Vlasnik uvjerava: 'nema opasnosti' / Ispred ruševnog pogona u Obrovcu nagomilan otpad iz brodogradilišta: Ljutiti mještani najavili prosvjed!

I to se sve događa nekoliko stotina metara od Zrmanje

8.3.2019.
19:47
VOYO logo

Mještani Obrovca i okolnih naselja ogorčeni su zbog načina na koji se u pogonu jedne stare tvornice gomila otpad iz brodogradilišta. I to se sve događa nekoliko stotina metara od Zrmanje.

Grit je otpadni materijal iz brodogradnje. Pune vreće grita nalaze se na zemljištu tvornice THC Obrovac, koje je odložila tvrtka Grit Inter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitali smo Juricu Prižmić iz tvrtke Grit Inter kako je uspio dovesti grit u Obrovac, a on je odgovorio: „Ja vam kažem, na osnovu toga što ovaj pogon THC Obrovac ima dozvolu za opasne otpade i bavi se opasnim otpadom.“

Grit je doveo kao opasan otpad, a govori da je neopasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne, ne. Vi meni stalno hoćete reći da je opasan. Ako on ima sve dozvole za opasan, onda mi je logično da mogu i ja dovesti neopasan da dokažem da vjetar to ne nosi, ali ako sam tu napravio grešku, onda ću platit, što sad“, rekao je Jurica.

Tvtka Grit Inter je odložila ovdje grit bez potrebne dozvole, tj. tvrde na osnovu dozvola druge tvrtke - THC Obrovac. Pogoni THC Obrovca desetljećima ne rade. Tvornicu je 1999. privatizirao Stipan Jukić, umirovljeni pukovnik HV-a, koji je dozvolio Prižmiću da ovdje odlaže grit. Nazvali smo ga za dozvolu da uđemo u prostor i dobijemo komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „On je dao zahtjev utjecaja na okoliš, ima sve ateste, on bi tražio dozvolu, napravio bi dolje pogon, zaposlio bi 25, eventualno 30 ljudi, a vi sa svojim nekakvim neprovjerenim informacijama najprije nekoga osudite, optužite. Rekli ste da je to opasni otpad, a to nije. Ja vam kažem, nemojte neistine iznositi na televiziji u novinama, i tako dalje“, rekao je direktor THC Obrovca telefonskim putem Stipan Jukić.

Ruševne zgrade tvornice daleko su od pogona za preradu ičega, a kamoli opasnog otpada

Toliko od direktora THC Obrovca, koji je u suvlasničkom odnosu tvornice zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj. HBOR je u 38 postotnom udjelu vlasništva THC Obrovca, a o ovom poslu donedavno pojma nisu imali, kažu. Nakon hitne sjednice Nadzornog odbora na ovu temu naložili su analizu zatečenog otpada i odgovorili nam sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HBOR nije imao saznanja niti je od direktora Društva obaviješten o skladištenju grita u krugu tvornice. Odmah po zaprimanju ove informacije zatraženo je žurno očitovanje direktora Društva, a predstavnici stručnih službi HBOR-a 28. veljače 2019. otišli su na  teren i obišli krug tvornice. Predstavnik HBOR-a u Nadzornom odboru THC-a d.o.o. zatražio je od direktora Društva da se, bez obzira na dobivene rezultate analize, poduzmu svi potrebni koraci i radnje kako bi se grit uklonio iz kruga tvornice.' 

Ruševne zgrade tvornice daleko su od pogona za preradu ičega, a kamoli opasnog otpada. Ta činjenica ponukala je mještane ovog kraja da podignu pravu bunu u trenutku kada su shvatili da ovdje netko nešto odlaže bez ikakvih dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi se bojimo, prvo iz oprečnih izjava i očitog nepoznavanja i Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o gospodarenju otpadom jednostavno da će sav taj materijal od nekud biti očišćen i ostavljen ovdje bilo vanka. I kasnije da će taj otpad ostati naš problem, a ne nečiji tuđi“, rekao je Šime Šimurina iz Maslenice.

Naime, Prižmić je ovdje odlučio pročišćavati korišteni grit i dalje ga prodavati. Kaže, ima jedinstveni patent u svijetu koji nitko nema, te će otpad pretvoriti u sirovinu. Pet godina su na ga razvijali na Rudarskom institutu u Beogradu, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Znači, to je prvi patent u svijetu koji je priznat od svih europskih institucija i važi za cijeli svijet. I onda je došla naša ideja gdje mi možemo napraviti taj pogon koji bi bio jedan, ne pilot projekt, pilot projekt imamo, došla je ideja da bi to bilo ovdje“, rekao je Prižmić.

Iz Rudarskog instituta u Beogradu do zaključenja priloga nisu odgovorili na naš upit o patentu. Ta ideja se mještanima čini nepromišljenom i bezobraznom, a lakoća s kojom je Prižmić prezentira suludom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „To je dovezeno bez ikakve najave, dvije godine se o tome šuti, sad mi trebamo nekom takvom vjerovati?!“, izjavila je Antonija Baričević stanovnica Maslenice.

 „Čovjek je nas doslovce iskoristio kao pokusne kuniće da vidi hoće to imati kakvog utjecaja na nas kroz ove tri godine. Apsolutno ima moje nepovjerenje, a vjerojatno i mojih kolega“, rekao je Ivica Matić stanovnik Obrovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na način na koje naše ministarstvo radi trebalo bi samo ime promijeniti u ne štitimo okoliš nego devastirajmo okoliš, način na koji razmatraju te studije i na koji donose odluke je zdravom razumu nerazumljiv“, rekao je Ivan Lučić stanovnik Maslenice.

Naime, u tijeku je razmatranje primjedbi na Studiju o utjecaju na okoliš koju je Prižmić dao izraditi nakon što su pobunjene mještane čuli i u općini Jasenice, koja je zatim inzistirala da se Studija izradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Općina je glasala protiv jer nismo uvjereni da je otklonjena svaka mogućnost negativnog utjecaja“, rekao je zamjenik načelnika Općine Jasenice Leonard Rončević.

Upitali smo Rončevića kako je moguće da Prižmić tri godine odlaže grit, a nije u suvlasničkom niti vlasničkom odnosu, Rončević je odgovorio: „U tom i je problem, to je pitanje za druge adrese, inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, policiju.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci koji su više nego zabrinjavajući

Ministarstvo zaštite okoliša prvi i jedini put je ovamo poslalo inspekciju u siječnju nakon anonimne prijave. Ministarstvo okoliša i energetike odgovara:

'Vlasnik zemljišta se na upit inspekcije očitovao da se radi o materijalu koji je na predmetnu lokaciju uskladišten na zahtjev druge pravne osobe od koje je inspekcija zatražila pisano očitovanje s detaljnom specifikacijom materijala, točnom količinom, porijeklom, namjenom i od koga je preuzet. Do trenutka pisanja ovog odgovora inspekcija nije zaprimila očitovanje od tvrtke. Daljnji inspekcijski postupak je u tijeku.'                          

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već mjesec i pol čekaju tražene podatke, no istovremeno njihovo Povjerenstvo razmatra Studiju o utjecaju na okoliš Izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita koju im je Grit Inter poslao.

'Tek po okončanju navedenog postupka Ministarstvo će donijeti Odluku o kojoj će javnost biti informirana jer će nacrt odluke biti objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva', odgovara Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prižmić kaže, radi se o neopasnom otpadu koji uopće ne utječe na okoliš te je Studija, zapravo nepotrebna i da se radi o političkim igrama da ga se uništi.

„Mi smo napravili elaborat da vidimo da li uopće trebamo raditi Studiju, u tom elaboratu svi odjeli Ministarstva zaštite okoliša, zrak, voda, zemlja su se složili da ne treba. Samo načelnik Jasenice, ja ne ulazim što je on po struci, samo je on rekao da treba“, rekao je Prižmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prigovora općine, Grit Inter je išao u izradu Studije, koja je puna rupa, kao i cijela Prižmićeva priča o projektu, kaže nam Šimurina, jedan od mještana.  U Studiji se navode podaci koji su više nego zabrinjavajući citira nam:

„Zbrinjavanje opasnog otpada u količini od deset tona na dan, uključujući jedan ili više postupaka, fizikalno kemijska obrada i skladištenje opasnog otpada. Za navedeno postrojenje bit će potrebno ishoditii dozvolu za gospodarenje otpadom i izričito eksplicitno piše da se traži recikliranje ili obnavljanje drugih otpadnih anorganskih materijala. Znači ovdje se ne radi o otpadnom gritu iz brodogradnje nego o svim otpadnim anorganskim materijalima“, rekao je Šimurina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu kritiku Studije podržali su i ostali stanovnici ovog kraja, točnije njih gotovo tri tisuće koliko ih je potpisalo peticiju.

 „Dosta nam je otpada, dosta nam je trovanja, dosta nam je da budemo neki eksperiment tvornica i sustava. Moram samo napomenuti da smo među prvima u broju oboljelih od raka“, rekao je Ivan Lučić stanovnik Maslenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi bi bili puno sretniji da se tu grade hoteli sa pet zvjezdica i da se ide k nekakvom turizmu i održivom razvoju nego da se tu odlaže toksični otpad“, rekao je Anto Bulić stanovnik Maslenice.

"Htio sam napraviti turizam, sadit bademe, radit ulje od njih, štogod"

Prižmić njihove prigovore smatra glupošću. Tvrdi, zaposlio bi gotovo 30 ljudi i unaprijedio ovaj kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Htio sam napraviti turizam, sadit bademe, radit ulje od njih, štogod, samo da lijepo izgleda da bi mogli dovoditi ljude iz svijeta da prezentiramo pogon“, rekao je Prižmić.

Prema prostornom planu Zadarske županije, ovdje se ne smije graditi niti pogon za preradu otpada, niti apartmani, tumači nam Šimurina.

„Apartmane nikako ne može dignuti jer mu prostorni plan uređenja kaže da je izričito zabranjena gradnja stambenih objekata, ali to njega nije ni briga, očito može raditi što hoće“, rekao je Šimurina.

Na upit Ministarstvu graditeljstva kakve dozvole za građenje ima Grit Inter uputili su nas na Zadarsku županiju. Oni pak na Ministarstvo zaštite okoliša. Na našu napomenu da se upit tiče gradnje a ne okoliša, jednostavno su se oglušili.

Koji sat nakon našeg razgovora, Prižmić nam se javio da je ipak nagovorio Jukića, direktora THC Obrovca da nas pusti unutar kruga tvornice.  Spomenuta četiri sagrađena apartmana nismo vidjeli, ali smo vidjeli grit koji stoji vani u rasparanim vrećama. Dapače, uvjeravao nas je da uzmemo uzorak za analizu.

Ako je išta i bilo pomeo je vjetar. Poznata bura koja ovdje puše i do 250 kilometara na sat - može birati. Štogod ponese završit će u Zrmanji, na Velebitu ili u nečijem dvorištu. Niti na jednoj destinaciji u ovoj prekrasnoj prirodi, otpadnim česticama sigurno nije mjesto, naglašavaju ljutiti mještani. 

 „Cijelo vrijeme nama kroz mrak po noći dolaze projekti za koje mi ne znamo, i ovo je kap koja je prelila čašu. Uzeli smo stvar u svoje ruke i rekli, ne. Ovo je ne samo ekološki štetno, nego je štetno i našem imidžu. Imamo prekrasnu prirodu i ona je naš jedini resurs. Znam da minsitarstvo kad takve gluposti odobrava, misli da nam pomaže, ja ih ovom prilikom molim, nama više ne pomažite“, rekao je Ivica Matić stanovnik Obrovca.

Prizmić je obećao nama, kao i inspekciji Minstarstva zaštite okoliša dostaviti sve podatke o količinama, porijeklu i šifri otpada koji ovdje stoji. Mi još čekamo te podatke. Stanovnici ovog kraja ne čekaju nikoga. U nedjelju izlaze na prosvjed pod imenom pet do 12 za Zrmanju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo