Nemarni ili umorni? / Kakvi to roditelji ostavljaju djecu u vrućim automobilima? Javnost napada, struka za Potragu upozorava

Kazna može biti i do 15 godina zatvora, ali neki roditelji s kojima je razgovarala ekipa Potrage, kažu, nema veće kazne od gubitka djeteta

17.6.2022.
20:20
VOYO logo

Je li riječ o teškom nemaru roditelja ili im se dogodio trenutak pomračenja i zaborava? To je ono što se svi pitamo kad čujemo da je netko vlastito dijete ostavio u pregrijanom automobilu. U slučaju njemačke bebe koju su spasili umaški vatrogasci još se ne zna što je bilo roditeljima da iz auta uzmu psa i kolica, ali ne i dijete.

Nijemce koji su u Umagu ostavili bebu u pregrijanom automobilu svi su odmah osudili. Još nije poznato čime objašnjavaju svoj potez, ali stručnjaci upozoravaju – može se dogoditi svakome. Sud na kraju procjenjuje je li riječ o zaboravu ili zanemarivanju. Kazna može biti i do 15 godina zatvora, ali neki roditelji s kojima je razgovarala ekipa Potrage, kažu, nema veće kazne od gubitka djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Bagarić, psihijatar iz KB Vrapče tvrdi: "To se svakome može dogoditi. Zato što zaboravimo. Zaboravimo osobe koje volimo. Ne možemo biti 24 sata što se očekuje da uvijek mislimo, zaborave na djecu pa padnu s balkona, nije moguće da smo stalno samo pozitivni i koncentrirani stalno pažljivi. Imamo rasute sile dekoncentracije imamo ih prirodno i nisu ljudi loši zbog toga".

U Americi je, primjerice, na taj način u posljednjih 40 godina umrlo čak tisuću djece. Roditelji kojima se to dogodilo osnovali su i udrugu koja traži načine na koje bi se takve tragedije mogle spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije moguće da smo stalno samo pozitivni i koncentrirani stalno pažljivi", zaključuje Bagarić.

Više pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo