Jedan od najvećih donatora HDZ-a / Karlovčani protiv zida na Korani! Investitor blizak HDZ-u: 'I grad i županija su mi lagali!'

Jedan od najvećih donatora HDZ-a, predsjedničine kampanje te Dinama zajedno s lokalnim vlastima, navukao je na sebe bijes tisuća Karlovčana

6.6.2019.
20:30
VOYO logo

Nikola Hanžel na obali Korane planira dignuti dva i pol metra visok i 200-tinjak metara dug zid. Njime bi, kaže, zaštitio gradilište svoga hotela od poplava. Mještani su ga već nazvali "kineskim zidom" koji mu neće proći jer za njega nema ni dozvolu ni podršku struke, a po novom ni grada.

A upravo to je i zanimljivo. Jer, naime, Hanžel tvrdi kako su mu i grad i županija, kojima već godinama vladaju HDZ-ovci – obećali sve riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada su mu okrenuli leđa pa, kaže, da je bio lud kada im je donirao novac!

"Sutra se počinje raditi taj zid i ne treba mi dozvola, ja imam pravo zatvoriti svoje zemljište", rekao je investitor Nikola Hanžel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo zid na ovoj lokaciji, ovo je naš dnevni boravak, nitko nema pravo - bilo to privatno ili ne - ugroziti krajobraz Korane i Karlovca", rekao je Marin Bakić, član građanske inicijative "Spasimo Koranu".

U Karlovcu traje sukob investitora, gradske vlasti i građana

"Hanžel nikada nije prikazao javnosti - ni stručnoj ni općoj - kako on zamišlja taj hotel", rekao je arhitekt Vladimir Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo zapravo jedan grad, slučaj koji ima svoj zajednički nazivnik, a on se zove HDZ", rekao je nezavisni vijećnik Davor Petračić.

U Karlovcu traje sukob investitora, gradske vlasti i građana zbog gradnje zida uz obalu Korane. Radi se o lokaciji s nekoć najpoznatijim toponimom Karlovca – hotelom Korana, koji je investitor Nikola Hanžel kupio i srušio uz obavezu da će ponovno sagraditi hotel. Sedam godina kasnije hotela nema, a investitor je oko svog zemljišta, na samoj obali, nakanio podignuti dvometarski zid. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim, zid od dva i pol metra visine sa 195 metara dužine, s ogradom na vrhu bio bi ruglo na ovom prostoru. Stvarno bi bio ruglo, to je jedna stvar. Druga stvar, stvarno je prelilo čašu", rekao je član Inicijative Bakić.

Gradnja zida vrhunac je bahatog načina na koji se Hanžel ponaša otkada je kupio zemljište, tvrde iz gradske Inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ne govorimo da kad je rušio hotel, da je dvije tise i močvarni čempres uklonio bez ikakva razloga, koje su svi prijašnji projekti uključivali, to je bilo u sklopu terase, svi projektanti raniji su uvažavali taj prostor i ono što je u tom prostoru", rekao je Bakić.

Da Hanžel ne uvažava ni prostor ni struku, potvrđuje i arhitekt Vladimir Petrović, koji se nedavno priključio građanskoj inicijativi, a inače je član karlovačkog Društva arhitekata, ali i autor aktualnoga Gradskog urbanističkog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od gospodina Hanžela je zemljište ono koje je bilo pod srušenim bivšim hotelom Korana, lijevo-desno, gore-dolje je gradsko zemljište, on nije riješio zemljište s gradom, ono što praksa i zakoni kažu: izradi idejni projekt, za jednu po jednu fazu ishodi građevinsku dozvolu i gradi", rekao je arhitekt Petrović.

Stari karlovački hotel Korana nakon što ga je kupio Hanžel je u potpunosti srušio i sagradio restoran. Da bi nastavio s gradnjom hotela, tvrdi, nužan mu je zid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno se ne može napraviti hotel ako nema obrambenog zida. S time da smo čak dobili dozvole od vodoprivrede da se zid može graditi, dobili smo 14 dozvola, ne jednu. Grad treba to samo zaključiti i dati nam građevinsku dozvolu, ali sad su se pobunili ovi koji se uvijek zbog nečega bune, ne znam zašto se bune, ne mogu baš shvatiti zašto, ali ljudi se bune bez veze, ali sada se uplašili i grad i županija i zapravo cijelo vrijeme mi lažu, cijelo vrijeme mi govore - imaš dozvolu, počni, kreni", rekao je Hanžel.

I zaista, gradonačelnik Damir Mandić ideju o zidu potpuno odbacuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravomoćno optužen za gospodarski kriminal

"U ovom trenutku nikakav zid, nikakav nasip se ne mogu graditi na tome mjestu", rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Nikola Hanžel, inače, prije tri mjeseca pravomoćno optužen za gospodarski kriminal, bio je najveći donator karlovačkog HDZ-a u izbornoj kampanji, Kolinde Grabar Kitarović u predsjedničkoj kampanji, poznat i kao veliki sponzor Nogometnog kluba Dinamo. Od prijašnjeg gradonačelnika Damira Jelića, sadašnjeg župana Karlovačke županije, dobio je drugačija obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je bilo župan i rekao da se oni boje to dati i takve neke gluposti i to čovjek koji mi je to obećao dati, on, ne on osobno nego Grad!" , rekao je Hanžel.

Zaista, investitor ne laže, kada se pogledaju dokumenti unatrag nekoliko godina, jasno se vidi da je Grad Karlovac 2014. godine tvrtki Nikole Hanžela izdao rješenje za građenje u svrhu "obnove cijeloga hotela Korana i rekonstrukcije dijela dilatacije A zgrade hotela", kako je za potrebe rješenja nazvan restoran koji je tu Hanžel sagradio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na pitanje zašto se sad protive zidu za koji su prema fotografijama projekta koje nam je pokazao Hanžel morali znati, leži u načinu na koji je ovaj posao započeo, tvrdi nezavisni gradski vijećnik.

"On je kupio zemljište s hotelom pod uvjetom, jer tako urbanistički plan određuje, da tamo može biti samo hotel. I prva dozvola je dobivena, znači na rekonstrukciju jednog dijela, to znači da će se nešto malo mijenjati, ali na obnovu cijelog hotela, to znači da se onaj objekt koji je devastiran da se on ustvari obnovi s instalacijama, sa svime što mu je falilo da se ponovno vrati u svrhu hotela, to je dobivena dozvola, a vidimo rezultat koji je tamo ni blizu od hotela", rekao je gradski vijećnik Petračić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urbanistički plan dopušta dvije mogućnosti

Urbanistički plan dopušta dvije mogućnosti: ili da se gradi hotel kakav je bio ili ako investitor želi nešto mijenjati, da se provede arhitektonsko-urbanistički natječaj koji će ponuditi rješenje u skladu s lokacijom, prema kojem je onda investitor obavezan graditi. Takav natječaj nikad nije proveden.

"Sve iza toga je ustvari jedna posljedica bezakonja, nepoštovanja propisa, nezakonitih izdavanja građevinske dozvole koja je izdana na neki projekt koji to nije, gdje na građevinskoj dozvoli piše da dobiva dozvolu za obnovu prve faze, rekonstrukciju i obnovu cijelog hotela, ali za taj drugi dio hotela mora dostaviti glavni projekt da bi dobio građevinsku dozvolu", rekao je Petračić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo razriješili nedoumicu kako zapravo izgleda glavni projekt na osnovi kojeg je hotel zamišljen, zatražili smo uvid u dokumentaciju i od Grada i od Županije.

U SMS poruci župan nam je odgovorio da se sva dokumentacija nalazi u Gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi cijeli projekt nemamo, Grad ga nije dobio, mi ni u jednom trenutku nismo imali uvid u cijeli projekt', odgovorio je župan.

S upitnikom iznad glave, upitali smo župana Damira Jelića, kako u Gradu nema glavnog projekta na osnovu kojeg je izdano Rješenje o rekonstrukciji hotela Korana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odgovor u obliku SMS-a je neprepričljiv pa ćemo ga citirati:

"Intimno već znam što je gradonačelnik mislio, Damir na kvadrat, Dilatacija B, tj.druga faza hotela", napisao je župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim nam je poslao fotografiju dokumentacije za koju smo pomislili da je projekt o kojem razgovaramo, na što nas je župan nazvao i pojasnio da je to prva faza gradnje, tzv. dilatacija A.

"Glavni projekt nisu predočili niti iz Ureda gradonačelnika ni župana, koji nam je telefonski objasnio da je glavni projekt zapravo projekt nekadašnjega hotela na Korani iz 1961. arhitektice Đurđice Lipovšćak te da po njemu gradi Hanžel. Zaista, ona jest dala suglasnost za korištenje njezina autorskog projekta", odgovorio je župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne drži se nijednog uvjeta pod kojim je dobio suglasnost"

S autoricom starog hotela Korana, gospođom Đurđicom Lipovšćak smo telefonski razgovarali, pred kameru nije htjela iz osobnih razloga, no dopustila nam je da je citiramo u jednoj rečenici: "Nikola Hanžel se ne drži nijednog uvjeta pod kojim je dobio suglasnost za korištenje autorskoga projekta".

Zid kakav je zamislio Hanžel u originalnom projektu i prema kojem je trebao graditi – ne postoji.  Dakle, nastavak gradnje hotela ne može se realizirati dok se ne provede arhitektonski natječaj za rješenje koje bi prema zakonu omogućilo nastavak gradnje hotela drugačijeg od originalnog projekta.

Hanžel otovreno kaže, njemu je karlovački HDZ obećao da će moći graditi.

"To je karlovački HDZ, i vjerujte mi, nisam tražio ničiju pomoć, ni u Zagrebu, ali ću morati tužiti Grad", rekao je Hanžel.

A da su gradonačelnik i župan zaista znali da planirani hotel neće biti u skladu sa starim projektom na osnovi kojeg su Hanželu dali dozvole, govore i zahtjevi prema investitoru.

Prosvjed protiv zida

"Tražili su od mene, grad, da napravim parkirnu garažu s 50 parkirnih mjesta, to nije bilo prije, ja sam na to pristao, što god su tražili, ja sam pristao. Što vi mislite da se meni da graditi taj zid i da mi treba garaža s 50 parkirnih mjesta? Gledajte koliko ih imam tu. Znači, što god su oni tražili, ja sam napravio. Bili su presretni kad sam rekao da ću napraviti i sad vidite što se sve dogodilo", rekao je Hanžel.

Ispalo je da je javnost počela postavljati pitanja pa je gradonačelnik prije tri dana umjesto uvida u dokumentaciju koju smo zamolili poslao priopćenje u kojem nabraja krivce za politikanstvo i širenje antipoduzetničke klime, od aktivista, opozicionih političara pa čak i karlovačkog Društva arhitekata te nudi svoje rješenje da spasi stvar. 

"Vi ste, među ostalim, u svom priopćenju jučer rekli da ćete u suradnji s HDZ-om iznaći 440.000 kuna za 440 godina Karlovca i darovati praktički investitoru, odnosno izgraditi urbanističko rješenje. Zašto, kada je čovjek pod tim uvjetima da sagradi hotel sam to trebao napraviti?", rekao je gradonačelnik Mandić.

Građanska inicijativa će sutra na Korani održati konferenciju za novinare na kojoj će građane pozvati na prosvjed protiv zida. Za sad su sakupili oko 5000 potpisa građana koji ih podržavaju.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo