaže, bez 1700 kuna. Ali, želi da riječki prevaranti snose posljedice za to što su sustavno varaju ljude. Dao si je truda i pokušava doći i do ostalih žrtava.

"I onda sam počeo tako malo istraživati, počeo sam stupati  u kontakte s tim ljudima i onda sam u biti vidio da su to sve apsolutne prevare. Naš plan je podnijeti kaznenu prijavu protiv njih, znači za sad nas ima deset sigurnih , ovi ostali ne žele. ima nas preko sto samo što većina ima neki strah", rekao je Tihomir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza svega, kažu, stoji dvojac otprije poznat policiji. Zbog svojih su prevara već bili u pritvoru, a nedavno je i podignuta optužnica. Vedrana Starčevića koji stoji iza tvrtke V Design i djevojku inicijala V-E DORH tereti da su lažirali dokumente kojima su od kreditne unije Dukat podigli dva kredita ukupnog iznosa od oko sto tisuća kuna.

Razgovarali smo s direktoricom unije Dukat i njihovim odvjetnikom. Pred kamere nisu htjeli stati, ali su nam potvrdili da ih je navedeni dvojac prevario, novac nije vratio i da sad čekaju suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenuli smo i sami provjeriti kako ta prevara funkcionira. Na zahtjev za kredit odgovorili su nam točno onako kako su nam ispričale žrtve. Traže da im uplatimo 1700 kn i dodaju:

'Do sada nismo imali jednog nezadovoljnog klijenta, jer je naš moto 'Zadovoljnost klijenta je na prvom mjestu.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nude nam također da potpišemo ugovor online ili, ako baš želimo, da dođemo u jednu od nekoliko njihovih poslovnica u Rijeci i na Viškovu. Adrese poslovnica nigdje se ne spominju. Kad smo rekli da bismo radije došli u poslovnicu, komunikacija je postala šepava. U nastavku priče, bit će vam jasno i zašto.

Našli smo adresu na Viškovu na kojoj je registrirana tvrtka V design. Ni portafon, ni poštanski sandučići ne odaju da tamo postoji išta tog naziva. Nema čak ni prezimena vlasnika firme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik V designa, kažu nam, ovdje je bio podstanar tek nekoliko mjeseci i to prije nekoliko godina. A prije mjesec dana na ovoj istoj adresi registrirao je još jednu tvrtku – Salvus savjetovanje. Ni njezinog imena nema u ovom ulazu.

U međuvremenu, razgovarali smo s jednim od bivših zaposlenika tvrtke. Potvrdio je da je riječ o organiziranoj prevari koja se odvija nekoliko stotina metara dalje. U stanu kojeg je unajmila već spomenuta žena, partnerica Vedrana Starčevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prezime je na drugoj adresi, njezin automobil također. Pokušavali smo oboje dobiti na telefon. Ali, ne javlja se nitko. Susjedi ne žele pred kamere jer ih se, kažu, boje. Već su im prijetili, a zimus ih je, dodaju, policija odvela uz pomoć vatrogasaca koji su provalili vrata jer ni njima nisu otvarali.

"Tijekom ove godine Policijska uprava Primorsko-goranska zaprimila je 4 prijave koje se odnose na prijevare građana putem kreditnih pozajmica, prijave se trenutačno obrađuju i po završetku kriminalističkih istraživanja sve utvrđene činjenice dostaviti će se mjerodavnom državnom odvjetništvu policijska uprava primorsko goranska, rekla je Svemirka Miočić iz PU Primorsko-goranska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji, zbog zakona o zaštiti podataka ne smiju detaljnije. Ali mole i ostale koji su imali slično iskustvo da im se jave i da prijave prevarante.

"Većina oglasa koji se tiču kreditnih pozajmica neovlaštenih tvrtki se nalaze na društvenim mrežama ili na internetu. Te i ovim putem želim pozvati sve građane na oprez, da dobro prouče sadržaje takvih oglasa i da ne sudjeluju u novčanim transakcijama kako ne bi postali žrtve kaznenih djela prevare odnosno bili materijalno oštećeni", upozorila je Svemirka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oštećenih je zasigurno puno. Bivši djelatnik potvrdio nam je da je u firmu sjedalo oko sto tisuća kuna na mjesec. Naši sugovornici pokušavaju upozoriti ljude da ne nasjedaju, ali prevaranti su se i tu osigurali.

"Jer su me kasnije blokirali na svim profilima. Sve stranice su im privatne, uspjela sam čak jednom iskomentirati na jednoj stranici. Tu sam dobila onda blok totalni na Facebooku kad sam upozorila ljude", rekla je naša anonimna sugovornica..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni konstantno mijenjaju imena, u tome trenu kad smo mi tražili tu pozajmicu oni su bili Brze pozajmice. Sada su opet nešto drugo, znači konstantno rade izmjene, i sve nas koje su zeznuli za isplatu su blokirali", rekao je naš anonimni sugovornik.

I zato im ne preostaje ništa drugo nego da se okupe i prijave ih DORH-u za organizirani kriminal.

"Naš cilj je da ih zaustavimo, da ih privedemo pravdi, nije toliko do novaca nego jednostavno hoćemo da se to više ne dešava drugim ljudima jer to prelazi sve granice bahatosti i bezobrazluka", rekao je Tihomir.

Pokušali smo još jednom stupiti u kontakt s optuženima. No sve što smo dobili je ova SMS poruka:

'Poštovana, dobila sam saznanje da stojite ispred moje zgrade i čekate da netko izađe. Nemate moje dopuštenje da radite ikakve reportaže i priloge o meni i mojoj obitelji, te ukoliko se ne odaljite s privatnog posjeda, bit ću prisiljena zvati policiju'

Policija na javnu površinu na kojoj smo stajali ovaj put nije stigla. Ali, s obzirom na sve prijave, vjerujemo da hoće uskoro.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo